E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHablemitoğlu iddianamesi kabul edildi---

Hablemitoğlu iddianamesi kabul edildi

Hablemitoğlu iddianamesi kabul edildi
22 Kasım 2022 - 16:40 borsagundem.com

Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hablemitoğlu'nun öldürülmesiyle ilgili aralarında FETÖ/PDY elebaşı Gülen'in azmettirici olarak suçlandığı ve firari emekli Albay Göktaş'ın da bulunduğu iddianame, mahkeme tarafından kabul edildi.

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu'nun öldürülmesiyle ilgili aralarında FETÖ/PDY elebaşı Fetullah Gülen ile firari emekli Albay Levent Göktaş'ın da bulunduğu 10 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame, mahkemece kabul edildi. 

İddianamede, Hablemitoğlu’nun öldürülmeden önce FETÖ/PDY terör örgütünün gerçek yüzünü deşifre etmeye yönelik çalışmalar yaptığı, bu kapsamda yazdığı ‘Köstebek’ adlı kitabın örgüt içerisinde büyük rahatsızlık uyandırdığı, bu nedenle FETÖ’nün azmettirmesi sonucu Levent Göktaş suç örgütü tarafından öldürüldüğü yer aldı.

Ankara'da evinin önünde düzenlenen silahlı saldırı sonucu 18 Aralık 2002'de öldürülen akademisyen Necip Hablemitoğlu'nun katil zanlılarından Nuri Gökhan Bozkır, 27 Ocak 2022'de, MİT tarafından Ukrayna'da yakalanarak Türkiye’ye getirildi. Bozkır, 8 Şubat'ta 'örgüt üyeliği' ve 'tasarlayarak öldürme' suçlarından tutuklandı. Bozkır ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle 6 kişi, 3 Şubat'ta gözaltına alındı. Bu kişilerden 3'ü ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılırken, 2'si 15 Şubat'ta tutuklandı, 1'i ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Soruşturma kapsamında yapılan ikinci dalga operasyonda emekli binbaşı Fikret Emek, emekli yüzbaşı Ahmet Tarkan Mumcuoğlu, emekli astsubay Kamil Metin, Bülent Kutsal, Altan Bora, Memiş Aytekin, Osman Tuncer ve Tan Dervişoğlu gözaltına alındı. Bu kişilerden 4'ü tutuklanırken, 4'ü ise adli kontrolle serbest bırakıldı. Hakkında yakalama kararı çıkartılan emekli Albay Levent Göktaş ise Bulgaristan'da yakalandı. Göktaş'ın Türkiye'ye iade davası sürerken, soruşturma kapsamında son olarak 'FETÖ/PDY üyeliği' ve 'casusluk' suçundan 23 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılan eski istihbaratçı Enver Altaylı tutuklandı.

FETÖ ELEBAŞI GÜLEN AZMETTİRMEKLE SUÇLANDI

Savcılık tarafından yürütülen soruşturma tamamlanarak 10 kişi hakkında hazırlanan iddianame Ankara 36’ncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. FETÖ/PDY elebaşı Fetullah Gülen, örgüt yöneticilerinden Mustafa Özcan, Aydın Köstem ile eski istihbaratçı Enver Altaylı, Hablemitoğlu'nu öldürmeye azmettirdiği, emekli Albay Levent Göktaş, emekli Yüzbaşı Ahmet Tarkan Mumcuoğlu ve emekli Binbaşı Fikret Emek ise cinayeti işlediği suçlamasıyla ‘ağırlaştırılmış müebbet hapis’ istemiyle yargılanacak. Sanık Göktaş'ın ayrıca 'suç örgütü yöneticiliği' suçundan 8 yıla, Mumcuoğlu ve Emek'in ise 'suç örgütüne üye olmak' suçundan 4'er yıla kadar hapisleri talep edildi. Eski Yüzbaşı Nuri Bozkır ile FETÖ firarisi Serhat Ilıcak ise 'tasarlayarak kasten öldürmeye yardım' suçundan 20'şer yıla kadar; Mehmet Narin 'suç örgütüne üye olmak' suçundan 4 yıla kadar hapis istemiyle hakim karşısına çıkacak.

SUİKASTIN DETAYLARI İDDİANAMEDE

Savcı Zafer Ergün tarafından hazırlanan iddianamede, soruşturma aşamasında tanık olarak dinlenen Zihni Çakır’ı ifade vermeye yönlendiren Nuri Gökhan Bozkır'ın olayın içinde olduğu tespitinin yapıldığı aktırıldı. İfadede adı geçen Mustafa Özcan’ın Enver Altaylı ile Altaylı’nın ilişkide olduğu tespit edilen Aydın Köstem’in, emekli Albay Levent Göktaş ile olağan dışı irtibatının ortaya çıkartılmasının soruşturmada çorap söküğü etkisi yaratması sonucu olayın aydınlatıldığı aktarıldı. Hablemitoğlu’nun öldürülmeden önce FETÖ/PDY terör örgütünün ülkemizdeki legal görünümlü aslında illegal amaca hizmet eden faaliyetlerini deşifre etme yönünde çalışmaları olduğu, buna ilişkin kamuoyu önünde söylemlerde bulunduğu aktarılarak, yazdığı ‘Köstebek’ isimli kitabın örgüt içerisinde büyük rahatsızlık uyandırıldığı belirtildi. Bu kitabın ardından da Gülen hakkında Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından terör soruşturması başlatılmasının Hablemitoğlu’nu ölüme götüren süreci hazırladığına dikkat çekildi. İddianamede, "Tüm yaşanan süreçte maktulü bir an evvel durdurmaya çalışmak isteyen örgütün sözde Türkiye imamı olan Mustafa Özcan’ın 2002 yılı ikinci yarısından itibaren en temel meselesi Necip Hablemitoğlu'nu durdurmaya çalışmak olmuştur. Aynı dönemde Mustafa Özcan, İstanbul’dan Ankara’ya gelerek kendilerine yardımcı olabileceğini bildikleri Enver Altaylı ile görüşmeler gerçekleştirmiştir. Enver Altaylı ise Hablemitoğlu’nu öncelikle tanıyan kişiler üzerinden ikna etmeye çalışmış, bunda başarılı olmamıştır" denildi.

GÖKTAŞ'IN KURDUĞU SUÇ ÖRGÜTÜ TARAFINDAN ÖLDÜRÜLMÜŞTÜR

Altaylı’nın, iknada başarısız olunca yakın adamlarından Aydın Köstem üzerinden dönemin Özel Kuvvetler Komutanlığı Muhabere Arama Kurtarma Alay Komutanı olan Mustafa Levent Göktaş ile irtibata geçtiği aktarılarak, "Fetullah Gülen, Mustafa Özcan, Enver Ataylı ve Aydın Köstem’in, Mustafa Levent Göktaş’ı azmettirmesi sonucunda Necip Hablemitoğlu, Göktaş’ın kurduğu suç örgütü tarafından öldürülmüştür" ifadeleri yer aldı.

Hablemitoğlu’nun ölümüne yakın dönemde bazı çevrelerce isminin Milli İstihbarat Teşkilatı müsteşarlığı ile anıldığı, Göktaş’ın da aynı dönemde çevresindekilere kendisinin Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı olacağını ifade etmeye başladığı aktarılarak, "Maktulün bu göreve getirilip getirilmeyeceği bilinmez bir konu olsa da kendi çevresine bu duruma ilişkin düşüncelerini anlatmaya başlamış, keza Göktaş da bu göreve hiçbir zaman getirilmemiş; ancak onun için bu husus sürekli talep edilen bir durum haline dönüşmüştür. Olay tarihinde Hablemitoğlu ve Göktaş’ın içinde bulunduğu bu durum, suikasta sebep olan bir başka konu olarak görülmesi gerekmektedir" denildi.

TETİKÇİ MUMCUOĞLU

Bu süreçte Göktaş’ın kendisine bağlı Fikret Emek, Ahmet Tarkan Mumcuoğlu, Nuri Gökhan Bozkır ve Mehmet Narin’den oluşan silahlı bir suç örgütü kurduğu belirtilerek, "Hablemitoğlu’nu Nuri Gökhan Bozkır üzerinde takibe aldığı, olay yerinde keşif yaptırdığı, sonrasında Fikret Emek ile birlikte hareket eden Ahmet Tarkan Mumcuoğlu’na öldürttüğü hususunda kuvvetli suç şüphesi bulunmaktadır" ifadeleri yer aldı.

İHSAN GÜVEN VE EŞİNİN ÖLDÜRÜLMESİNDE DE ŞÜPHELİLER

Eylemi gerçekleştiren kişilerin, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde özel bir birlikte görev yapıyor olma durumunu kötüye kullanarak, elde ettikleri kamu gücü ile hukuksuz, konusu suç teşkil eden eylemler içerisinde yer alan silahlı bir suç örgütü halini aldıkları aktarılarak, 2004’te İstanbul Tuzla’da emekli Binbaşı İhsan Güven ve eşinin öldürülmesine vurgu yapıldı. Güven’in, öldürülmeden önce Hablemitoğlu ile yakın ilişki içerisinde bulunduğu belirtilerek, "Söz konusu bu cinayeti soruşturma dosyamız şüphelilerinin örgüt faaliyeti altında işlemiş oldukları hususunda şüphe bulunmakta olup, bu husus Cumhuriyet Başsavcılığımızca resen soruşturma işlemlerine konu edilmiştir" ifadeleri iddianamede yer aldı.

ALMAN MENŞELİ MERMİ 

İddianamede, Hablemitoğlu’nun 2001 yılında ilk basımı yapılan ‘Alman Vakıfları ve Bergama Dosyası’ isimli kitap çalışması yaptığı, ardından Gülen yapılanmasını anlattığı ‘Köstebek’ adlı kitap çalışmasına dikkat çekildi. Hablemitoğlu’nun yapmış olduğu bu çalışmalar açısından bakıldığında olayda Alman menşeli merminin kasıtlı olarak tercih edilmiş olabileceği, gerçekten farklı bir şekilde olayın arkasında yabancı bir orijin olduğu izlenimi yaratılmak istenmiş olabileceği anlatıldı. Savcı Ergün, buna ilişkin "Keza, maktulün ölüm tarihinin Alman Vakıflarına ilişkin görülecek olan dava tarihine çok yakın bir zaman olması ayrıca bu kanaati güçlendirmektedir" bilgisine yer verdi.

GÖREVSİZLİK KARARI

Ankara 36’ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nin iddianameyi kabul etmesinin ardından yaklaşık 20 yıl sonra dava açılmış oldu. Mahkeme, ayrıca konunun terör kapsamında olduğunu belirterek, davanın terör yetkisi bulunan mahkemece görülmesi gerektiğini belirterek, görevsizlik kararı verdi. Savcılığın görevsizlik kararına itiraz edeceği de öğrenildi.

Hablemitoğlu suikastı zanlısı Levent Göktaş'a ev hapsi kararı

 

Necip Hablemitoğlu suikastı soruşturması 20 yıl sonra tamamlandı

 

Hablemitoğlu suikastının firari zanlısı Göktaş yakalandı

 

Hablemitoğlu suikastının katil zanlısına kırmızı bülten çıkarıldı

 

Hablemitoğlu suikastı soruşturmasında 4 şüpheliden 1'i tutuklandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)