E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFonlar neden Türkiye'den çıkmıyor!---

Fonlar neden Türkiye'den çıkmıyor!

Fonlar neden Türkiye'den çıkmıyor!
15 Ocak 2014 - 16:14 borsagundem.com

Ekonomist Tim Ash'in analizine göre Türkiye’ye yaklaşık son iki yılda 59 milyar dolar portföy akışı gerçekleşti

Standard Bank Gelişen Ülkeler Araştırma Müdürü Tim Ash, Türkiye’ye yönelik fon akışlarına yönelik detaylı bir analiz yazdı. Ash, 2012 ve 2013’ün üçüncü çeyreğine kadar geçen süreçte Türkiye’ye diğer tüm gelişen Avrupa ülkelerinin toplamından daha fazla portföy akışını gerçekleştiğini belirtti.

GELİŞEN AVRUPA ÜLKELERİNİ GERİDE BIRAKTI

Ash, bu süreçte Türkiye’ye gelen net portföy akışının 59 milyar dolar olduğunu söyledi. Ash, yazılı olarak geçtiği notta, “2012 ve 2013’ün üçüncü çeyreğine kadar geçen süreçte, Türkiye’ye 59 milyar dolarlık net portföy akışı gerçekleşti. Bu Türkiye’nin GSYH’sinin yüzde 7,2’sine denk geliyor. Bakıldığında bu rakam, gelişen Avrupa ülkelerinin tamamındaki net portföy akışından fazla bir rakama işaret ediyor” dedi. Türkiye ve diğer ülkeler arasında da kıyaslama yapan Ash, “Rusya’yı da bu ülkelere dahil ediyorum. Bakıldığında aynı süreçte Rusya’ya gelen net portföy akışı 25 milyar dolar ve bu rakamın ülke GSYH’sine oranı yüzde 1’in biraz üzerinde. Polonya’da bu rakam 16 milyar dolar ve ülkenin GSYH’sinin yaklaşık yüzde 3’üne denk geliyor. Macaristan’daysa aynı süreçte net portföy akışı 4,7 milyar dolar ve ülkenin GSYH’sinin yüzde 3,8’sine denk” dedi. Analist, “Hepsinin toplamı 59 milyar dolar etmiyor” diye devam etti.

FONLAR GELİYOR AMA GİDERLERSE DURUM ÇİRKİNLEŞEBİLİR

Ash, “Sonuç olarak, Türkiye portföy akışlarına çok bağlı ve aslında oldukça da korumasız. Şu ana kadar bu fonlar Türkiye’yle bağlarını koparmadı. Yeni fonlar da geliyor. Ancak çıkış başlarsa, durum çirkinleşebilir” dedi.

NEDEN ÇIKMIYORLAR?

Analist, fonların Türkiye’den çıkmamasıyla ilgili olarak dört neden sıraladı. Ash ilk neden olarak “Siyasi gerginlik ve Büyük Ortadoğu Projesi’ne yönelik endişelere rağmen, birçok yatırımcı Türkiye’nin uzun vadeli hikayesine yatırım yapıyor. Birçok yatırımcı, Türkiye’yi sistemsel olarak güçlü olarak görüyor. Yatırımcılar siyasilerin daha önce bunu başardıkları için yine yumuşak iniş yapabileceğine inanıyor” dedi. İkinci neden olarak Türkiye’nin yüzde 10 faizle yüksek nominal getiri sağlamasını gösteren Ash, yatırımcıların al ve tut pozisyonunda kalmak istemelerini ve riskten korkmama ihtimallerini üçüncü ve dördüncü neden olarak sıraladı.

MERKEZ'İN HAMLESİ ÖNEMLİ

Analist, Merkez Bankası’nın lirayı desteklemeyi bırakması durumunda, bu dört faktörün bir anda tersine dönebileceği ve piyasalarda daha büyük hareketlerin görülebileceği uyarısı yaptı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı15 Ocak 2014 18:49

    Fonlar kendi parasını yönetmiyor. Sonuçda onlar da emir kulu. Türkiye'den çıkan bir daha Türkiye'ye zor gelir. Adam sorarlar neden çıkdınız diye. 2008 de çıkmamışlar şimdi hiç çıkmazlar. Almak için fırsat kolluyorlardır. Onlar bizim gibi 1-2 aylık değil minimum 5-10 senelik düşünüyorlar.

  • loom15 Ocak 2014 17:28

    onlar emir gelmeden ve gidecek daha iyi yer bulmadan gitmezler

  • Müfettiş15 Ocak 2014 16:55

    Mehmet rumuzlu şahıs sen daha uyumaya devam et. Tatlı uykular koçum.

  • port15 Ocak 2014 16:46

    dış mihrakların fonları

  • banamusade15 Ocak 2014 16:41

    çıkamıyorlar desek daha doğru olur ky kalmadı kime kitleyecekler.bugün alan olsa borsa 40.000 e paraşütsüz düşerdi.

  • mehmet15 Ocak 2014 16:33

    bütceniz saglamsa merkez bankası arkanızdaysa ve yaşnan ekonomik saldılara ragmen teget geçiyorsa büyümeye devam ediyorsa ben olsam bende ayrılmam