E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiGelişmekte olan piyasalar yükselişe yetişemeyecek---

Gelişmekte olan piyasalar yükselişe yetişemeyecek

Gelişmekte olan piyasalar yükselişe yetişemeyecek
21 Nisan 2020 - 15:36 borsagundem.com

Salgın nedeniyle küresel ekonomiler can çekişiyor. Araştırmalara göre birçok gelişmekte olan ülke salgınla mücadele için gerekli kapasiteye sahip değil

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Risk danışmanlığı şirketi Eurasia Group tarafından yapılan bir analize göre, gelişmekte olan pek çok piyasa devam eden korona virüs krizini yönetmek için gereken kaynaklardan yoksun ve küresel ekonomi sonunda toparlandığında "geride" kalabilir.

Eurasia Group’un Küresel Strateji Direktörü Roberth Kahn’a göre, genel olarak birçok gelişmekte olan piyasada hem sağlık sistemi olarak hem de mali anlamda salgını önlemek için gerekli adımları atarken aynı zamanda hane halkı ve iş hayatına olan etkileri sınırlandırabilecek kapasite yok.

Son bir ay içerisinde ABD ve Almanya gibi gelişmiş ekonomilerin salgın sırasında işletmelerine ve hane halkına olan desteklerine dikkat çeken Kahn, bu hamlelerin gelişmekte olan piyasalar tarafından takip edilemeyeceğini belirtti.

Kahn CNBC’ye yaptığı röportajda, “Sahip olduğumuz en önemli endişelerden biri, gelişmekte olan pek çok piyasanın geride bırakılması, küresel faaliyete sanayi dünyası ile aynı hızda tekrar girememesidir" dedi. Kahn gelişmekte olan ülkeler için, “Kısıtlamalarla karşılaşıyorlar, devam eden zorluklarla karşılaşıyorlar ve bunlarla başa çıkabilecek çek defterleri yok” ifadelerini kullandı.

İyi senaryoda bile gelişmekte olan ülkelere yer yok

Kahn ve diğer Eurasia Group analistleri tarafından geçen hafta yayınlanan bir rapora göre, korona virüs salgını zararsız hale dönüşse bile gelişmekte olan piyasalar kaybedecek.

Analistler, bu senaryoda kilit ülkelerde mayıs ayı sonlarına kadar yeni vakaların "önemli ölçüde yavaşlaması" olması ve bunların çoğunun Eylül ayına kadar tükenmesi ihtimalini değerlendirdi. Rapora göre, bu senaryoda ülkeler kısıtlamaların büyük kısmını mayıs ayı sonuna doğru kaldırmalarına ve küresel ekonominin güçlü bir şekilde toparlanmasına olanak sağlayacak.

Ancak analistler, gelişmekte olan piyasaların salgınlarında "gecikmeli" bir çıkış yaşayacağını belirterek, ne zaman olacağını belirtmediler. Rapora göre bu ülkelerin ekonomik toparlanma sürecinin test ve sosyal izolasyon kapasitelerine bağlı olarak daha da uzayabileceği anlaşılıyor.

Analistler, "ciddi" olarak nitelendirdikleri bir başka senaryoda, pek çok ülkedeki salgının temmuz ayı sonuna kadar yatışmaya başlayacağını, ancak Kasım ayında tekrar yükselişe başlanacağını ve bu noktada çoğunun yeni bir salgınla başa çıkmaya hazır olacağını söylediler. Ancak araştırmaya göre bazı gelişmekte olan piyasalarda yıl boyunca salgını kontrol etme sürecinde süreklilik arz eden zorluklar çıkabileceğini sözlerine eklediler.

Raporda, "Bu ülkeler özellikle, küresel ekonominin yeniden başlatılmasına katılmalarını engelleyen ve onları yeni kurulan tedarik zincirlerinin dışında bırakarak orta vadede ekonomik yer değişimlerini derinleştiren farklı kısıtlamalarla karşı karşıya kalacaklar" ifadesi yer alıyor.

ABD Kongresi için hazırlanan pandemi raporu... İşte şok beklenti

 

Buffett’ın favori göstergesi yatırımcıları korkutuyor

 

Petrol fiyatları neden eksiye geçti?

 

ABD vadeliler petrolle birlikte düşüşe devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kemal Tahiroğlu 22 Nisan 2020 01:15

    Abi 25 yıldır borsacıyım ne güzel özetlemişsin.tebrikler.sana aynen katılıyorum

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU21 Nisan 2020 17:29

    bizim piyasaya bir şey olmaz.çünkü bizler en kral krizleri geçirdik ve bağışıklık kazandık sen diğer piyasalara bak.sonra bizim devletin döviz borcu yoktur.özel sektörün borcu var.neyini alacaklar şeyinimi alacaklar.o yüzden gönlünüzü rahat tutun derim.bakın diğer dünya nın önde gelen piyasaları %2-3 düşer iken bizim borsa nerede ise artıya gececek mallarınıza sahip çıkın.sonra bizim piyasalarda galip öztürk, rıza ışıklar, raşit kara vs.vs.gibi süpekülatörler bizim borsaya yön vermekte daha aşayğıya gelmesine izin vermezler.