E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFitch'ten Türkiye'ye borç uyarısı---

Fitch'ten Türkiye'ye borç uyarısı

Fitch'ten Türkiye'ye borç uyarısı
03 Aralık 2015 - 14:44 borsagundem.com

Fitch, Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilerde özel sektör borcu artıyor

Fitch Ratings, önde gelen gelişmekte olan piyasalarda özel sektör borcunun arttığına işaret ederken, Türkiye'de banka kredilerinin mevduatlara oranının yüzde 132'ye yükseldiğine işaret etti. 
Fitch yayınladığı raporda, gelişmekte olan piyasalada özel sektör borcunun son 10 yılda hızlı bir şekilde arttığını, kamu borç seviyesini aştığını ve bulundukları ekonomilerin finansal sistemini, ülke kredibilitesini aşqağı yönlü risklere açık hale getirdiklerini savundu.     Aralarında Türkiye, Rusya ve Brezilya'nın da olduğu 7 büyük gelişmekte olan ekonomile odaklanan raporda, bu 7 ülkede özel sektör borcunun toplam borçlara oranını 2014'te 2005 yılındaki yüzde 46'dan yüzde 71'e çıktığına işaret etti. Bu oranın 2015 sonunda yüzde 77'ye 
ulaşacağını tahmin eden Fitch, en yüksek oranın yüzde 93 ile Brezilya'da ve en düşük oranın yüzde 47 ile Meksika'da olduğunu vurguladı. 
Brezilya'da oranın 2005-2014 arasında yüzde 50 arttığına işaret eden Fitch, Brezilya'yı yüzde 49 ile Türkiye'nin takip ettiğini belirtti. 
Özel sektör borcunun uluslararaıs borçlanma kağıtları ve diğer dış borçlarla karşılanma oranının 7 gelişymekte olan ekonomide ortalama yüzde 24 olduğuna dikkat çeken Fitch, Çin'de bu oranın yüzde 3 olduğunu ifade etti. 
Banka kredilerinin mevduatlara oranının ortalamasının 7 ülke için 2014'te 2005 yılındaki yüzde 87'den 109'a çıktığına işaret eden Fitch, Türkiye'de oranın yüzde 63'ten yüzde 132'ye yükseldiğini vurguladı. Fitch, Türkiye'de cari işlemler açığı ve özel sektör borç yükü artışı arasında güçlü korelasyon olduğuna da dikkat çekti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)