E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGündelik yatırımcılar güçlenen borsaları sevmedi---

Gündelik yatırımcılar güçlenen borsaları sevmedi

Gündelik yatırımcılar güçlenen borsaları sevmedi
30 Mart 2021 - 11:28 borsagundem.com

Küresel borsalarda volatilitenin azalması gündelik ticaret yapan borsacılar için fırsat kapısını daraltıyor. Geçtiğimiz mart ayında yüksek gelir elde eden perakende yatırımcılar Wall Street’in istikrar yakalamasından şikayetçi


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs pandemisi sürecinde küresel borsalar sert düşüşlerin ardından olağanüstü yükselişlere tanık olmuştu. Şimdiyse küresel pay piyasalarındaki gündelik yatırıcılar sosyal medya destekli borsa yatırım fonlarından(ETF), spekülatif hisselere ve özel amaçlı halka arz şirketlerinin (SPAC) halka arzlarına kadar her alanda daha sınırlı kazanımlar elde edebiliyor ve olağanüstü dalgalanmalar küresel borsalar için geçmişte kalmış gibi görünüyor.

Bloomberg’in haberinde 32 yaşındaki ABD’li borsa yatırımcısı San Xie Kovid-19 krizi sırasındaki volatilitesi yüksek piyasalarla ilgili olarak, “Geçen Mart ayındaki çılgınlık hayatımın en eğlenceli zamanlarından birisiydi. Bugünlerdeyse hareketlilik çok daha yavaşladı” ifadelerine yer verdi.

Borsalara akın eden yatırımcılar, Elon Musk'ın Tesla şirketinin geçen yıl %740'tan fazla yükseliş gösteren rallilerin sonsuza kadar süremeyeceğini keşfediyor. Tesla hisseleri 2021’İn başından bu yana %10'un üzerinde düştü. Aynı durum perakende yatırımcıların sevgilisi olan diğer hisseler ve hatta Cathie Wood’un ARK Innovation ETF’si gibi borsa işlem gören fonlar için de geçerli. Küresel borsalarda gündelik yatırımcıların eğlenebilecekleri bir alan kalmadı.

Ayrıca son veriler aşılanan Amerikalıların havacılık hisselerine yatırım yapmak yerine uçak biletlerinde harcama yapmaya yöneldiklerini gösteriyor. Bloomberg Intelligence'ın verilerine göre tüm ABD hisse senedi ticaretinin %23'ünü gerçekleştirdiğini tahmin eden perakende yatırımcılar borsadan uzaklaşırsa, boğa piyasası yatırımcıları son bir yıl içinde en güvenilir müttefiklerinden birini kaybedecekler.

Xie, borsaların hala birçok fırsat sunmasına rağmen, 2021'de ticaret yapmanın geçen yıla göre daha zor olduğunu söylüyor. Daha karışık sinyaller olduğunu gören yatırımcı daha az para yatırmak zorunda kalıyor. Xie Peloton ve Virgin Galactic hisselerinde en düşüş seviyelerde yatırım yaptığını ve gülünç bir yüzde getiriyi paraya çevirdiğini belirtiyor.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre şimdilerde, dünyanın dört bir yanındaki hükümetler salgını kontrol altına almaya ve aşılar uygulanmaya başlarken, küresel hisse senetleri daha da sağlamlaşıyor. S&P 500'ün gelecekteki volatilite seviyesini gösteren VIX Endeksi geçen Mart ayında 80'in üzerine tırmandı ve o zamandan beri 19'a düştü.

ABD’nin Oklahoma eyaletinden 25 yaşındaki Blake Parr, bir yıldan biraz uzun bir süre önce tam zamanlı olarak gündelik borsa ticaretiyle uğraşıyor. Parr borsalardaki hareketsizliğe ilişkin “Sinirlerim bozuluyor. İki haftalık ralliler ya da piyasa değerinin tamamen üçe katlayan bir şey yok. Son birkaç ayda para kazanmak kesinlikle daha zor” ifadelerine yer verdi.

DailyDayTrades adlı bir günlük işlem tavsiyeleri veren internet sitesi işleten Parr, stratejisinin genellikle piyasanın hangi yöne gideceğini tahmin etmeye çalışmanın aksine volatiliteden ticaret yapmak olduğunu söyledi. Borsacı geçen Mart'ın eğlenceli olduğunu, çünkü bir hisse senedinin beş günde 20 kat yükselebildiğini söylüyor.

Parr, "Şimdiki süreçse borsalar için iyi bir gün gibi gözüküyor ve muhtemelen rastgele bir şey olacak ve her şey bir anda yok olacak" dedi.

Bağımsız ETF ihraç eden şirket GraniteShares'in Kurucusu ve CEO’su Will Rhind, borsanın salgından en çok etkilenen bölümlerinin fiyatlandırıldığını, bu nedenle perakende tüccarların ekonominin korkunç darboğazda olan kısımları hakkında spekülasyon yapması için daha az fırsatı olduğunu söyledi. Ancak istikrar geri dönse bile, perakende ticarete yüksek katılım devam ediyor ve borsalardaki ani artışları bu katılımı artırmaya yardımcı olabilir.

Rhind röportajında "GameStop'tan veya perakende yatırım akışlarından çılgınca etkilenen belirli isimlerden bahsediyoruz. Geniş çaplı S&P 500 seviyesinde bu tip yükselişlerin olacağını düşünmüyorum. Bu tip yükselişler pazarın belirli alanlarında ve belki de bugün en iyi bilinenler daha küçük sermayeli şirketlerde daha fazla kendini gösterecektir” ifadelerine yer verdi. Borsa uzmanı spekülatif yükselişlerin Gamestop ya da Bitcoin gibi alanlarda oluşabileceğini belirtiyor.

Wall Street’in büyük korkusu

 

Borsa İstanbul'da satışlar hızlanıyor

Avrupa borsaları yükselişle açıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)