E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFransa'da 'kışı nasıl geçireceğiz' korkusu---

Fransa'da 'kışı nasıl geçireceğiz' korkusu

Fransa'da 'kışı nasıl geçireceğiz' korkusu
17 Eylül 2022 - 17:39 borsagundem.com

Kuraklığın etkileri ve enerji krizi derken tasarruf tedbirleri almaya mecbur kalan halkın nabzını yoklayan kapsamlı bir araştırma, Fransız basınında geniş çapta yer buldu

Fransız Le Figaro Gazetesi, yükselen enerji fiyatları ve yaşanacak kesintiler nedeniyle yapılan tasarruf tedbirlerinin Fransızlarda oluşturduğu endişeye ve nasıl karşılık bulduğuna ilişkin "Kanaatkarlık: Kablosuz interneti kapatmak, duş sırasında idrarını yapmak, (evde) parka giymek gibi ulusal tasarruf tedbirler için Fransızlar ne kadar istekli?" başlıklı haber hazırladı.

Gazete, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un tasarruf tavsiyesi içeren "ekonomik savaş içindeyiz", "bolluk döneminin sonu", "iktisatlı yaşamaya birbirini teşvik etmek" sözlerini anımsatırken, Fransızların daha nereye kadar çabalayacakları sorusunu sordu.

Fransızların yüzde 11'i tasarruftan bihaber

Gazete haberinde, Kamuoyu Araştırma Enstitüsünün (IFOP), Fransızların günlük yaşamlarından bazı değişiklikleri benimsemekte istekli olsa da, bunun nasıl yapılacağı konusunda endişeli olduklarına ilişkin araştırmaya yer verdi.

Araştırmada, iki Fransızdan birinin az yemeye ve evini mantolamaya razı olabileceği, ancak halkın yüzde 89'unun yöneticilerden tasarruflar konusunda örnek olmalarını beklediği ortaya çıktı.

Çalışmada halkın yüzde 11'inin tasarrufun ne olduğunu dahi henüz bilmediği ifade edildi.

Elabe kamuoyu araştırma şirketinin temmuzda yaptığı araştırmasında da Fransızların yüzde 63'ünün enerji tüketiminde kısıtlama mecburiyetine gittiği saptandı.

Bunlar arasında, çamaşır makinesinin "eco" modunu tercih etmek, klasik ampulleri LED'ler ile değiştirmek, cihazların ara ara fişten çıkarılması, kalorifer sıcaklık derecesini ve şofben sıcaklığını düşürme gibi tedbirler öne çıktı.

Bu konuda alt ve orta sınıfın üst gelirlilerden daha kararlı olduğu anketlere yansıdı.

Tasarruf tavsiyesi sadece orta direk için mi!

Ülke basınına konuşan orta gelir grubundaki Virginie, halkın tasarrufa zorlandığı bir dönemde, vitrinlerde ampullerin yanmasından, restoran teraslarında ısıtıcıların açık olmasından, süpermarketlerin reyonlarının vasatın üstünde soğutulmasından yakındı.

Virginie, "Ben çocuklarıma odalarından çıkınca ışığı kapatmalarını tembihlemekle uğraşırken ve kışın (soğuk) kaloriferlere bakmakla yetinirken, Fransız futbolcular Katar'daki şampiyonada klimalı statlarda, açık havada mı oynayacak?" ifadelerini kullandı.

Bazı Fransızlar da Macron'un halka kısıtlı yaşamayı tavsiye ettiğini, ancak hükümet üyelerinin bunu uygulayarak örnek olmadıklarına işaret etti.

Öte yandan Rusya'nın Fransa'ya doğal gaz akışını kesmesiyle yetkililer, ülkede kışın elektrik kesintisinin olacağının sinyallerini verirken, halk, Rusya'ya yönelik yaptırımların Ruslardan çok Fransızları mahrum bıraktığından yakınıyor.

Fransa'da bu kış elektrik kesintisi kabusu yaşanabilir

Fransa'dan, enerji fiyatlarındaki artışa yüzde 15 sınırlandırma

Fransa'nın en büyük alüminyum tesisi üretimi kıstı

Avrupa'da enerji tasarrufu yapmayana hapis cezası

Avrupa'da bir ülke daha enerji tasarrufuna başlıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Misafir18 Eylül 2022 19:18

    Cumhuriyet kurulduğunda ülkemizin hedefleri de belirlenmiştir, başka hedefler peşinde koşmak hayalperestlikten öteye geçmez. Ne yapacaksınız bir zamanlar bu ülkenin solcularını kominist diye sürmek istediğiniz rusya ve çinle mi iş tutacaksınız? Kendinizi Atatürk gibi bir dehadan daha mı zeki görüyorsunuz?

  • FİNANS DÜNYASI18 Eylül 2022 20:56

    ATATÜRK ün partisi denilen ana muhalefet partisinin bir haline bakarmısın içler acısı.Vizyyon ve projeliri olacağı yere hdp den, abd den ab ülkelerinden medet ummaktadırlar.ne diyorsun  kendi silahlarımız kendi otomotivizi  tüm ihtiyaçlarımız olan sanayi ürünlerini yapmayalım mı.bunun çin i rusya sı  abd ab ülkelerimi olur.kim çin ve rusya nın batı dan ne eksikleri var.şu batı mandacılığı arkasına sığınmayayın artık.kominst ve solculuğu ülkemizde ve dünya da kim çıkartı abd çıkartıp dünya ya yapmıştır.senin gibi zihniyetler olur ise bir kanı boyu yol dahi bu ülke yürüyemez.yarında dersinizki ne olacak canım ülkemizin yarısına kürdistan bölgesi yapalım dersin.

  • Ali Taş18 Eylül 2022 19:10

    Yunanistana göçün

  • MUHALET KUŞUÖTMEZ18 Eylül 2022 19:24

    Ben olsam kışın avusturalya ya giderim orada hava sıcaklığı kışın 50 dereceye kadar yükseliyor.dışarıda yatsan ne olacak bir yiyecek buldum mu nasıl olsa kışı rahat geçirirsin.

  • KEmAL TONUKIRMIZI18 Eylül 2022 17:35

    Umarım müslümanları yaptıklarının 1000 katı acı çekerler.

  • ZABİR KÖMÜŞ17 Eylül 2022 22:20

    BİZE NE İLGİLENDİRİR HEPSİ DAHA BETER OLSUNLAR.BİZ KENDİ İŞLERİMİZE BAKALIM.EĞER AB TÜRKİYE YE KAZIK ATARLAR İSE  TOPRAKLARIMIZDAN GEÇEN VANAYI HER ZAMAN KAPATABİLİRİZ.

  • Pala17 Eylül 2022 18:37

    Fransızlara ben de çok üzülüyorum. Biz alışığız, battaniyeleri üst üste çeker yatarız da canın Fransızlar illa kaloriferleri yakarlar. Çok üzülüyorum, kendimden çok seviyorum Fransızları