E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFransa'daki protestolarda bir kişi hayatını kaybetti, gözaltı sayısı 2 bini aştı---

Fransa'daki protestolarda bir kişi hayatını kaybetti, gözaltı sayısı 2 bini aştı

Fransa'daki protestolarda bir kişi hayatını kaybetti, gözaltı sayısı 2 bini aştı
30 Haziran 2023 - 18:22 borsagundem.com

İçişleri Bakanlığı, olaylar sonrası ülke genelinde otobüs ve tramvayların çalıştırılmaması kararı aldı. Gözaltı sayısı 2 bini aştı. Zırhlı araçlar ve takviye kuvvetler sahaya sürüldü. Polisin 17 yaşındaki genci vurduğu ana ait ses kaydı ortaya çıktı.

Fransa'da 17 yaşındaki gencin polis tarafından öldürülmesiyle başlayan protestolarda bir kişi, yağma sırasında çatıdan düşerek yaşamını yitirdi. Birçok kente yayılan olayları bastırmak için yoğun uğraşlar sarf eden İçişleri Bakanlığı, ülke genelinde saat 21.00'dan itibaren otobüs ve tramvayların çalışmaması kararı alırken Cumhurbaşkanı Macron ise daha fazla polisin sokaklara çıkarılacağını söyledi. Ülkede şimdiye kadar 2 bin 122 kişi gözaltına alındı.

PROTESTOLARDA BİR KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Fransa'da geçtiğimiz günlerde dur ihtarına uymayan 17 yaşındaki gencin polis tarafından vurularak öldürülmesinin ardından başlayan olaylar dinmek bilmiyor. Kaosun hakim olduğu Fransa'da güvenlik güçleri protestoları bastırmak için yoğun çaba sarf ederken, hükümet OHAL dahil pek çok önlemi masada tutuyor. Pek çok şehirde şiddetli çatışmalar yaşanırken son gelen haber durumun ciddiyetini gözler önüne serdi. Protestolarda bir kişi yağma sırasında çatıdan düşerek hayatını kaybetti.

ZIRHLI ARAÇLAR DEVREDE

Sokaklardaki protestolara ilişkin ülkede düzenin sağlanması için OHAL dahil tüm ihtimallerin masada olduğu yetkililerce dile getirilirken, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, polis kurşunuyla genç sürücünün öldürülmesi nedeniyle endişe duyduklarını söyledi. Shamdasani, "Fransa'nın, kolluk kuvvetlerindeki derin ırkçılık ve ayrımcılık sorunlarını ciddi şekilde ele almasının zamanıdır." ifadesini kullandı.

BM, Fransa'da polis kurşunuyla öldürülen genç için düzenlenen protestolara ilişkin ise "Orantısız güç kullanımına ilişkin tüm iddialar hızla soruşturulmalıdır." mesajını verdi. Fransa Dışişleri Bakanlığı, BM'nin Fransız kolluk kuvvetlerindeki ırkçılık ve ayrımcılığa ilişkin açıklamasını "asılsız suçlama" olarak niteledi ancak ülkede aşırı sağ siyasetçiler hükümete OHAL çağrısı yaptı ve aksi durumda "iç savaş" çıkacağını savundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkede çıkan olayların ardından tüm ebeveynleri sorumlu olmaya ve çocuklarını evde tutmaya çağırdı. Olayları kontrol altına almak için hükümet, zırhlı araçları ve takviye kuvvetleri sahaya sürdü.

OLAYLAR BİR KENTTEN DİĞERİNE SIÇRIYOR

Nanterre kentinde bir otobüs ve çok sayıda araç kundaklama sonucu kül olurken, Fransa'nın kuzeyinden itfaiyeciler Paris banliyölerindeki kundaklama olaylarına müdahale için bölgeye yardıma geldi.

Marsilya'da bir kuyumcu soyuldu, birçok süpermarket zinciri ateşe verildi. Protestocuların burada bir kasayı motosikletle çaldığı anlar kameralara yansıdı. Bazı protestocular da yangın söndürmeye gelen itfaiyecilere barikat kurarak engel oldu. Bazı göstericilerin de Paris'te koleksiyon parçası lüks bir aracı hedef alması görüntülere yansıdı.

Lyon'un Meyzieu bölgesinde bir kişi eline aldığı silahla sokaktaki güvenlik kamerasına ateş açtı. Protestocular kentteki postaneye patlayıcıyla saldırdı. Rennes kentinde ise meydana konuşlanan bir zırhlıya protestocular havai fişeklerle saldırdı. Clamart'ta da polis karakolu havai fişeklerle hedef alınırken Persan'da da belediye binasına saldırıldı. Bina, protestocular tarafından ateşe verildi.

Fransız basınının İçişleri Bakanlığına dayandırdığı verilere göre, gece çıkan olaylarda 1350 araç ateşe verildi ve 234 bina kundaklandı veya zarar gördü. Kamusal alanda 2 bin 560 noktada kundaklama yapılırken, en az 30 polis karakolu ve 11 jandarma karakolu saldırıya uğradı.

FRANSA'YI KARIŞTIRAN OLAYA AİT SES KAYDI

Fransız basını, polisin, 27 Haziran'da 17 yaşındaki Nael M'yi silahla öldürdüğü olaya ilişkin bir ses kaydı yayımladı. Kayıtta, araçta bulunan yolculardan birinin olay anına ilişkin ifadeleri yer alıyor.

Nanterre kentinde, Nael M. isimli genç sürücünün polis ateşiyle öldürülmesinin ardından, araçtaki bir yolcunun olay anını anlattığı ses kaydının olduğu video, farklı sosyal medya platformlarında çıktı.

Fransız BFMTV kanalı, söz konusu videonun doğruluğunun teyit edildiğini belirterek, ismi belirtilmeyen yolcunun ses kaydının da yer aldığı görüntülü haberi sundu.

Ses kaydında söz konusu yolcu, "Bu videoyu gerçeği ortaya çıkarmak için yapmak istedim, çünkü sosyal medya ağlarında arkadaşım Nael'in ölümü hakkında çok fazla yanlış şey dönüyor. Size olayı A'dan Z'ye anlatacağım." diye konuştu.

Yolcu, 27 Haziran'da sabah yerel saat ile 08.00 sularında, 2 arkadaşıyla buluşarak ödünç aldıkları araçla Nanterre'de gezmeye çıktılarını belirtti.

Alkol veya uyuşturucu kullanmadıklarını söyleyen yolcu, araçla otobüs yolunda ilerledikleri sırada motorları üzerindeki 2 polisin kendilerini takip ettiğini fark ettiğini kaydetti.

Yolcu, memurların sireni çalıştırdığını ve ardından Nael'in aracı durduğunu anlattı.

"MOTORU DURDUR YOKSA SENİ VURURUM"

Polislerden birinin Nael'e aracın camını açmasını söylediğini, arkadaşının da bu komuta uyduğunu anlatan yolcu, polis memurunun Nael'e, "Motoru durdur, yoksa seni vururum." dediğini belirtti.

Yolcu, polislerin Nael'e silahlarının kabzasıyla vurduğunu söyledi.

"KIPIRDAMA YOKSA KAFANA BİR KURŞUN SIKARIM"

Polislerden birinin, Nael'in şakağına silah doğrultarak, "Kıpırdama yoksa kafana bir kurşun sıkarım." dediğini anlatan yolcu, diğer polisin ise meslektaşına "vur onu" diye konuştuğunu belirtti.

Yolcu, polisten aldığı üçüncü silah kabzası darbesiyle Nael'in ayağının fren pedalından çekildiğini ve aracın hareket ettiğini anlattı.

Arabanın ön camı hizasındaki polisin ateş açmasıyla vurulan arkadaşının ayağının gaza değmesiyle aracın ilerlediğini ifade eden yolcu, "(Nael'in) Can çekiştiğini gördüm, titredi. Sonra bariyere çarptık. Ben de korktuğum için araçtan inip, kaçtım." ifadelerini kullandı.

Olayın görgü tanığı yolcu, polislerin kendisini de vurabileceğini düşündüğünü, bu nedenle koştuğunu belirtti.

Yolcu, "Polislerin gözlerimin önünde arkadaşıma yaptıkları karşısında şoke oldum." diye konuştu.

Haberde, olay günü çekilen amatör kamera kayıtları, olayın ardından basının kaza noktasında çektiği görüntüler, olay günü genç sürücünün takip ettiği güzergahı gösteren harita yer aldı.

Fransız basını, söz konusu görgü tanığının 3 Temmuz'da polise ifade vereceğini aktar

NATO'da 'Macron' krizi

 

Fransa’da sokaklar savaş alanı: Belçika'ya sıçradı

 

Fransa'yı karıştıran ölüm!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xyz03 Temmuz 2023 08:04

    Teknelerle ülkesinden kaçıp Akdenizi geçip Fransayı yakıp, yıkan ve yağmalayan nankör göçmen ordusuna lanet olsun. Bunu savunan ve buna sevinen insan müsvettelerine yazıklar olsun. Sizi yobaz arap ve suriye sevicileri.

  • Sedat02 Temmuz 2023 21:13

    Kibir abideleri nerde sizin insan hakları sallamalarını demokrasini hepsi yalan

  • borsacı02 Temmuz 2023 13:39

    fransaya bahar geliyor.

  • Aslan02 Temmuz 2023 10:24

    Gerçekte ırkçı olan azınlıklar. Dünya da bu böyle. Vatansever Fransız kar görev başına koruyun ülkenizi size Faşist deselerde koruyun.

  • mezarci 02 Temmuz 2023 09:50

    Allah,in Gazabi Islam/Turk dusmanlarinin uzerine olsun.Amiin.

  • AHMET ÖZBİR02 Temmuz 2023 09:09

    Tanrı fransayi korusun.Amen

  • İşgalin masum adı göçmenler mülteciler02 Temmuz 2023 07:56

    Ülkene afrikalıları arapları cahil cühelayı doldurursan olacağı bu göçmenlik mülteci adı altında resmen işgal yapılıyor. Ha yoldan geçen biri evine girip koltuğuna kurulmuş ha ülkene yabancılar dolup taşmış aynı şey.

  • İşgalin masum adı göçmenler mülteciler02 Temmuz 2023 10:07

    Her allahın günü kuzey Afrika'da Akdeniz'e açılan gemiler kölemi taşıyor gôçmenmi aslında bu masum işgalden daha tehlikeli olan sizin gibi zavallılar. Herkes evine gidecek ya güzelce ya güzelce.

  • cahile yanıt02 Temmuz 2023 09:26

    Kıt aklınla, bilip bilmeden ahkam kesme. Fransa'daki Afrikalılar göçmen değil, Sömürgeci Fransızların Afrika'dan köle olarak getirdikleri insanların torunları. 

  • yorum01 Temmuz 2023 23:23

    bıldır yediğin  hurmalar bu yıl dtünü tırmalar macron efendi

  • xyz01 Temmuz 2023 16:45

    Sıra İsveç te

  • Slm01 Temmuz 2023 12:05

    Sömürgeci İslam düşmanları bugüne kadar Türkiye yi hakir gördünüz belanızı bulun Daha beter olun Mazlumun ahı çıkar aheste aheste

  • AHMET ÖZBİR01 Temmuz 2023 11:44

    TÜRKİYE düşmanı ne kadar kanı bozuk varsa ülkenize aldınız, sınır boylarımızda sığınaklar yaptınız, askerimizin şehid olmasını sağladınız, ülkemizin istikrarsızlanması için hertürlü kahpeliği yaptınız ve MÜSLÜMAN TÜRK'ÜN BEDDUASINI KAPTINIZ! Şimdi ise KAOS içinde PERİŞAN OLUNUZ!..

  • Milenyum 01 Temmuz 2023 11:10

    Göçmenler yeni Fransız ihtilali benzeri bir şey yapacak haklı olarak

  • HASAN HÜSEYİN KIZILIRMAK30 Haziran 2023 23:20

    Daha beter olun.....yıllarca gariban ülkeleri sömüre sömüre refah içinde yaşadılar şimdi o sömürülen devletler uyandı ve kaynakları kuruyunca  şapka düştü kel göründe refah seviyelerinde sıkıntı cıkınca olaylar çıkmaya başları darısı diğer ülkelerin başına.