E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFED'in cephanesi bitmez---

FED'in cephanesi bitmez

FED'in cephanesi bitmez
26 Mart 2020 - 15:30 borsagundem.com

Küresel piyasalarda FED'in tüm silahını kullandığı spekülasyonları etkili olsa da bu durum gerçeği yansıtmıyor. FED'in elinde halen çok daha güçlü yetkiler var

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) son haftalarda korona virüs sebebiyle şok geçiren ABD ekonomisini toparlamak amacıyla bir dizi keskin önlemler aldı. Fakat bu önlemler piyasalarda FED’in cephanesi bitti mi sorusunu da beraberinde getirdi. Bloomberg yazarı Tim Duy’a göre bu iddialar gerçeği yansıtmıyor ve FED’in elindeki silahlar çok daha çeşitli.

FED’in önlemleri kriz sürecinde duraksamadı. Aksine likidite programları birbirini takip etti, düzenleyici önlemleri revize etti, merkez bankaları arasında swap kanalları oluşturdu ve swap kanalları arasında geçişi kolaylaştırdı.

Politika yapıcıların ekonomideki kredi akışı konusunda özgüveni yerine gelene kadar da FED’in hamleleri biteceğe benzemiyor. FED Başkanı Jerome Powell ve ekibi Büyük Buhran’da olduğu gibi finansal sistemin çökmesine izin vermeyeceklerini gösterdiler. Hatta yeni bir Lehman Brothers’ın ortaya çıkmaması için de FED dersini almış gözüküyor.

Krediye erişim önümüzdeki birkaç ay için şirketlerde finansal olarak hayada bağlanmayı sağlayan en kritik ihtiyaç. Bununla birlikte borçlar şirketlerin kapalı kalması konusunda bir şey yapamaz. Önünde sonunda şirketler müşteriye ihtiyaç duyacak. Ekonomi yeniden açıldığında bu müşterilerin geri dönmesini sağlayan mali teşviktir. Bu amaçla, ABD hükümeti salgının ekonomik etkilerini sınırlamayı amaçlayan 2 trilyon dolarlık bir tasarı üzerinde anlaşmaya vardı. Ancak bu, artık her şeyin mali teşvike bağlı olduğu anlamına gelmiyor. FED'in ekonomideki kredi kısıtlamalarını hafiflettikten sonra bile manevra yapmak için hala yeri var.

Her şeyden önce, Fed sınırsız tahvil alımları başlatarak büyük bir mali teşviki kullanıma sundu. Devlet borçlanmalarına karşı tehdit oluşturacak herhangi bir parasal dengeleme yok. Bu henüz para ve maliye politikasının açık bir koordinasyonu değil, ama mevcut kurumsal düzenlemeler içerisinde yaklaşabileceğimiz kadar yakın.

FED piyasalar üzerindeki gücünün sınırı yok

Eğer mali harcamalar ve hükümet borçlanmaları piyasalar üzerinde yukarı yönlü bir baskı yaratırsa, FED her zaman tahvil eğrisi kontrolü olarak bilinen işlemle gerektiği kadar hazine tahvili satın alarak piyasaların aşırı yükselmesini durdurabilir. Başka bir deyişle FED’’in oranları düşük tutma gücü varken finansal piyasaların borçlanmaları konusunda endişelenecek bir durum yok.

Bununla beraber FED sözle yönlendirme yetkisiyle de politik etkinliğini arttırabilir. Mesela parasal genişleme ve tahvil eğrisi kontrolü bağıyla üzerinden yönlendirme yaparak korona virüs nedeniyle oluşabilecek bir kapatma sürecinde politika faizi beklentilerini yönlendirebilir.

ABD işsizlik rakamları beklenenin iki katı çıktı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum26 Mart 2020 17:55

    Araplar yönlerini Çine döndükleri gün abd batar Çin aralara benden mal almak için yuhana ticaret yapabilirsiniz derse abd yine biter çinliler le abd liler baş edemez bide araplara Çin tahvili verirse aldıgı petrole karşılık o gün abd yanar zaten abd araplar tahvil sattıgın için bu kadar güçlü

  • Yorum26 Mart 2020 17:48

    Ulan para basa basa dünyadaki kagıt para hammadde sinin fiyatını arttırdınız pamuk fiyatları artacak aklı olan yuhana yatırım yapar

  • mehmet26 Mart 2020 17:30

    amerike bu sefer dotu zor toparlar serbest düşüşte. unutmayalım delik büyük olunca kapanması da zor olur küçüğe göre.

  • skala26 Mart 2020 15:46

    ABD küresel ekonomik krizi en az hasarla atlatır. Dünyanın en büyük şirketleri onlarda kolay kolay yıkılmaz. ABD 5-6 ayda kendini toparlar pekala biz nolacaz bizim ekonomi güven vermiyor hiç iç açıcı analizler okumuyorum. Var ya İran gibi olursak mahvoluruz😕

  • jahmin carponjan26 Mart 2020 16:54

    o zaman gel bizim ülkemizde abd de yaşa.Türk lerin cerasatli ve ödlek olmadıklarını bilirdim yanılmısım.