E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFitch'den MB açıklaması---

Fitch'den MB açıklaması

Fitch'den MB açıklaması
26 Temmuz 2013 - 17:53 borsagundem.com

Fitch Rating Kıdemli Direktörü Paul Rawkins, MB elinde hazır enstürmanlar mevcut...

Fitch/Rawkins, MB'ın elinde bir dizi hazır enstrüman mevcut  Fitch Ratings'in Kıdemli Direktörü Paul Rawkins, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın temkinli duruşunu vurgulayarak, "Merkez Bankası'nın elinde bir dizi kullanıma hazır enstrüman mevcut" dedi
Türkiye'ye ilişkin dün akşam saatlerinde yayınlanan bilgi notunun ardından AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Rawkins, sermaye akışındaki azalmanın risk unsurları içerisinde yer aldığını belirterek, şöyle konuştu:
"Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın elinde bir dizi kullanıma hazır enstrüman mevcut. Merkez Bankası son iki yıldır ilk kez gecelik borçlanma faizini yükselterek yüzde 6,5'tan, yüzde 7,25'e çıkardı. Haftalık repo faizi ise değiştirilmedi. Para Politikası Kurulu ayrıca enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar temkinli duruşun sürdürüleceğini, eğer gerekli olursa ek parasal sıkılaştırmanın uygulanabileceğini ifade etti."
Sermaye akışındaki zayıflamanın para biriminin değerini zayıflatırken, daha fazla enflasyon ve büyümede gerilemeye yol açabileceğini belirten Rawkins, "Bu durum (sermaye çıkışı) tamamen ABD'de ekonomik iyileşmenin devam etmesiyle birlikte ABD Merkez Bankası FED'in ileriki döneme ilişkin istikametine devam etmesine bağlı" dedi.
2012'nin Kasım ayında Türkiye'nin kredi notunu ilk kez "yatırım yapılabilir" nota yükselten Fitch'in Kıdemli Direktörü Rawkins, Türkiye'nin kredi notuna ilişkin büyük bir risk oluşup oluşmadığına ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:
"Türkiye'nin bu yılsonunda yüzde 3,5 oranında büyümesini bekliyoruz. Türkiye'de enflasyonun yılsonu itibariyle ortalama yüzde 7 olmasını, yine yılsonunda cari açığın GSYH'ya oranının yüzde 6,8 olmasını bekliyorum. Daha önce de belirttiğimiz üzere, net sermaye girişlerindeki keskin azalış, para biriminin değer kaybı ve uluslararası rezervlerin azalması, Türkiye'nin "BBB-" reytinginin tolerans seviyesi içerisinde yer alıyor" dedi.
Fitch, Türkiye'ye ilişkin son gelişmelerin değerlendirildiği açıklamasında, Türkiye'nin ekonomik büyüme potansiyeline vurgu yapılarak, "Türkiye'nin olumlu ekonomik büyüme görünümü Türkiye'nin ulusal kredi profilini desteklemektedir. Türkiye'nin GSYH'sı bu yılın ilk üç ayında bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 1,6 artış kaydetti. Endüstriyel üretim ve ithalat verileri 2013'ün ikinci çeyreğinin de güçlü olabileceğine işaret ediyor" ifadelerine yer vermişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)