E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFED’in bir sonraki hamlesi faiz indirimi olacak---

FED’in bir sonraki hamlesi faiz indirimi olacak

FED’in bir sonraki hamlesi faiz indirimi olacak
17 Kasım 2023 - 14:02 borsagundem.com

ABD enflasyonundaki düşüşle birlikte FED’in para politikasını tersine çevireceği beklentileri de arttı. Ünlü ekonomist Paul McCulley FED’in bundan sonraki süreçte faiz indirmeye başlayacağını söyledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD kasım ayı enflasyon verilerinin beklentilerin altında gelmesiyle Wall Street çevreleri de ralli havasına girdi. CNBC’nin haberine göre PIMCO’nun eski baş ekonomisti olan Paul McCulley de enflasyondaki düşüşün ‘oyunu değiştirecek’ nitelikte olduğunu söylüyor. McCulley ABD Merkez Bankası’nın (FED) bir sonraki hamlesinin faiz indirimi olacağını belirtti.

McCulley röportajında ekim ayı ABD tüketici fiyat endeksi raporunun yıllık bazda %3,2’lik artış göstermesine dikkat çekti. Ekonomistlerin %3,3 beklentisinden düşük kalan veriler McCulley’e göre FED’in önemli bir başarısı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre FED geçen yılın mart ayından temmuz ayına kadar politika faizlerini agresif bir biçimde artırdı. Enflasyonun 40 yılın zirvesine çıktığı dönemde başlayan faiz artışı dalgası sıfıra yakın seyreden ABD politika faizlerini %5,25-%5,50 aralığına yükseltti. Agresif faiz artışları ABD ekonomisindeki talebi zayıflattı ve ekim ayı itibariyle enflasyon yıllık bazda %3,2’ye kadar geriledi. Ancak FED yönetiminin enflasyon için %2 seviyesini hedef olarak belirlediği biliniyor.

McCulley son verilerde enflasyon cephesindeki en büyük zayıflamanın konut enflasyonunda yaşandığına işaret etti. Ekim ayı TÜFE rakamlarında tüketicilerin konut ödemelerine yaptığı harcamaların yıllık bazda %6,7 oranda arttığı görülüyor. Eylül ayında ise bu artış %7,2 seviyesindeydi. Söz konusu durum genel fiyatlar için iyiye işaret. Zira eylül ayında enflasyonda görülen yükselişe en büyük katkıyı barınma harcamaları yapmıştı.

Baş ekonomist açıklamasında, “Bana kalırsa bu rakamlar oyunu değiştirecek nitelikte. Rasyonel bir coşku günü yaşıyoruz. Zira veriler uzun zamandır beklediklerimizi açıkça gösteriyor. Bence bu son veriler FED’in artık para politikasında yeterince kısıtlayıcı olduğunu ilan etmek için daha rahat olmasına imkan sağlıyor. Bu çok önemli. Zira bu sıkılaştırma dönemini bitirdiğimiz anlamına geliyor. Bir sonraki hamle ise serbestleşme olacak” ifadelerine yer verdi.

McCulley artık yatırımcıların FED’in ne zaman faizleri indireceğini tartışacağını söyledi. Baş ekonomist yine de ilk faiz indiriminin gelecek yıl yapılacağını öngörüyor. CME FedWatch göstergesine göre ABD’de vadeli piyasa yatırımcıları Haziran 2024’te faizlerin bugünkü seviyesinden daha düşük olmasına %85 ihtimal veriyor. Bu arada UBS de FED’in gelecek yılın sonuna kadar faizleri en az 275 baz puan düşürebileceğini tahminini açıkladı.

Düşük politika faizleri, özellikle geçen yıl FED’in agresif faiz artışlarından ağır bir şekilde etkilenen hisse senetleri için iyi haber anlamına geliyor. Piyasa uzmanları, faiz indirimlerine dönüşün hisse senetleri için yeni bir boğa piyasası rallisini tetikleyebileceğini tahmin ediyor.

Borsa rallisi 2024’e sarkacak mı?

 

Warren Buffett için şok iddia!

 

Cramer: Yatırımcılar yeni lider hisseleri arıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)