E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemGayrimenkul satışları da noterlerden yapılabilecek---

Gayrimenkul satışları da noterlerden yapılabilecek

Gayrimenkul satışları da noterlerden yapılabilecek
07 Haziran 2022 - 09:06 borsagundem.com

TBMM gündemindeki son düzenleme ile konut alım satımlarında tapu dairelerinde yapılan devir işlemleri artık noterlerde de yapılabilecek.

Gayrimenkul alım ve satım işlemleri tapu sicil müdürlükleri dışında noterliklerde de yapılabilecek. Noter ücreti taşınmazın değerine göre 500 liradan az ve 4 bin liradan fazla olamayacak. Taşınmaz satış sözleşmesinin düzenlenmesinden dolayı oluşan zarardan noterler de sorumlu olacak. Bu zararın devlet tarafından ödenmesi halinde devlet, sözleşmeyi düzenleyen notere rücu edecek. Notere karşı açılacak davalar, tapu sicilinin bulunduğu yer mahkemesinde görülecek.

Dünya Gazetesi'nin haberine göre, Meclise sunulan yargı paketiyle gayrimenkul satışlarının noterliklerden de yapılmasının yolu açılıyor. Bugün Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşülecek kanun teklifinde yer alan düzenlemeye göre; noterler, taşınmaz satış başvurusu üzerine başvuru belgesi düzenleyecek, taşınmaz üzerindeki her türlü kısıtlamayı ve taşınmaz satışıyla ilgili diğer kanunlarda yer alan sınırlamaları dikkate alacak. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce tapu kayıt örneği ve diğer belgeler, tapu bilişim sistemi aracılığı ile noterlerle paylaşılacak. Taşınmaza ilişkin kayıt ve belgelerin eksik olması durumunda ilgili tapu müdürlüğünden eksik olan konular sistem üzerinden talep edilecek ve eksiklikler tapu müdürlüğünce giderilerek sisteme aktarılacak.

Noterlerce hak sahibi belirlendikten ve taşınmazın satışına engel hukuki bir durumun bulunmadığının tespit edilmesinin ardından taşınmaz satış sözleşmesi yapılacak. Satış sözleşmesi tarafl arca imzalandığı anda noter, tapu bilişim sisteminden yevmiye numarası alarak sözleşmeyi bu sisteme kaydedecek. Sözleşmenin sisteme kaydından sonra tapu müdürlüğünce taşınmazın tapu siciline tescili sağlanacak. Satış sözleşmesi ile diğer belgeler, noter tarafından sisteme aktarılacak ve fiziki olarak arşivlenecek. Tapu kayıt örneği ve diğer belgelerden hak sahibinin belirlenememesi veya satışa engel hukuki bir durumun varlığı halinde noterlerce satış işlemi gerçekleştirilmeyecek.

Kanun teklifine göre, noter ücreti taşınmazın değerine göre 500 liradan az ve 4 bin liradan fazla olamayacak. Bu miktarlar, yeniden değerleme oranında takvim yılı başından geçerli olmak üzere artırılacak. Noterler tarafından yapılacak taşınmaz satış sözleşmelerinde sadece tapu harcı alınacak, bu işlemler için ayrıca noter harcı alınmayacak. Taşınmaz satış sözleşmeleri damga vergisinden ve bu işlemlere ilişkin düzenlenen kağıtlar değerli kağıt bedellerinden istisna olacak. Taşınmaz satış sözleşmesinin düzenlenmesinden dolayı oluşan zarardan noterler de sorumlu olacak. Bu zararın devlet tarafından ödenmesi halinde devlet, sözleşmeyi düzenleyen notere rücu edecek. Notere karşı açılacak davalar, tapu sicilinin bulunduğu yer mahkemesinde görülecek.

Taşıt ve gayrimenkul satışlarında yeni bir dönem!

 

Gayrimenkul satın alarak Türk vatandaşlığı edinmenin sınırı artırıldı

 

Yabancı yatırımlarda gayrimenkul ağırlığını koruyor

 

4 ayda 1 milyon gayrimenkul satıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hamsi08 Haziran 2022 00:11

    Noterden olsa ne tapuda olsa ne ,1998 de ev aldım tapu dairesi bana tapu denen kağıt parçasını verdi, sanki bakkaldan aldım,2016 yılında miras davası açıldı tapuya şerh konuldu, arkadaş adam gibi araştır bir ayda Tapu ver ne dava açılsın ne sahtekar lik olsun ne dolandırıcılık, tapu dairesi vermiş kasap vermiş uğraşan mağdur olan bir sürü insan var

  • Mucise Reis ;)07 Haziran 2022 12:26

    Araplar, göçmenler, yabancılar, katarı, kutarı, hepsi yaşadı :D bence görüntülü tv online bağlantılar ile tarla, bağ, bahçe, apartman vb satılabilmeli. Şuan katarlı arap bacımız, vir emlakçıya yetki veriyor. yetkili emlakçı alım satımı gerçekleştiriyor, sonra Türkiye ye gelen katarlı bacımız, üzerine evini alıp vatandaşlık işlemlerini bitiriyor. Bence sadece internet ağ sistemi ile özel noter  saatlik kiralanarak bu işlemler yapılabilmeli :D bu sistem ilkel oldu, böylece daha rahat hızlı biçimde bol bol satış alış yapılabilir :D

  • azmi07 Haziran 2022 15:26

    Satın aldığı gayrımenkulu ikametgah gösterip alacağı arabanın ötv sini ödemez. Dalgasına bakar