E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed yoğun tartışmalara hazırlanıyor---

Fed yoğun tartışmalara hazırlanıyor

Fed yoğun tartışmalara hazırlanıyor
07 Kasım 2015 - 17:52 borsagundem.com

ABD'de beklenenden çok daha güçlü çıkan istihdam verisinin faiz artırımı olasılığını güçlendirmesinin ardından Fed yeni tartışmalara sahne olabilir

ABD'de Ekim ayı istihdam raporunun Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentileri güçlendirmesi ile birlikte, Fed'in politika belirleyen komitesinin bir sonraki büyük mücadelesi, gelecekteki faiz artırımlarının hızı konusunda olacak. 

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Cuma günü yaptığı konuşmanın ardından sorulara verdiği yanıtlar sırasında, "Çok sıcak tartışmalar olacak," dedi ve "Açık bir şekilde, kademeli olarak hareket edeceğimizi söyledik. Sanırım Komite'de bu konuya oybirliği ile destek var. Ancak 'kademeli' aslında ne anlama geliyor?" dedi. Bullard 2016 yılında politika kararlarında oy hakkına sahip olacak.

Yatırımcılar, ABD'de tarım dışı istihdamın Ekim ayında 271,000 ile bu yılın en keskin artışını gerçekleştirdiğini gösteren verinin ardından, 15-16 Aralık'taki toplantıda, Fed'in gösterge faizi artıracağı yolundaki bahislerini keskin biçimde artırdı. Zorluk, Fed yetkililerinin kendilerinin önceden tahmin ettiklerinden daha hızlı artacağına ilişkin piyasa beklentilerinde artış olması durumunda ortaya çıkacak. 

Bu konuda dikkatli olunması için nedenlerden biri, bu durumun, son 12 aydaki güçlü seyrinin ABD ihracatı ve enflasyonu üzerindeki etkileri zaten görülen doların daha da güçlenmesine neden olabileceği şeklinde. İsithdam verisinin ardından, dolar 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kazanırken, 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi yüzde 2.30'u aşarak Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı ve emtia grubu 1999'daki düşük seviyelerine indi. 

Fed Başkanı Janet Yellen, geçen hafta Kongre'de yaptığı konuşmada, "Piyasalar ve kamuoyu, politika faizinin zamana yayılarak izleyeceği yol konusunda düşünmeli" dedi ve faiz artırımına erken başlamanın Komite'ye "daha kademeli ve ölçülü bir hızda hareket etme" imkanı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Zorlu Varsayımlar

New York'ta, eski Fed ekonomistlerinden, JPMorgan Chase & Co. baş ABD ekonomisti Michael Feroli, "Belki de olmaz. Güçlü istihdam verileri serisi ve daha hızlı enflasyon oranlarına doğru dönüşi yetkililerin kademeli faiz artırımlarına ilişkin varsayımlarını değiştirecekir" dedi.

Feroli, "Geçen ayın istihdam raporu gelecek yıl faiz artırımlarının hızı konusunda soru işaretlerini ortaya çıkardı," dedi ve "Zaten tam istihdamın yakınındayız ve ücretler yukarı yönde hareket etmeye başlıyor, bu nedenle faiz artırımlarının hızı gerçekten kademeli mi olacak? Sanırım o kadar da kademeli olmayabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Bu durum Fed'in iletişimi için kilit zorluk olacaktır ve politika yapıcılar halihazırda pozisyonlarını değiştirmeye başlıyor. Hız konusundaki fikir ayrılıkları, yatırımcıların kafalarını karıştırabilecek mesajların gelmesine neden olabilir ve eğer finans piyasası volatilitesini tetiklerse, gerek duyulandan daha yüksek borçlanma maliyetlerine yol açabilir. 

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, Cuma günü CNBC'ye yaptığı değerlendirmede, "Faiz artırımının hızı hakkında düşünmemiz gerek," dedi. Evans, bu yıl Federal Açık Piyasa Komitesi'nde (FOMC) oy kullanma hakkına sahip. Evans, "Faiz artırımının izleyeceği yolun kademeli olduğunu söyleyen bir iletişime sahip olmamız gerek" şeklinde konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ömür07 Kasım 2015 20:49

    ha artırdı ha artırmayacak bistte hep yabancı fonlar bu korku ile yerli yatırımcıyı çarpıyor artırsında kurtulalım bu ne böyle hepimiz ağzğımızı açıp fed ne diyecek diye bakıyoz artırırsa bir kere çarpılırız sonra yolumuza bakarız ama hep aba altından sopa göstermekle ömür geçmez

  • ümit07 Kasım 2015 19:17

    arttırsın artık faizmi neyse kurtulsun herkes bu stresten