E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’in büyük korkusu---

Wall Street’in büyük korkusu

Wall Street’in büyük korkusu
30 Mart 2021 - 10:21 borsagundem.com

Geçtiğimiz haftanın sonunda gerçekleşen 30 milyar dolarlık satış dalgasının ardından, Wall Street satış dalgasının büyümesinden ve dev bankaların müdahalesinden endişe duyuyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz hafta ViacomCBS ve Disvovery isimli şirketlerin piyasa değerlerinden neredeyse 50 milyar doların silinmesine neden olan satış dalgasının ardından, yatırımcılar büyük bankaların ve Washington’un marj borçlarını kontrol altına alabileceği konusunda endişeli. Pandemi döneminde oldukça fazla yükselen riskli kaldıraç yöntemi marj borçları, cuma günü görülen satış dalgasının tetikleyicisi oldu.

Hisseler yatırımcıların dev sermayeli iki şirkette %27’lik düşüşler gerçekleştiren satış dalgasının devam etmesinden duyduğu endişeyle birlikte pazartesi günü de düşüş göstermeye devam etti. Vital Knowledge Media’nın kurucusu Adam Crisafulli, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Wall Street’teki dev korkunun kaynağının, büyük bankaların marj borçlarını kontrol altına almak için müdahale etme ihtimali olduğunu söyledi. Crisafulli bu ihtimal gerçekleştiği takdirde büyük bir satış dalgasının görüleceği konusunda uyarıda bulundu.

Crisafulli aynı zamanda ABD Kongresi’nin de marj borçlarına müdahale edebileceğini ve yüksek kaldıraçlı işlemleri hedef alabileceğini söyledi. Son dönemde yükselişe geçen Robinhood gibi online yatırım platformlarıyla birlikte, marj borçları ABD’de 814 milyar dolarlık rekor bir seviyeye ulaştı. Bu rakam ise Financial Industry Regulation Authority’nin verilerine göre bir önceki yıla kıyasla %50 artış gösterdi.

Yatırımcıların hesaplarında nakitten %76 daha fazla borç bulunuyor. Benzeri bir seviye ise Forbes’un haberine göre, 1990’ların sonunda, dot-com balonu döneminde görülmüş (%79), ardından gelen iki yılda hisseler %40 düşüş yaşamıştı. Bu durumun ise spekülasyonun oldukça yüksek olduğunun bir işareti olduğu düşünülüyor.

Şimdilik büyük bankalardan marj borçlarıyla ilgili değişiklik yapılacağına yönelik açıklama gelmemiş olsa da, bankalar riskli kaldıraç kullanımı sonucunda devasa kayıpların yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu. Aynı zamanda ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) yaptığı açıklamada, durumu izlediğini ve geçtiğimiz haftadan bu yana piyasa katılımcılarıyla iletişimde olduğunu söyledi.

Tiger Management’ın eski fon yöneticilerinden Bill Hwang’ın kurduğu Archegos Capital Management da aşırı kaldıraçlı serbest fonların karşı karşıya kaldığı denetimin merkezinde yer aldı. Şirket düşen hisselerin bir marj çağrısını tetiklemesinin ardından Viacom, Discovery ve Çin’in bazı teknoloji hisselerinde yaklaşık 30 milyar dolarlık satış gerçekleştirdi.

Yatırımcılar marj borçlarını, bir hisse yatırımındaki ağırlıklarını daha fazla nakit kullanmadan arttırmak için kullanıyor. Bu nedenle de marj borçları zaman zaman piyasalarda yatırımcı algısının bir ölçütü olarak görülüyor. borsagundem.com'un derlemesine göre, Archegos’un ismi geçmemiş olsa da bankacılık devleri Credit Suisse ve Nomura, marj çağrısının ardından iflas eden ABD’li serbest fon müşterisi nedeniyle oldukça yüksek kayıplar yaşayabilecekleri konusunda uyarıda bulundu.

Credit Suisse kayıpların miktarını açıklamak için çok erken olduğunu söylese de Nomura Archegos’un kayıplarının 2 milyar dolar olacağını tahmin ettiğini açıkladı.

Ancak herkes cuma günü yaşanan satış dalgasının hisselerde bir haftadan uzun süreli etki göstereceğini düşünmüyor. Oanda’nın Piyasa Analisti Edward Moya cuma günü görülen satış dalgasının istisnai bir durum olduğunu söyledi. Ancak aynı zamanda Archegos’un aşırı kaldıraçlı yatırımlarının, herkesin yatırımlarını gözden geçirmesine neden olacağını ifade etti.

ABD borsaları haftaya düşüşle başladı

 

Küresel piyasalarda dalgalı seyir etkili

 

Yükselişe geçen tahvil faizi tedirgin ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR TANRIKULU30 Mart 2021 11:01

    Eğer altın a da satış geliyor ise borsalarda çöküşe hazırlanın fakat yinede altınınızı satmayın derim.hisse senetleri 2008 deki gibi çöp fiyatlarına da gelebilir.