E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGelişen piyasalar toparlanıyor---

Gelişen piyasalar toparlanıyor

Gelişen piyasalar toparlanıyor
06 Mayıs 2014 - 15:45 borsagundem.com

Bugün Euro Bölgesi ekonomilerinden gelen hizmet PMI verileri izlendi

ALB Menkul Değerler tarafından hazırlanan analiz raporu:
   
"MENA'da veriler olumlu, gelişen piyasalar toparlanıyor…
   
Küresel Piyasalar:

Bugün Euro Bölgesi ekonomilerinden gelen hizmet PMI verileri izlendi. İspanya, İtalya ve Fransa hizmet PMI verileri beklentilerin üzerinde gelirken, Almanya hizmet PMI verisi beklentiyi karşılamayarak 54,7'ye gerilemiş, Euro Bölgesi hizmet PMI ise piyasa beklentisine paralel olarak 53,1 açıklanmıştır. İspanya'da işsiz sayısı beklenenden fazla azalmış, Euro Bölgesi perakende satışları ise aylık bazda beklentilerin üzerinde gelirken, yıllık bazda beklentinin hafif altında kalmıştır. Özellikle, bu hafta gerçekleşecek olan Avrupa Merkez Bankası toplantısı öncesinde hizmet PMI verilerinin sert bir şekilde fiyatlanması ve Euro'nun değer kazanması dikkat çekti. EURUSD paritesi ise 1,3940 seviyesini gördü. Olumlu ekonomik veriler İspanya ve İtalya tahvil faizlerini de aşağı çekti. 
   
ABD'de açıklanan hizmet PMI verisi 55 ile, ISM hizmet endeksi ise 55,2 ile piyasa beklentisinin üzerinde geldi. Buna karşılık olumlu ABD verilerinin piyasaya etkisi sınırlı oldu. Bunun nedeni de Batı dünyasını tehdit etmeye devam eden Ukrayna krizi olarak görülüyor. Bugün ise ABD Mart ayı dış ticaret açığı beklentinin hafif üzerinde 40,4 milyar dolar olarak açıklanırken, önceki açık verisi 42,30 milyar dolardan 41,9 milyar dolara revize edildi.
   
İngiltere'de ise hizmet PMI verisi 58,7 ile son 4 ayın zirvesine yükseldi. Veri sonrasında sterlin, dolar karşısında sert şekilde değerlendi ve GBPUSD paritesi de 1,6980 seviyesini gördü.
   
Çin'den açıklanan HSBC imalat PMI verisinin 48,1 ile beklentinin altında kalması, dolayısıyla Çin'de ekonomik büyümenin yavaşlamasının devam edebileceği sinyalini vermesi hem Brent petrolde, hem de WTI petrolde aşağı yönlü hareket görülmesine neden olmuştur. Brent petrolün gerilemesinde, Libya'da limanların açılmasıyla ihracatın yükseleceği beklentisinin de etkisi var.   

Bugün Amerikan Petrol Enstitüsü (API) ham petrol stok verileri açıklanacak. API'nin açıkladığı verilere göre önceki hafta ham petrol stokları 3,000 milyon varil artarken, benzin stokları 49 bin varil azalmış, dizel stokları 688 bin varil artmıştı.    

Asya seansında Japonya Merkez Bankası'nın 7-8 Nisan toplantısının tutanakları ve Çin HSBC hizmet PMI verisi izlenecek. Yarın ABD'de FED Başkanı Janet Yellen'in yapacağı konuşma önemli görünmektedir. Euro Bölgesi'nde ise Almanya fabrika siparişleri, Fransa sanayi üretimi ve ticaret dengesi verileri izlenecektir.

 Gelişmekte Olan Piyasalar:
    
Dün gelişmekte olan ülke piyasalarında genel olarak satış baskısı hakim olmuştu. Öncelikle Çin'den gelen HSBC imalat PMI verisinin 48,1 ile piyasa beklentilerinin altında kalması, dolayısıyla da Çin ekonomik büyümesinin yavaşlayacağına dair endişeleri artırması, aynı zamanda Ukrayna krizinin yayılması endişesi gelişen piyasalarda genel olarak negatif seyrin hakim olmasına neden olmuştu. Bugün ise Rusya öncülüğünde bir toparlanma görüyoruz. Gelişmekte olan ülkelerdeki toparlanma da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya asker göndermeyeceği spekülasyonu da etkili oluyor.
   
Gelişmekte olan Asya ülkelerinin çoğu bugün tatil nedeniyle kapalıydı. Açık olan piyasalarda ise Filipinler'den ve Tayvan'dan açıklanan enflasyon verileri öne çıktı. Veriler karışık sinyaller verse de iki ülkenin de TÜFE'sinin yıllık bazda yükselmiş olması önemliydi. Hindistan'da ise açıklanan HSBC hizmet PMI verisi 48,5'e yükseldi ve daralmanın ivme kaybettiğini gösterdi.  Latin Amerika'da Şili ekonomik aktivite endeksi yüzde 2,8'e gerilerken Kolombiya'da yıllık enflasyon yüzde 2,72'ye yükseldi. Orta ve Doğu Avrupa piyasalarında, Rusya TÜFE'si yüzde 0,9 ile beklentiye paralel açıklanırken, Macaristan'da perakende satışlar yıllık bazda yüzde 8,3 arttı. 

MENA:

Dubai'de ekonomik toparlanmanın ivme kazanmasıyla birlikte IMF de Birleşik Arap Emirlikleri'nin büyüme tahminini yükseltebilir. IMF halen 2014 yılı için BAE'de yüzde 4,4 ekonomi büyüme öngörüyor. Öncü göstergelerden HSBC PMI verisi de Nisan ayında, 57,3'ten 58,3'e yükseldi ve olumlu sinyaller vermeye devam etti.    

Dubai Aerospace Enterprise Ltd. 1,2 milyar dolar tutarında borç refinansmanı için BAE, Suudi Arabistan ve Katar'daki kredi sağlayıcılarıyla görüşmeler gerçekleştiriyor. Bir uçak leasing şirketi olan Duabi Aerospace, yatırımlarını Orta Doğu'da genişletmeyi amaçlıyor.
   
Institute of International Finance'e göre Birleşik Arap Emirlikleri'nde varlık fiyatlarında görülen artış bir varlık balonuna yol açmayacak. Bunun nedeni olarak ise ülkede kredi büyümesinin hala ılımlı olmaya devam etmesi gösterildi. Arap dünyasının 2. büyük ekonomisinde geçen yıl yüzde 13 olan kredi büyümesinin 2014 yılında yüzde 11 seviyesine doğru yavaşlayabileceği öngörülüyor.
   
Halen yüzde 15 oranında yabancı payına sahip Union Properties ise BAE dışı payını yüzde 25 oranına çıkartmayı hedefliyor.
   
Bu haberler kapsamında Abu Dhabi ADX endeksi bugün yüzde 0,76 değer kaybederken, Dubai DFM endeksi yüzde 0,80 değer kazandı.
   
Suudi Arabistan'ın Nisan ayındaki PMI verisi 57,0 seviyesinden 58,5 seviyesine yükseldi. Ülkede ekonomik koşulların iyileşmesine paralel olarak üretimdeki ve yeni siparişlerdeki artış verinin olumlu gelmesinin temel nedenleri oldu. Bu kapsamda Suudi Arabistan Tadawul endeksi de yüzde 0,13 değer kazandı.
   
Qatar Airways artık tamamen devlet kontrolünde olan bir şirket haline geldi. Şirketin CEO'su Akbar Al Baker, şirketin Hindistan havayolları piyasasına da girmek istediğini, aynı zamanda Hindistan'ın IndiGo Airlines şirketiyle ortaklık yapmayla ilgilendiklerini söyledi. Katar QE endeksi ise bugün yüzde 0,42 değer kaybetti.
   
Mısır'ın HSBC tarafından ölçülen PMI endeksi Nisan ayında 49,8'den 49,5'e geriledi. Buna karşılık Mısır EGX 30 endeksi bugün yüzde 0,74 değer kazandı.
   
Lübnan'da Nisan ayında PMI, Mart ayındaki 46,2 seviyesinden toparlandı ve 48,5 seviyesine yükseldi. Lübnan BLOM endeksi ise yüzde 0,43 geriledi.
   
Diğer bölge borsalarından Bahreyn yüzde 0,77, Ürdün yüzde 0,12, Kuveyt yüzde 0,29 değer kazanırken, Fas yüzde 0,55 değer kaybetti. Umman ve Tunus günü yatay geçerken, İsrail ise tatil nedeniyle bugün kapalı." 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)