E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFiyatlardaki artışa halcilerden çözüm önerisi---

Fiyatlardaki artışa halcilerden çözüm önerisi

Fiyatlardaki artışa halcilerden çözüm önerisi
26 Mart 2022 - 10:08 borsagundem.com

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, sebze ve meyve fiyatlarındaki artışlara ilişkin açıklama yaptı. Temel ürünlerde üretim planlaması yapılmasını önerdi.

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan patates, soğan, domates, limon gibi temel ürünlerde üretim planlaması yapılmasını, üreticiye bir tür taban fiyat uygulanmasını önerdi. 

Sebze ve meyve fiyatlarındaki artışlar ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tavşan, sebze ve meyvenin diğer ürünlerden farklı olduğunu vurguladı. Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre Başkan, diğer ürünler maliyet analizi yapılarak satışa sunulurken, sebze meyve fiyatının tamamen arz talebe göre belirlendiğini belirtti.

Yarın domatesin fiyatının ne olacağı belli değil

Yarın Ankara halinde, İstanbul’da, İzmir’de domatesin fiyatının ne olacağının hiç belli olmadığını, piyasaya sürülen mal az olursa fiyatın yükseldiğini, mal çok olursa fiyatın da arttığını dile getiren Tavşan, “Yarın domates 12 de olabilir 8 de” dedi.

'Üretim olmadığı zaman kim ne yaparsa yapsın fiyatlar yükselir'

Sebze ve meyvenin patates, soğan, narenciye gibi depolanamadığını ifade eden Yüksel Tavşan, “Üretim olmadığı zaman kim ne yaparsa yapsın fiyatlar yükselir. Üretim bol olursa da fiyatlar düşer. En yakın örneği kuru soğan. Soğan haftalarca 1.5 – 2 TL’ye satıldı ama patates olmadığı için uzun süre hallerde 4 – 4.5 TL aralığında seyretti. Soğan bir haftadır yükseldi. Çünkü Adana, Ceyhan’da hava koşulları nedeniyle üretim aksadı. Fiyatlar otomatik olarak yükseldi” diye konuştu.

'Suni fiyat artışı yaratılıp yaratılmadığı takip edilmeli'

Sebze meyve fiyatlarını karşılaştırırken kalite farkının dikkate alınmadığını, oysa domateste bile en az on farklı çeşit bulunduğunu belirten Tavşan, aynı kalite ürünler arasında fiyat aralığının normalin üzerinde oluşmasının çok kolay olmayacağını söyledi. Tavşan, şöyle konuştu:

Aynı ürünler mukayese edilirse daha doğru olur. Üretim bölgelerinden gelen fiyatlar doğrudan üreticinin fiyatıdır. Doğru mukayese edilip yüksek fiyat bulunuyorsa müdahale edilebilir. İlgili bakanlıklarımız, Ticaret Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Merkez Bankası gıda komitesi ile takip ediyor. Her türlü müeyyide uygulanabilir. Bakanlıkların bunu takip edecek birimlerinin olması gerekir. Suni fiyat artışı yaratılıyor mu yaratılmıyor mu diye takip ederek, fahiş fiyat varsa önlem alınmalıdır.

'Bu kadar az kişinin sahip olduğu çok mağazaya bu kadar müsaade edilmemeli'

Büyük market zincirlerini fiyattan ziyade piyasa hakimiyetleri noktasında eleştirdiklerini belirten Yüksel Tavşan, “Bu kadar az kişinin sahip olduğu çok mağazaya bu kadar müsaade edilmemeli. Nihai tüketim piyasasına neredeyse hakim durumuna geliyorlar. Eğer böyle giderse yarın üretimi de ele geçirebilirler. Sebze meyvede açık bir pazar söz konusu olmuyor. Fiyatlara olumlu olumsuz baskılar oluşabilir. Bu kadar hakim piyasası yaratmak çok doğru değil. Rekabet Kurumu da buna karşı önlem amacıyla kararlar alıyor. Bizim 60 milyon ton sebze meyve üretimimiz var. Bunların yüzde 95’ini küçük üreticiler üretiyor. Küçük üreticiler pazarlama konusunda zora düşebilirler” dedi.

'Temel ürünlerde mutlaka ürün planlaması olmalı'

Yüksel Tavşan, kamunun ürün planlaması yapması gerektiğine dikkat çekerek, bu yolla zayi oranlarının azaltılabileceğini, fiyat istikrarı sağlanabileceğini belirtti. Temel ürünlerde mutlaka ürün planlaması olması gerektiğini, bu olmadığında ciddi sorunlar ortaya çıktığını belirten Tavşan, 2012'de çıkartılan Hal Kanunu ile “bildirim modeli” getirildiğini, sebze meyvede üretimden tüketime kadar her ürünün Ticaret Bakanlığı’nın ana serverlerine bildirilmek zorunda olduğunu dile getirdi.

Tavşan, bu sayede ürünün kimden alındığı, kaça alındığı, kime satıldığı, nereye götürüleceği bilgilerini okumanın mümkün olduğunu belirtti. Ticaret Bakanlığının yeterli çalışmayı doğru şekilde yaptığında bu türdeki spekülatif söylentilerin önüne geçilebileceğini söyledi.

'Maliyet artı kar marjı uygulanmalı'

Yüksel Tavşan, mutfağın vazgeçilmezi olan patates, soğan, domates, limon gibi bazı temel ürünler bulunduğunu, buna kışlık ve yazlık 3 – 4 çeşit ilave edilebileceğini belirterek, “Bu temel ürünlerle ilgili mutlaka bir planlama yapılmalı. Diğer ürünler çok önemli değil ama bu temel ürünler mutfağın vazgeçilmezi. Üreticilerin belki taban fiyata benzer şekilde sigorta sistemiyle korunması lazım. Ürünü kaça satacağı sorunuyla karşılaşmamalı. Zarar edecek durumla karşılaşmasın. Maliyet artı kar marjı uygulanmalı” diye konuştu.

Ana neden olumsuz hava şartları

Fiyatların bir süredir yüksek olduğunu, yüksek olmasının ana nedeninin olumsuz hava şartları olduğunu söyleyen Tavşan, şunları söyledi:

Hava şartlarının olumsuzluğu nedeniyle üretim yeterli olmayınca fiyatlar yükseliyor. Maliyetler, girdiler. Tohumdan akaryakıta kadar her şey arttı. Büyükşehirlerde artık 1, 2, 3 TL’ye ürün yemek çok zor. Çünkü bu kez üretici de zarar edecek. Düşüncemiz en az 5, 6, 7 lira gibi rakamlar artık, tüketicinin alım gücünde sorun olsa da bu fiyatlar normal gibi geliyor. Sebze meyveyi anında üretmemiz mümkün değil. Sebze meyve fiyatları hava şartları ile çok doğru orantılıdır.

Ramazanda fiyatlar nasıl olacak?

Tavşan, ramazanda fiyatların nasıl olacağına ilişkin bir soru üzerine, pazar gününden itibaren özellikle Akdeniz bölgesinde havaların düzelmesinin olumlu etkileyeceğini söyledi. Ancak oruçlu iken insanların talebinin çok arttığını, talep fazlalaşınca fiyatın da yükseldiğini belirten Tavşan, şöyle devam etti:

Buna bir şey yapmak mümkün değil. Ya narh koyacaksınız ya da alım satım kâr marjı koyacaksınız. Başka çaresi yok. Tüketici bir anda talebi yükseltince fiyat da yükseliyor. Bu nedenle hep ramazan başında dikkat edilmesi hususunda uyarırız. Bir ürüne, örneğin yağa bir anda talep artınca yağ kalmadı. Şu anda şekerde de benzer bir durum var. Tüketicinin dikkat ederek, talebi yükseltmemenin yolunu bulması lazım. Hadi öbürü rafta, depoda. Sebze meyvenin böyle bir şansı yok. Domates salatalık toplanıp getirilen ürün. Yok olduğu zaman fiyat yükseliyor. Depodakini alıp getiremiyorsunuz.

'Hava ısınırsa sebze meyvede 20 – 30 TL gibi yüksek fiyatların olmayacak'

Hava ısınırsa sebze meyvede 20 – 30 TL gibi yüksek fiyatların olmayacağını belirten Tavşan, ancak fiyatlar çok düşerse üreticinin mağdur olabileceğini, üreticinin ayakta tutulması gerektiğini vurguladı.

Kuru soğan ve patateste hasat süresinin uzadığını, Adana, Ceyhan, Hatay bölgesinde ilk ürünlerin çıktığını ama havaların soğuk olması nedeniyle buralarda hasadın ötelendiğini aktaranTavşan, tarım ürünlerinde fiyatı düşürmek için ithalata yönelmenin hem ihracatçıyı hem de üreticiyi zor durumda bıraktığını kaydetti.

Birinci sebep üretimin azalması, ikinci sebep ihracat...

Tavşan, fiyatların yüksek olmasının ana sebebinin üretimin azalması, ikinci sebebin ise ihracat olduğunu söyledi. Üreticinin korunması gerektiği üzerinde duran Tavşan, üreticiden 1 – 1.5 TL’yi dalında alınan elmanın 3 – 4 lira masrafı bulunduğunu belirtti.

Girdilerin yüksek olmasının üreticiyi zor durumda bıraktığını kaydeden Tavşan, “Girdiler o kadar yüksek ki bu girdilerle üretici üretim yapmak istemiyor. Çünkü risk alıyor. Bu riskini karşılayacak hiçbir şey yok. Üreticinin dik durmasını sağlamalıyız. Yarından endişesi olmamalı. Satar mıyım satamaz mıyım diye düşündüğü zaman üretici zora giriyor. Üretici üretimden kaçınca sonuç olarak fiyata yansıyor” diye konuştu.

Kesimal: Asgari ücret yeniden belirlenmeli

GİMAT Yönetim Kurulu Başkanı Recai Kesimal, esas sorunun sebze ve meyvenin fiyatı olmadığını savundu. Kesimal, “Esas sorun Türkiye’de ücretlinin aldığı ücrettir. Ücretlinin sorunudur. 4200 liraya, bugünkü enflasyonist ortamda üretilen malı alamayacak bir asgari ücret yapılanması vardır. Asgari ücretin alım gücüyle doğrudan ilintili bir sıkıntı var. Köylünün ürettiği mal ucuzdur. Yapılması gereken asgari ücretin yeniden belirlenmesidir” ifadelerini kullandı.

'Kırk yıldır sektördeyim, böyle maliyet artışı görmedim'

Altunbilek marketlerinin sahibi Mustafa Altunbilek ise şu an en önemli sıkıntının maliyetlerin akıl almaz şekilde artması olduğunu belirtti. Altunbilek şöyle konuştu:

Kırk yıldır sektördeyim. Bu kadar maliyetin arttığını görmedim. Maydanozun konulduğu 20’li ambalajın fiyatı geçen yıl 1- 2 liraydı, bugün 10 lira oldu. 1 adet maydanozu 1 TL’ye satarken bugün maliyeti 3-4 TL’ye geldi. Şekeri neredeyse karneyle satıyoruz. Beş kilodan fazla alamazsınız diyoruz. Duvarlara yazı yazdık. Kavga çıkıyor, personelin üzerine yürüyor. Bunu toplayan karaborsacılar var. Devletin şekeri. Devlet fiyatını belirlemiş. Önceden parasını yatırıyoruz. Ama bugün özel sektörden şeker alamıyorum. Şeker üretimi az mı çok mu bunu da bilemiyorum. İmalatçılar şeker bulamıyor.

Halciler: Sebze meyve fiyatları hallerde belirlensin

Sebze fiyatları ne zaman düşer? Tarih verdiler

Verim kaybı yüzde 90: Patlıcan en pahalı sebze

İstanbulluların en çok tükettiği sebze ve meyve

Rusya, Türkiye dahil 9 ülkeden sebze ithalatını artıracak

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MUTLUAY Tokatli27 Mart 2022 18:35

    Üreten az tüketen çok meyve sebze bahçeleri beton oldu.miraslar aprtmana döndü Bütün ovalar harcandı.ileriyi düşünmeden gelecek nesilleri düşünmeden yok oldu şimdi de beton yerine zam yiyoruz.iste 40 50 senede geldiğimiz nokta.

  • MUTLUAY tokatli27 Mart 2022 18:29

    Hal bir borsadir.erken gelir hemen satılır mal az gelirse talep çok olursa pahalı mal çok gelir talep az olursa ucuz olur halcilik bir kumardir kimin. Ne zaman batıp cikacagi belli olmazzzz

  • Pala27 Mart 2022 10:13

    Sene 2022 hala tarım ürünü fiyatlarına istikrar getiremediler. Bakkal kadar kafaları çalışmıyor

  • Agah var26 Mart 2022 19:09

    Bu enflasyon her gün arttığı bu dönemde artık ipin ucu kaçtı ama maalesef konuşmaktan başka enflasyonla mücadelede ne yapılıyor acaba işimiz allaha kaldı

  • Ahmet hoca26 Mart 2022 16:39

    Hirsiz sermaye sendromu hic bitmedo cumhriuetoin..80darbrsi oncesi yedikleri boklari tekrarliyorlar sadece...putin laxim buu kkeye hirsiza fahsie bi idare ike olmaz..tr de geziden bu yana her seyin icine eden tek sey10kat rtan dolar tl..dolar tl dunyadako en buyik finsal balon...iktidar degostirmek icin tum eulkenin anasini beleldi bh ulkenij s atilmislari...tum dunhanin ambargo uyguladigo rusya bile bu kadar tecavuze ugranadi kir konusinda cunku ruslar gidi kendi paralarina kendiekri tecavuz egmedi salak turk insanoi gibo...turkiye ne cekiyorsa kendi hirsizindan beyinsizindem ve datilmisindan kayanklidir

  • Türkoğlutúrk27 Mart 2022 10:50

    Keşke yazdığını okusan

  • xyz26 Mart 2022 23:25

    Ahmet hoca; sen ne diyorsun.

  • misafir26 Mart 2022 12:57

    arkadaş nereden tutsan elinde kalıyor pazartesi gününden itibaren hava ısınınca 80 günde hasada gelen ürün beş günde mi hasada gelecek

  • xyz26 Mart 2022 11:48

    Gübre yüzde 400, tarim ilacı yüzde 300, mazot yüzde 200, tohum yüzde 300, damlama borusu yüzde 200, elekrik sulama için yüzde 200 daha bir çok girdi uçtu. Gel sen bu ülkede çiftçilik yap. Birde sene kurak ve verimsiz geçerse yandın. Sebze ve meyve kolay yerişmiyor. İşçiliği saymıyorum bile. Asıl sorun alım gücü. Herkez Cumhurbaşkanı maaşı alsa 200 TL olur 200 telecik. Ne domates, yağdan, şeker, un fiyatlarì kimsenin umrunda olmaz. Hepimiz anormal derecede fakirleştik

  • xyz26 Mart 2022 11:31

    Herşey bu ülkede kontrolden çıktı. Dün marketçiler stokçu ilan edildi. Bugünde halciler ilan edilir. Önceden edilmedimi. Arkadaşlar sorun yönetim sorunu. Emin olun şu anda ne yapacağını bilmeyen insanların makamlarda oturduğu bir durum yaşanıyor. Anca hamaset bayrak inmez ezan susmaz ver mehteri.

  • Türkoğlutúrk 27 Mart 2022 10:52

    Tabi canım iktidar sütten çıkmış.kotu oldumu suçlu muhalefet iyi oldumu ben.yersen.20 yıldır bahane üretip her rezaleti örtüler.koyunlsr yedi.

  • TAYYAR27 Mart 2022 10:22

    Usanmadan acımadan 5. Kol faaliyetine devam eden ABD fonlu ülke karıştırıcı fetö artıkları emellerine ulaşamayacak

  • RAMO CANCAN26 Mart 2022 11:30

    kuru fasülyenin fiyatı artmasında diğerlerine ne olursa olsun çünkü gazımı almaktadır.

  • Aktrol26 Mart 2022 10:48

    Bakanlık uyuyor, Halciler bakanlık olsun bence. Ne kadar rezil durum. koskoca bakanlık kurduk ortada bir projesi yok. Allah acısın millete.

  • Hakkı 26 Mart 2022 10:43

    Halde belirlenen domates (6 lira olduğunu farz edersek eğer taşıma maliyeti ve kdv %20 artış yapalım 1,2 lira yapar. Hadi biz %30 diyelim buna (1,8 artış yapar) yani haldeki domatesin çiftçiden alım fiyati üzerine 1,8 lira ekleyecez)) 6+1,8=7,8 yapar, perakende piyasasında bu fiyat üstüne domates satışi olmaz denilebilir. Boylelikle daha şeffaf olur fiyat. Hem çiftçi kazanır, hem vatandaş kazanır. Herkes mutlu olur bu şekilde.

  • Mucise Reis ;)26 Mart 2022 14:04

    Ya nişantaşında kira kaç para ? karaköy de kira kaç para? bakır köyde kaç apra esenlerde kaç para _? kar marjı değişecektir. öyle standart bir satışı anca devlet yada belediye binaları kendine ait ise yapar. Ama bu seferde esnaf btak duruma düşecektir. Plansız üretim engellenmeden çözüm olmaz. Hollandada  12 ay domates yetişiyor hemde x fiyat. Sabit fiyat. mahsul ne az ne çok tam hedeflenen oranda piyasada bulunuyor. iç ve dış. pıyasa.  domates ambajalı, işçilik, paketleme, fire, çürük, vb. vb. hal den önce bu iş çözülmeli