E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed’in tahvil piyasasından yardım beklentisi ters tepebilir---

Fed’in tahvil piyasasından yardım beklentisi ters tepebilir

Fed’in tahvil piyasasından yardım beklentisi ters tepebilir
07 Kasım 2023 - 17:19 borsagundem.com

Uzmanlar, Fed’in enflasyonla mücadelede tahvil piyasasından yardım istemesinin kolaylıkla ters tepebileceğini ve sonuçlarının ağır olabileceğini söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fed Başkanı Jerome Powell’ın Kasım ayı konuşmasının yankıları hala sürüyor. Uzmanlar, Fed’in enflasyonla mücadelede tahvil getirilerindeki yükselişten faydalanmasının kolaylıkla ters tepebileceği konusunda uyarıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Penn Mutual Asset Management'tan Mark Heppenstall, “Başkan Powell'ın mali koşulları öne sürerek son zamanlarda yaşadığımız sıkışıklığın bir kısmını ortadan kaldırması biraz ironikti” diyor.

Powell’ın konuşması ters tepti

MarketWatch’tan Vivien Lou Chen’in haberine göre, Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell geçen hafta tahvil getirilerindeki keskin artışın enflasyonla mücadelede kendilerine yardımcı olabileceğini söyledi ve bu da Hazine piyasasının merkez bankasının bazı işlerini onun yerine yapabileceği varsayımını tartışmaya açtı. Powell konuşmasında, “Finansal koşullarla ilgili olarak önemli ve kalıcı değişiklikler arıyoruz. Yukarı çıkan uzun vadeli faiz oranları, bizden beklenen politika hamlelerinin bir yansıması olamaz” demişti.

Sorun, Powell'ın sözlerinin hisse senetlerinde bir güç artışına yol açarken aynı zamanda ABD ekonomisini finanse etmek için sabit bir araç olarak kullanılan uzun vadeli tahvil getirilerinde keskin bir gerilemeye yol açmasıydı. Başka bir deyişle tahvil piyasası, daha sıkı finansal koşulların ne kadar çabuk çözülebileceğini gösterdi. Heppenstall, “Başkan Powell'ın finansal koşulları öne sürerek son zamanlarda yaşadığımız sıkışıklığın bir kısmını ortadan kaldırması biraz ironikti” dedi.

Powell'ın merkez bankasının faiz oranlarını artırmayı bırakabileceğine dair güvence veren sözleri, tahvil piyasasının geçen hafta uzun vadeli Hazine tahvil getirilerinde son zamanlarda görülen dik tırmanıştan geri çekilmesine yol açtı. Powell’ın açıklamalarından iki gün sonra 30 yıllık Hazine tahvili Cuma gününü Mart 2020'den bu yana en büyük haftalık düşüşüyle tamamladı. Bu arada, 10 yıllık ve politikaya duyarlı 2 yıllık Hazine tahvili getirisi de sırasıyla düşüş kaydetti. Tahvil getirileri, Mart ve Ağustos-Eylül aylarından bu yana gördüğü en büyük haftalık düşüşlerini yaşadı.

Fed döngüselliğe sıkıştı

Bu hamleler, özellikle gelecekteki faiz artışlarından kaçınmanın bir yolu olarak, Fed'in kendi yükünü  hafifletmek için finansal piyasalara çok fazla güvenmesinin olumsuz yanını gösteriyor.

Barclays ekonomistleri, politika faizini belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin, aynı sıkılığı baltalayan daha sıkı koşullara dayalı bir politika formüle etme niyetiyle bir ‘döngüsellik döngüsü’ne sıkışıp kaldığını söylüyor. Fed'in 31 Ekim-Kasım toplantısından bu yana yaşanan gelişmeleri değerlendiren analistler, “1 Eylül'deki toplantı, Powell'ın, uzun vadeli getirilerdeki artışın ‘beklenen politika hamlelerinin bir yansıması' değil, ‘kalıcı' olduğu ölçüde önemli olduğu yönündeki yorumlarıyla görünüşte çelişiyor” diyor.

Perde arkası

Ancak Heppenstall, Powell'ın farkına vardığı ancak yatırımcıların farkında olmadığı şekilde, ’perde arkasında bir şeyler dönüyor’ olabileceğini de öne sürüyor ve bankalar üzerindeki potansiyel yüksek stresi bu duruma örnek göstererek, “Başkan Powell'ın sözleri, Fed'in şahin bir şekilde gelen açıklamasındaki mesajla pek tutarlı değildi” diyor.

Heppenstall, geçen hafta tahvil getirilerindeki düşüşün, dışarıda kalan pozisyonların piyasaya geri dönmesiyle ilgili olabileceğini söylüyor. Gerçekten de, Goldman Sachs Group ve Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu'ndan elde edilen veriler, geçen haftaya girerken hedge fonlarının ve diğer yatırımcıların hisse senedi ve tahvillerde Cuma gününe kadar görülen güçlü toparlanma karşısında muhtemelen şaşırdıklarını ve birçok fonun piyasayı takip etmeye zorlandığını gösteriyor.

Pazartesi günü, 2, 10 ve 30 yıllık tahvil getirileri, yatırımcıların Fed'in Ocak ayına kadar faiz artırımı olasılığını yüzde 17,1 olarak tahmin etmesiyle yaklaşık iki haftadan uzun bir sürenin en büyük bir günlük artışlarını kaydederek Cuma günkü seansa göre yönünü tersine çevirdi.

Bu arada, üç büyük borsa endeksinin tümü, bulundukları seviyeye tutunmaya çalıştıktan sonra kazanç elde etmeyi başardı. Nuveen'de baş yatırım yetkilisi olan Saira Malik şunları söylüyor: “Fed, yıl sonundan önce başka bir olası faiz artırımına kapıyı açık bıraktı. Bu duruş, son üç politika açıklamasında ABD ekonomik büyümesine ilişkin 'ılımlı'dan 'sağlam'a ve ardında da 'güçlü'ye giderek yükselen tutumla tutarlıydı” diyor.

Malik, “Üçüncü çeyrekte neredeyse yüzde 5'lik GSYİH büyümesi ve yıllık yüzde 3,7'lik temel PCE fiyat endeksiyle, piyasalar enflasyon oranının uzun vadede yaklaşık yüzde 2,4'e düşmesini beklese de enflasyon, Fed'in hedefinde kalmaya devam ediyor” şeklinde görüş bildirdi.

Jeremy Siegel: Fed alarm durumuna geçmeli

 

Borsalardaki FED rallisi ne kadar gerçekçi?

 

Fed'in faiz kararı hangi riskleri beraberinde getiriyor?

 

Fed faiz artırımında sona mı geldi?

 

JPMorgan CEO’sundan 75 baz puan uyarısı: FED’in işi bitmedi

 

Tahvil kralı uyardı: ABD’de kriz yaklaşıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)