E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGelişen ülke piyasalarında direnç testi yaklaşıyor---

Gelişen ülke piyasalarında direnç testi yaklaşıyor

Gelişen ülke piyasalarında direnç testi yaklaşıyor
11 Ocak 2021 - 11:35 borsagundem.com

Gelişen ülke varlıkları yükselişte, ancak ABD tahvilleri getirilerinin artmasıyla birlikte, yatırımcılar diğer riskli varlıklara karşı temkinli yaklaşıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yeni bir ekonomik teşvik paketi beklentisi MSCI’nin gelişen ülke hisseleri ölçütünü, Cuma günü rekor bir seviyeye yükseltti. Dolar tahvilleri, ölçüt kabul edilen 10 yıllık hazine tahvillerinin getirisinin %1’in üzerine çıkmasıyla birlikte, Ekim ayından bu yana ilk düşüş haftasını yaşadı. Gelişen ülke para birimlerini tüm zamanların en yüksek seviyelerine çıkaran momentum bile, geçtiğimiz haftanın sonunda dolar güçlenirken, zayıfladı.

ABD tahvillerinin getirilerinin ne kadar yükseleceği, korona virüs aşılarının uygulanmaya başlaması küresel büyüme görünümünü olumlu hale getirirken, riskli varlıkların yönünü belirlemede kilit unsur oldu.

Yatırımcılar, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell da dahil olmak üzere, FED yetkililerinin açıklamalarını yakından izleyecek. Aynı zamanda ABD’de enflasyon ve perakende satış verileri de odak noktasında olacak.

Petrol fiyatlarında son dönemde görülen yükseliş, yatırımcılar gelecek aylarda enflasyonda hızlanma ihtimalinden endişe duyarken ve bunun faiz oranları için ne anlama geleceğini düşünürken, gerginlik yarattı.

Londra merkezli Coex Partners’ın Makro Ekonomisti Henrik Gullberg, “yüksek ABD getirileri gelişen ülkeler için olumsuz, dolayısıyla piyasaların FED’in aşırı artışa izin vermeyecekleri yönündeki açıklamasını duymaya ihtiyacı var” dedi.

Açıklamasının devamında, “tüketim malı üreticilerinin durumunu gösterdiği için yüksek ham petrol fiyatları olumlu olsa da, enflasyonu ve bu nedenle düşük reel faiz oranlarına katkıda bulunuyor” ifadesini kullandı.

Yatırım şirketi Fidelity International ise, şirkette 611 milyar dolarlık bir fon yöneten Paul Greer’a göre, gelişen ülkelerdeki potansiyeller konusunda olumlu tavrını korurken, gelişen ülke borçlarındaki yüksek ağırlıklı pozisyonunu azalttı. Greer, “gelişen ülke para birimleri konusunda daha olumluyuz ancak doları ve ABD’nin faiz oranlı hareketlerini oldukça yakından izliyoruz” dedi.

Greer, “eğer piyasalar parasal genişlemeden dönüşü ya da FED’in politika sıkılaştırmasını fiyatlarsa, bu gelişen ülkelerin riskli varlıkları için önemli bir engel olacak” ifadesini kullandı. Açıklamasının devamında, “ancak fiyatlamalar ABD’de vergi artışı, harcama ve borç ihracına yönelik olursa, çok daha az tehlike arz ediyor” açıklamasında bulundu.

Aynı zamanda, Çin, Hindistan, Brezilya ve Rusya gibi gelişen ülkelerin de aralarında bulunduğu ülkelerden gelen Aralık ayı enflasyon verileri de dikkat çekiyor. Güney Kore ve Peru’da merkez bankaları yüksek ihtimalle faiz oranlarını sabit tutacak.

Temel veriler

Çin’in Aralık ayı için perakende fiyat endeksi Pazartesi günü yükseliş gösterdi. Ancak Bloomberg’e göre, bu toparlanma, aşırı soğuk havaların geçici etkisinden fayda gördü. Bu hafta Çin’de para arzı ve kredi verileri açıklanacak. Aynı zamanda, Çin’in bir yıllık orta vadeli kredi faiz oranı da açıklanacak veriler arasında. Ticaret verilerinin ise Salı günü açıklanması bekleniyor ve ihraç getirilerinin bir önceki yıla göre %15 artış göstereceği tahmin ediliyor.

Yuan geçtiğimiz hafta hızlı bir yükselişin ardından, Asya’nın en iyi performans gösteren para birimi oldu. Ancak ilk yükselişten sonra, kazançlar durdu. Bunun nedeni ise devletten gelecek bir dirence yönelik spekülasyonlar oldu.

Hindistan’ın Aralık ayı enflasyon verilerinin, Salı günü açıklanması ve bir önceki yıla göre sert bir düşüş göstererek Hindistan Merkez Bankası’nın hedef aralığında kalması bekleniyor. Bloomberg Economics’e göre, bu Şubat ayında faiz oranlarında bir düşüşe neden olabilir. Ülkenin Ekim ay sanayi üretim raporu da aynı gün yayınlanacak.

Rusya’daysa, Salı günü açıklanacak Aralık ayı enflasyon verilerinin, bir önceki yıla göre %4,9’luk artışın ardındaki nedenleri aydınlatması bekleniyor. Ruble, geçtiğimiz hafta gelişen ülke para birimleri arasında en çok kazandıranlardan oldu.

Ünlü borsacıdan karamsar öngörü

 

Bu hisseleri zorlu bir yıl bekliyor

 

Borsada yukarı yönlü hareketi destekleyen temel etkenler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)