E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz Piyasaları'Hak arama yok, politik grev var'---

'Hak arama yok, politik grev var'

'Hak arama yok, politik grev var'
15 Temmuz 2013 - 16:24 borsagundem.com

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Darphanede devam eden greve ilişkin açıklamalarda bulundu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Darphane ve Damga Matbaası Genel müdürlüğünde bir süredir devam eden greve ilişkin işçilerin daha fazla hak kaybına neden olmadan bir an önce grevi sonlandırmaları gerektiğini belirterek, “Darphanede hak arama yok, politik bir grev var” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Darphane ve Damga Matbaası Genel müdürlüğünde bir süredir devam eden greve ilişkin işçilerin daha fazla hak kaybına neden olmadan bir an önce grevi sonlandırmaları gerektiğini belirterek, “Darphanede hak arama yok, politik bir grev var” dedi.
Bakan Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, toplu iş sözleşmelerinin sosyal diyalog mekanizmalarının başında geldiğini belirterek, “Toplu iş sözleşmeleri işçi işverenin karşılıklı olarak hangi noktalarda mutabakata varacaklarını tartıştığı bir süreç toplantılarıdır” dedi. İşveren ve işçinin hak arama mücadelesindeki süreçlerini sonuna kadar kullanacağını vurgulayan Çelik, süreçlerin olumsuz olması durumunda grev ya da lokavt kozunun masaya sürüleceğini söyledi.
POLİTİK OLAN BU GREV, DAHA FAZLA HAK KAYBINA NEDEN OLMADAN SONLANDIRILSIN
Grev süresince kanun gereği işçilere ücret, ikramiye, sosyal yardımlar ve tazminatlar ile sosyal güvenlik primlerinin ödenmediğini ifade eden Çelik, “Politik olan bu grevin, çalışanların daha fazla hak kaybına neden olmadan bir an önce sona erdirilmesi gerekmektedir” dedi. Çelik, Ortalama giyinik net ücretin 2 bin 6 yüz 36 TL ve en yüksek ücretin 3 bin yüz 69 TL olduğunu ifade ederek yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:
“Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nde yürütülen greve ilişkin süreçlere bakıldığında bunun bir hak arama olmadığı politik bir grev olduğu açıkça görülmektedir. Çünkü 8 şubat 2013 tarihinde başlayan toplu sözleşme süreçleri daha henüz çerçeve anlaşma görüşmeleri devam ederken, sendika tarafından alel acele grev uygulama kararı alınmıştır. Oysaki 2 ağustos tarihine kadar grev uygulama kararı alınmasına yönelik süre bulunmaktadır. Öte yandan, Basın-İş Sendikası gerek toplu iş sözleşmesi teklif tasarısında, gerekse görüşmeler esnasında bahse konu bu toplu iş sözleşmesine ilişkin olarak Kamu-İş’e yazılı/resmi herhangi bir “ücret zammı” teklifi sunmamıştır. Kaldı ki toplu iş sözleşmelerinde en önemli konu başlığı ücret artışı görüşmeleridir.
HAKSIZ GREV NEDENİYLE ÇALIŞAN İŞÇİLER, KIDEM TAZMİNATI KONUSUNDA DA MAĞDUR
Tüm bunlar Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nde sürdürülen grevin bir hak arama mücadelesi olmadığını politik bir yaklaşım olduğunu açıkça göstermektedir. Ayrıca bu haksız grev nedeniyle çalışan işçiler emekli maaşlarında kayıp dahil gerek sosyal güvenlik hakları gerekse kıdem tazminatları konusunda mağdur olmaktadırlar. Çünkü grev süresince kanun gereği işçilere ücret, ikramiye, sosyal yardımlar ve tazminatlar ile sosyal güvenlik primleri ödenmemektedir. Bu nedenle politik olan bu grevin, çalışanların daha fazla hak kaybına neden olmadan bir an önce sona erdirilmesi gerekmektedir. Öte yandan 36 işçimiz yasa gereğince grev kapsamı dışında olup, ayrıca 36 işçiye ilave olarak grevin başladığı günden bugüne bir haftalık grev süresince 26 işçimiz değişik tarihlerde grevden vazgeçerek çalışmaya başlamıştır

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)