E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGüne bakış, borsa rehberi---

Güne bakış, borsa rehberi

Güne bakış, borsa rehberi
20 Mayıs 2011 - 09:19 borsagundem.com

Yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda neler yaşandı, bugün neler bekleniyor. Öne çıkan haberler ve piyasa takvimi

200 günlük ortalama bir kez daha kurtaracak mı?
İşsizlik başvurularının sert bir şekilde düşmesi, DSK'nin istifa etmesi ABD'yi, Japonya Merkez bankasının her hangi bir faiz kararı almaması, tahvil alım programında herhangi bir değişiklik ön görülmemesi ve likitde sağlanmaya devam edeceğinin anlaşılması ile emtia fiyatlarındaki artış Asya', FED tutanaklarının yarattığı iyimser tablo yurtdışı piyasaların
olumlu etkilenmesine neden oldu. Euro/dolar 1,4318 ve USD/TRL 1,5740, yurtdışı olumlu bakalım IMKB'de ne olacak? 200 günlük ortalamanın altındayız yeniden fırsattan istifade yukarı mı yapacağız? Yoksa Merkez Bankasının haftaya alacağı kararlardan çekinme, Seçim sonrası Meclis aritmetiği üzerine farklılık gösteren yorumlar, Süriye'ye ABD'nin demokrasi demesinin yaratacağı /yarattığı korkunun devamınının etkisini mi göreceğiz ? Sonuca baktıgımızda ise yükseliş olsa bile kalıcı değil sınırlı olacak.
ABD ve Avrupa’da açıklanan dataların beklentilerden kötü gelmesiyle, global olarak ekonomide yavaşlama beklentisinin artması ve Avrupa’daki borç krizi nedeniyle yatırımcılar tekrar kıymetli metallere yöneldi. Ayrıca gerileyen fiyatların aşırı olduğu düşüncesi ve alım fırsatı olarak görülmesiyle gelişen ülkelerin emtiaya olan talebinin artması fiyatları yukarı
çıkardı. Çarşamba günü yükselen altın fiyatları bir miktar düzeltme yaptıktan sonra dün 1493,3$/ons’tan kapatırken, gümüş son iki günde 3,2% yükseldi ve dün 35,01$/ons’tan kapattı. Çarşamba günü ABD’de açıklanan DOE Petrol stoklarınının haftalık değişiminin beklentilerin aksine ekside gelmesiyle petrol fiyatları 113,1 seviyesine kadar yükseldi. Dün bir miktar düzeltme yapan Brent Petrol dün varili 111,4$’dan kapattı.
Yurt dışı
-Japonya Merkez Bankası(BOJ), bu ayki toplantısında faiz oranınıdeğiştirmedi. BOJ'un dün başlayan ve bugün sona eren toplantısının ardından yapılan açıklamada, faiz oranının yüzde 0‐0.10 olarak kalmasına karar verildiği belirtildi. Piyasalarda da beklenti aynı yöndeydi. 11 Mart'taki deprem ve tsunaminin ardından ekonomisine ilişkin endişeleri tırmanan Japonya, Ocak‐Mart dönemini kapsayan çeyrekte yıllık bazda yüzde 3.7; aylık bazda ise yüzde 0.9 daraldı. Böylece, Japonya ekonomisi iki çeyrek üstü üste daralarak resesyona girmiş oldu.
-Cinsel saldırı suçlamasıyla tutuklanan Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss‐Kahn, kurumu korumak ve zamanını masum olduğunu kanıtlamak için harcamak üzere istifa ettiğini bildirdi.
-İngiliz bahis şirketi William Hill, IMF'nin yeni başkanı olarak en yüksek şansı Kemal Derviş'e verdi.
-Kazakistan hükümetinin, Kazakistan Merkez Bankası Başkanı Grigoriy Marchenko'yu Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanlığına aday göstereceği bildirildi.
-ABD Başkanı Barack Obama, Dünya Bankası ve IMF'den, Tunus ve Mısır ekonomisinin istikrarlı hale getirilmesi ve modernize edilmesi noktasında yapılabileceklere dair gelecek G‐8 zirvesine plan sunmalarını istedi.
-Chicago FED Başkanı Chares Evans, FED'in yıl sonundan önce kısa vadeli federal fon faizlerinini artıracağını düşünmediğini bildirdi.
-UBS, Peru ve Güney Afrika hisse senetleri için tavsiyesini, bu hisselerin aşırı satım bölgesinde göründüklerini, ancak temel olarak güçlü olduklarını belirtkerek yükseltti. Peru'da devam eden politik belirsizliği, risk‐ödül ortamını daha uygun hale getirerek adil şekilde telafi ettiklerine inannan UBS, Türkiye için ise bunu tersinin doğru olduğunu,
Türkiye'nin yüksek cari işlemler açığı ve kırılgan para birimi ile taktik açıdan riskli göründüğünü vurguladı.
-Obama yönetiminden bir yetkiliin verdiği bilgiye göre, Kongre'nin borçlanma tavanının artırılmasına onay vermemesi halinde federal hükümetin B planının bulunmadığını bildirdi. Yetkili yaptığı açıklamada, "Borç limitini artırmaya gerçekten alternatif yok. Politik sistem başarısız olursa, kredibilitemizi korumamızı sağlayabilecek plan yok" diye konuştu. ABD'de federal hükümet 14 trilyon 294 milyar Dolar olan borçlanma limitine 16 Mayıs'ta ulaştı. Hazine Bakanlığı federal emeklilik fonlarına yatırımları durdurarark olası bir temerrüdü 2 Ağustos'a öteledi.
-ABD'de geçen hafta işsizlik maaşı için başvuranların sayısı düştü. Çalışma Bakanlığının açıkladığı verilere göre, geçen
hafta işsizlik maaşı için başvuranların sayısı 29 bin azalarak 409 bin oldu.
Yurt içi
-Hükümet 3 ayda 22 milyar doları geçen cari açık için seçimden sonra ek tedbirler almaya hazırlanıyor. Maliye Bakanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Merkez Bankası ile Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı 5 ana başlıkta çalışıyor. Kredi kartı kullanımının sınırlanması, ithalat vergisinin artırılması, krediler üzerindeki kesintilerin
yükseltilmesi, zorunlu karşılıklardaki artışın yıl sonuna kadar devam etmesi, enerji fiyatlarında düzenleme yapılması gibi detaylar üzerinde çalışılıyor.
Şirket Haberleri
-BAYMD Şirketin İhlas Madencilik A.Ş. ile devralma yoluyla birleşme işlemi nedeniyle teknik olarak Şirketiin mevcut çıkarılmış sermayesi 36.000.000 TL'den 23.576.467 TL'ye azaltılmış ve bu azaltım nedeniyle 12.423.533 TL nominal değerli paylar Kurul kaydından çıkarılmış, eş anlı olarak da sermayemiz 55.966.071 TL artırılmış ve çıkarılmış sermayesi
79.542.538 TL olmuştur.
-GOODY Şirket 2010 yılı karından 1 TL nomınal değerli beher pay için net 0,1955 TL temettü ödemesini26.05.2011 tarihindeyapacağını duyurdu.
-KRDMA, KRDMB, KRDMD Şirketin yatırım programında yer alan Yeni Kütük ve Blum DökümTesisi yatırımının yurtiçinden karşılanacak olan 17.850.000 EUR.luk kısmının finansmanı ile ilgili olarak, 3 yıl ödemesiz dönem toplam 11 yıl vadeli kredi için Türkiye İş Bankası ile ön anlaşma imzalandığı duyuruldu.
-TSKB Bankanın 1.000.000.000.‐TL kayıtlı sermaye tavanı içerisinde çıkarılmış sermayesinin, 100.000.000.‐ TL'si 2010 yılı karından karşılanmak suretiyle 700.000.000.‐TL'den 800.000.000.‐TL'ye arttırılması nedeniyle ihraç edilecek
100.000.000.‐ nominal değerli payların Kurul kaydına alınması ve sermaye artırımının tamamlanmasına ilişkin tescile mesnet belge verilmesi talebi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun Kararı ile uygun görülmüştür
-Letonya'nın başkentinde Riga Havalimanı'nda duty free, yiyecek içecek ve yer hizmetlerini üstlenen TAV Havalimanları tarafından 2 milyon avro yatırımla yenilenen mağazalar açıldı.
-Avrupa'da yer aldığı elli pazarda 128 bin 500 adetlik toplam satış gerçekleştiren Ford, geçen yıl Nisan ayına göre satışlarını yüzde 6.8 artırdı. Ford Otosan, 2011 Nisan ayında gerçekleştirdiği 12 bin 451 adetlik satışla 2011 yılının ilk 4 ayında da toplam pazar liderliğini sürdürdü, ihracat satış adetlerinde de ikinci sıraya yükseldi. 
Piyasa Takvimi – Açıklanacak veriler
-09:00 Almanya’da Nisan ayı ÜFE (Önceki: 0,4% Beklenti: 0,7%)
-11:00 Euro Bölgesi Mart ayı Cari İşlemler Dengesi (Önceki: -7,2 MLR)
-11:00 İtalya’da AB dışı Ticaret (Önceki: -2,8 MLR)
-17:00 Euro Bölgesi Mayıs ayı Tüketici Güven Endeksi (Önceki: -11,6 Beklenti: -12,0) 
TURKISH YATIRIM

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)