E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGE'ye büyük şok! 38 milyar dolarlık dolandırıcılık iddiası---

GE'ye büyük şok! 38 milyar dolarlık dolandırıcılık iddiası

GE'ye büyük şok! 38 milyar dolarlık dolandırıcılık iddiası
16 Ağustos 2019 - 05:19 borsagundem.com

Bernard Madoff'un saadet zincirini ortaya çıkaran isim olarak tanınan araştırmacı Markopolos'un "Enron'dan Daha Büyük Bir Dolandırıcılık olan General Electric" adlı raporu Wall Street'i karıştırdı. GE hisseleri yüzde 11.30 değer kaybetti

BORSAGUNDEM.COM/ÖZEL

ABD'nin elektronik ve bankacılık devi General Electric (GE) için Amerikan tarihinin en büyük muhasebe dolandırıcılığı iddiası ortaya atıldı. 

Araştırmacı Harry Markopolos, "Enron'dan Daha Büyük Bir Dolandırıcılık olan General Electric" adlı raporunda, GE'nin 38.1 milyar dolar değerinde muhasebe dolandırıcılığı yaptığını iddia ediyor. Raporda GE'nin nakdi durumunun da açıklanandan çok daha kötü durumda olduğu ve şirketin iflasa yöneldiği öne sürülüyor. 

Markopolos, “GE’nin 38.1 milyar dolarlık dolandırıcılığı, şirketin pazar kapitalizasyonunun yüzde 40’ını aşıyor. Bu, Enron ve WorldCom muhasebe sahtekarlıklarından çok daha ciddi” ifadelerini kullandı. 

“Bu şirketi muhtemelen iflas başvurusu yapacak” diyen Markopolos, CNBC’deki programda verdiği demeçte. “WorldCom ve Enron yaklaşık dört ay sürdü... GE'nin nasıl olduğunu göreceğiz” dedi. 

ABD TARİHİNDEKİ EN BÜYÜK İFLAS

ABD'de 1985 yılında birkaç şirketin birleşmesiyle kurulan Enron, kısa sürede büyüyerek ABD'nin en büyük doğalgaz dağıtıcısı haline geldi. Enerji devi Enron'un 2001'deki çöküşü ABD tarihinin en büyük iflası olarak kayıtlara geçti. Enron, iflastan önce 21 bin çalışan ve 111 milyar dolar ciroya ulaşmıştı. Şirketi iflasa sürükleyen en büyük neden, yasa dışı muhasebe kurallarının uygulanması oldu. Yıllarca değiştirilen ve olduğundan daha iyi gösterilen muhasebe bilgileri, olduğundan yüksek gösterilen kârlar hisse fiyatlarını yükseltmişti. Skandalın ortaya çıkmasının ardından hisse senetleri hızla değer kaybederken şirket iflasa sürüklenmişti. Enron'un iflası sonucu ABD'de 4 bin 500, dünyada ise 85 bin kişi işini kaybetmişti.  

GE İDDİALARI REDDETTİ

İddia üzerine GE'den yapılan açıklamada ise “finansallarının arkasında durulduğu” ve finansal raporlamasında “en üst düzeyde bütünlük” ile çalışıldığı belirtildi. Açıklamada, “Her gün işlerimizi sürdürmeye odaklanıyoruz ve bu tür yanlış yönlendirilmiş ve kendi kendine hizmet veren spekülasyonlardan rahatsız olmayacağız” denildi. 

GE’nin hisse fiyatı, raporun yayımlanmasının ardından yüzde 11.30 değer kaybederek 8.01 dolara geriledi. 

SORUŞTURMA ALTINDA

General Electric, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ve adalet bakanlığı tarafından sigorta ve iktidar bölümleriyle ilgili muhasebe usulsüzlükleri konusunda soruşturma altında.

SIKINTILI GÜNLER YAŞIYOR

Bir zamanlar dünyanın en değerli şirketi olan GE, son yıllarda mücadele etti. Geçen yıl şirketin İcra Kurulu Başkanı John Flannery, bir yıllık görev süresinin ardından görevden alınmış yerine Lawrence Culp geçmişti.

MADOFF'UN PONZİ ŞEMASINI ORTAYA ÇIKARAN İSİM

Araştırmacı Harry Markopolos, ABD'nin en büyük mali dolandırıcısı olarak bilinen Bernard Madoff'un Ponzi şemasını (saadet zinciri) ortaya çıkaran isim olarak biliniyor. 2005 yılında Madoff'un peşine düşen Markopolos, Madoff'un ponzi şeması konusunda uyarılar yapmıştı. 

BERNARD MADOFF 150 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI

Wall Street'in en büyük yatırımcısı, Nasdaq'ın eski Başkanı Bernard Madoff, Markopolos'un raporuna rağmen 20 yıllık saadet zincirini sürdürmeye devam etmişti. Ancak 2008'de kriz nedeniyle zincire katılanların sayısında düşüş yaşanması, Madoff'un 65 milyar dolarlık dolandırıcılığını ortaya çıkarmıştı. Madoff, 2009'da mahkeme tarafından 150 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cekic16 Ağustos 2019 10:31

    Vay bizde olsa yat Kat birde avrat veririler altina Beni avukatim dolandirdi 4 kisi hakkinda dava actim uzerinde bir sey yok diye 3/1 Alirsin diyor kanunlar

  • Nihat16 Ağustos 2019 09:17

    Düşmez kalkmaz bir Allah!  Bu şirketlerin sahibi kim peki?   Şirket battı ya da batmak üzere deniyor.  Batıran nerede?

  • Melih03 Eylül 2019 14:24

    Hakan karadoğan bile atıldı