E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGelişen piyasalarda küresel ayrışma---

Gelişen piyasalarda küresel ayrışma

Gelişen piyasalarda küresel ayrışma
09 Mart 2015 - 08:44 borsagundem.com

Gelişen ülkeler arasında, içsel dinamikler küresel ayrışma temalarının önüne geçebiliyor

Halk Yatırım tarafından hazırlanan haftalık makroekonomik strateji bülteni:
   
"Gelişen ülkeler arasında, içsel dinamikler küresel ayrışma temalarının önüne geçebiliyor.
   
FED’in normalleşme duruşunu koruması ve verilere artan bağımlılık, gelişen ülkeler üzerinde baskı ve oynaklığı artırıyor. Ancak, gerek enflasyon veücretartışlarına yönelik ılımlı görünüm, gerekse de ilk çeyrekte bazı ekonomik aktivite göstergelerinde -kalıcılığıyla ilgili soru işaretleri olmakla birlikte- gözlenen zayıflamanın, FED’in sıkılaştırma adımlarını temkinli gerçekleştireceğine yönelik ana senaryonun korunmasını sağlayacağını düşünüyoruz. Özellikle, ABD dışı küresel ekonomideki zayıflığın neden olduğu riskler, FED’in normalleşme sürecinde hızlı davranmayacağı beklentisine destek olmaya devam edebilir.
   
FED’in ‘sabırlı’ ifadesini kaldırıp birkaç ay sonra faiz artırımına başlaması durumunda bile, bunun alışılageldik hareketlerden daha ılımlı adımlarla gerçekleşebileceğini hala olasılığı daha yüksek bir senaryo olarak görüyoruz.
   
Düşük emtia fiyatlarına dayalı olarak ‘emtia ithalatçı’ ve ‘ihracatçı’ gelişen ekonomiler arasındaki farklılaşma, normalleşme baskısının neden olduğu dalgalanmaların boyutunda ana belirleyici unsur olmaya devam edecektir. Ancak, son dönemde içeride artan kur volatilitesinde gözlendiği üzere, hassas ekonomik dengelerdeki içsel gelişmeler, küresel dengelerin işaret ettiği ayrışmaların tam anlamıyla işlemesine engel olabiliyor.
   
FED’in normalleşme duruşunun gelişen ülkeler üzerinde yarattığı baskı açısından, dolar endeksinin yükselişe geçtiği geçen yılın ikinci yarısından bu yılın Ocak ortasına kadar, TRY içinde bulunduğu grubun genel davranışına benzer bir eğilim sergilerken  sonraki dönemde para politikasıyla ilgili artan endişeler karşısında olumsuz ayrışma gösteriyor.
   
Reel kurun ‘aşırı satılmış’ bölgenin sınırına yaklaşmış olması, TRY’nin daha fazla değer kaybı hareketi açısından volatilitenin azalma olasılığını gündeme getirse de  para politikası ve ekonomi yönetimi arasında faiz-kur dengesi açısından devam eden görüş farklılığı, bu destek unsurunun etkin bir şekilde çalışmasına izin vermeyebilir. Ancak, bu risk unsurunun azalması durumunda  iyileşen cari denge, döviz yükümlülüklerini karşılamada yeterli rezervler, düşük emtia fiyatlarının orta vadeli görünüme  verdiği destek gibi kur volatilitesini sınırlayacak güçlü dinamikler bulunduğuna inanıyoruz. ''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)