E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFransa borç yükü altındaki enerji şirketini kamulaştırdı---

Fransa borç yükü altındaki enerji şirketini kamulaştırdı

Fransa borç yükü altındaki enerji şirketini kamulaştırdı
24 Temmuz 2022 - 09:59 borsagundem.com

Fransa’nın elektrik devi EDF (Électricité de France) nükleer yatırımlar nedeniyle borç yükü altında. Fransa hükümeti, elektrik üreticisi EDF’nin kontrolünü tamamen ele almak için yaklaşık 9,7 milyar euro ödemeye hazırlanıyor.

Avrupa ciddi bir enerji kriziyle karşı karşıyayken EDF de halihazırda yüksek borç ve üretim kesintileri gibi birçok sıkıntıyla boğuşuyor.

Fransa hükümeti, borç yükü altındaki EDF'nin kontrolünü bütünüyle sağlamak amacıyla 9,7 milyar euro ödemeyi teklif ediyor.

Fransa bu hamleyle Avrupa'nın en büyük nükleer enerji operatörünü yönetme hakkını eline alacak.

Reuters'ın haberine göre Fransa Maliye Bakanlığı salı günü yaptığı açıklamada hükümetin, EDF'nin azınlık hissedarlarına 5 Temmuz'daki kapanış fiyatına yüzde 53 prim uygulayarak hisse başına 12 euro teklif edeceğini söyledi.

Fransa hükümeti borç yükü altında ezilen grubu tamamen kamulaştırma niyeti olduğunu 6 Temmuz'da açıklamıştı.

Hükümetin satın alma planının ayrıntılarının beklendiği sırada borsadaki işlemleri geçici olarak askıya alınan EDF'nin hisseleri salı günü yeniden işlem görmeye başladı. Şirketin hisseleri salı yüzde 15 artışla 11,80 euro'ya yükseldi.

YÜZDE 84'Ü FRANSA DEVLETİNE AİT

Plansız kesintiler, gecikmeler, yeni reaktörlerin inşasında yaşanan maliyet aşımları ve hane halklarını artan elektrik fiyatlarından korumak için konan tavan fiyat uygulaması nedeniyle sıkıntılar yaşayan EDF'nin yüzde 84'ünü halihazırda Fransız devleti elinde bulunduruyor.

Ukrayna'daki savaş, EDF'nin krizini derinleştirdi. Enerji devi süreç boyunca piyasadan tarihi düzeyde yüksek fiyatlardan elektrik satın alırken, rakiplerine daha ucuza satmak zorunda kaldı.

ENERJİ REZERVLERİNİN GÜVENLİĞİ ARTIRILACAK

Avrupa, Rus doğalgazına alternatif bulmaya çalışırken Fransa yönetimi EDF'nin kamulaştırılmasının enerji rezervlerinin güvenliğini artıracağını belirtiyor.

Artan enerji maliyetleri Avrupa'daki diğer tedarikçileri de sıkıştırıyor. Almanya önceki haftalarda, Rus doğalgazının Avrupa'daki en büyük ithalatçısı konumundaki enerji şirketi Uniper'ı kurtarmak için harekete geçti.

Normal şartlar altında yılın bu zamanında elektrik ihraç eden Fransa halihazırda İspanya, İsviçre, Almanya ve İngiltere'den ithalat yapıyor. Arz sıkışıklığının bu kış daha da kötüye gitmesi muhtemel görünüyor.

‘SERT AMA GEREKLİ BİR ADIM'

EDF'de küçük bir hisseye sahip olan Almanya merkezli yatırım şirketi Deka Investment'ta sürdürülebilirlik ve kurumsal yönetim başkanı Ingo Speich, “Şirketi nihayetinde kurtarmanın ve elektrik üretimini sağlamanın tek yolu kamulaştırma. Bu sert de olsa gerekli bir adım” ifadelerini kullandı.

Derecelendirme kuruluşu S&P, EDF'nin borcunun bu yıl 100 milyar euroya yaklaşabileceğini tahmin ederken gruptaki bir tahvil sahibi, önerilen satın alma teklifinin hükümetin desteğine yönelik olumlu bir sinyal olduğunu söyledi. Ancak bilançoyu istikrara kavuşturmak için çok daha fazlasının yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Konuya ilişkin gelişmeleri yakından takip eden bir bankacı, baharda EDF'ye sağlanan 3 milyar euroluk sermayenin büyük bir kısmını karşılayan devletin yakında daha fazla meblağ enjekte etmek zorunda kalacağını söyledi.

EDF, 2005'te Paris Borsası'nda hisse başına 33 eurodan işlem görüyordu. Dolayısıyla o dönemde hisse satın alan yatırımcılar büyük bir kayıp yaşayabilir.

‘TEKLİF CAZİP GÖRÜNÜYOR'

Citi analistlerinden Piotr Dzieciolowski, “Teklifin cazip göründüğünü ve başarı olasılığının yüksek olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Satın alma teklifi eylül başında sunulacak. Fransa Maliye Bakanlığı'ndan bir kaynak hükümetin grubu borsadan çıkarma sürecini ekim sonuna kadar tamamlamayı hedeflediğini söyledi.

Fransa'da devlet enerji şirketi EDF'nin hisselerinin tamamını alacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Çöpçüler kralı 24 Temmuz 2022 15:08

    Macronun Fransası... Beter olun ...

  • Bir dost24 Temmuz 2022 10:39

    En dusuk emekli maasini 3500 tl odeyene oy yok , bir babayigit cikarda emekliler arasindaki en yuksek en dusuk farki azaltirsa oy var. Erbakan devleti soyanlarin eline sopayla vurmus adalet gozeterek emekli zamlarini bir anda arttirdi , hangi siyasi gorusu olursa olsun herkesten dua aldi, vicdan sahibi olan varsa boyle yapar . yapisletdevret bir tiyatrodur demisti. Muhalefetde demekki 3500 tl uygun gorduki bu komediye ses cikarmiyor. Insaf lan insaf 3500 nedir , kuzu kebabi 10 liraya meclisde bogazinizda kalsin.

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ24 Temmuz 2022 16:29

    Devlet nereden verecek sen istiyorsun ki kamyonla devlet bana para versin nerede bu dümenin suyu .bugün almanyada asgari ücret 1,700 euro ev kirası köylere de 700 euro şehirlerde ise 1000-1500 euro sanki diğer ülkeler güllük gülüstanlık.bugun herkes erken emeklilik istiyor kaç gün pirim yatırdılar ki yüksek maaş alsınlar bunlarda asgari ücretten emekli olacaklar sonra devlet suçlayın.

  • Bik24 Temmuz 2022 10:22

    Türkiye'de bazı enerji şirketleri de borç yükü altında yüzdürülmekte. Halının altına atılan tozlar gün gelir halı kaldırılınca ortaya çıkar.