E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed piyasaları şüphe içinde bırakmak istiyor---

Fed piyasaları şüphe içinde bırakmak istiyor

Fed piyasaları şüphe içinde bırakmak istiyor
02 Şubat 2023 - 11:17 borsagundem.com

Fed, faiz artışlarında sona yaklaşıldığını biliyor ancak piyasalarla bunu paylaşmak istemiyor olabilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Merakla beklenen faiz artırım kararı geldi. Fed, faizleri 25 baz puan artırdı. Ancak bu oran piyasaların beklentisine uygun olsa da yeni beklentiler de doğurmuyor değil.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed’in son faiz artışı sonrası piyasaların beklentisi, bunun son faiz artışı olması yönünde. Ancak Fed, 25 baz puanlık faiz artırımıyla yine piyasaları şüphe içinde bırakmayı başarmış gözüküyor.

İmalat sektörü resesyonda

Bloomberg’den Robert Burgess’in haberine göre, ABD Merkez Bankası Fed, muhtemelen faiz oranlarını artırmayı bitirdi, ancak piyasaları şüphe içinde tutmak istiyor.

Fed, büyük olasılıkla faiz artırım döngüsünü sona erdirdi. Fed’in istediği ise sadece herkesin bunun aksine inanması. Bu, merkez bankasının Aralık ayındaki yarım puanlık artıştan aşağı kaydırarak hedef oranını beklendiği gibi çeyrek puan artırma kararını açıklamak için yaptığı duyuruda da açıkça görülüyordu. Açıklamanın anahtar kısmı ise şu cümlede kendini gösteriyor: “Kurul, para politikasının enflasyonu zaman içinde yüzde 2'ye çekecek kadar kısıtlayıcı bir duruş sergilemesi için hedef aralığında devam eden artışların uygun olacağını tahmin etmektedir.”

Bu açıklamayla iki şey öne çıkıyor. Birincisi, politika yapıcıların, inatçı enflasyonla mücadele etmek için oranları daha büyük miktarlarda artırırken önceki açıklamalarda kullandıkları dili tekrarlamaları. Yine de bazı piyasa katılımcıları, Fed'in ‘devam eden artışları’, ‘bazı artışlar’ şeklinde, daha yumuşak bir dille değiştirmesini beklemişti.

Değişim beklenmesinin nedeni ise, enflasyonun yavaşlaması ve imalat sektörünün durgunluk içinde olması. Tedarik Yönetimi Enstitüsü Çarşamba günü yaptığı açıklamada, imalat faaliyet göstergesinin, üretimin 2009'dan bu yana en zayıf noktada olduğuna işaret ettiğini ve 18 sektörden 15'inde düşüş yaşandığını aktardı.

Hedef için doğru yer

İkincisi, faiz oranlarının nihayet kısıtlayıcı ve ekonomik aktiviteyi teşvik etmeyen bir düzeye gelmesi. Buna göre, yüzde 4,75 ile merkez bankasının federal faiz oranı hedefinin üst sınırı, Fed'in tercih ettiği temel kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi olan enflasyon ölçüsünü aşıyor. ABD Ticaret Bakanlığına göre, bu rakam geçen hafta dördüncü çeyrekte yıllık yüzde 3,9 seviyesinde geldi. Bu analizin bir sonucu olarak, pandeminin ilk günleri hariç, herkesin yakında bir durgunluk beklediği 2019 yılından bu yana ilk kez faiz oranlarının kısıtlayıcı olarak kabul edilebileceği görülüyor.

Bu nedenle takas piyasası, Fed'in işaret ettiği yüzde 5,25 veya daha yüksek faiz oranı yerine yüzde 5'lik tepe politika faizini fiyatlıyor. Piyasa, oranların, Fed'in enflasyon oranını yaklaşık yüzde 2'lik bir seviyeye indirmek olan ana hedefine ulaşmak için 'olması gereken yerde' olduğuna inanıyor. Nitekim, türev piyasaları da önümüzdeki iki yılın her biri için yaklaşık yüzde 2,25'lik bir enflasyon oranını fiyatlıyor.

Yerinde dönüş

Politika yapıcılar da buna inanıyor olabilir, ancak onların farklı bir gündemleri daha var. Fed, piyasaların şüpheye düşmesini sağlamak için şahin bir mesaj göndermeye devam edecek. Ne de olsa öngörülemeyen bir Fed, piyasaları savunmada tutacak ve bu da finansal koşulların çok gevşemesini ve enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmasını engellemek için işe yarayacak.

Bu senaryonun merkez bankasına çekici geldiği açık. İşte Fed Başkanı Jerome Powell faiz artırımının ardından yaptığı basın toplantısında: “Genel finansal koşulların Fed'in eylemlerini yansıtması önemlidir. Odak noktamız kısa vadeli hareketler değil, finansal koşullardaki kalıcı değişiklikler” diyor. Powell ayrıca ‘birkaç faiz artışı'na daha ihtiyaç duyulabileceğini de sözlerine ekliyor.

Yine de piyasanın neşesinin yerine geldiği açık. S&P 500 Endeksi yüzde 0,97'lik geri çekilmeden yüzde 1,77'lik bir yükselişe dönerken tahviller de yükseliyor. Piyasalar, Fed'in muhtemelen şu anda işinin bitmediğini söyleyerek önerileri gözden geçirdiğini biliyor. Bu, yatırımcıların beklediği dönüm noktası olmayabilir, ancak bir yerinde dönüş olduğu kesin.

Fed güvercini uçurdu

 

Küresel piyasalarda Fed sonrası pozitif hava

 

Küresel piyasalar Fed sonrası ECB ve BoE'ye odaklandı

 

Asya borsaları Fed sonrası pozitif seyirde

 

ABD borsalarında Fed etkisi

 

Fed piyasaların beklediği faiz kararını açıkladı

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)