E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed öncesi olası 3 senaryo---

Fed öncesi olası 3 senaryo

Fed öncesi olası 3 senaryo
26 Temmuz 2023 - 10:53 borsagundem.com

Hisse senedi yatırımcıları faiz artırımlarıyla ilgili ipuçları ararken Fed’in açıklamalarında belli başlı noktalara odaklanacak.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fed bugün Temmuz ayı faiz kararını açıklıyor. Analistlerin yorumları, piyasaların Fed’in iki faiz artırımına gideceğine inanmadığı yönünde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar, faiz oranlarının nasıl seyredeceğine yönelik tüyolar ararken, Fed’in yapacağı açıklamada belli başlı noktalara özel anlamlar yüklüyor.

Fed açıklamalarındaki dil

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, federal fon oranındaki 25 baz puanlık bir artış, bugünkü Fed kararı öncesinde finans piyasalarında hemen hemen fiyatlanmış gözüküyor. Ancak ABD Merkez Bankasının yakından izlenen politika beyanındaki 'dil'in, muhtemel bir acil tepkiyi tetiklemesi bekleniyor.

Fed’in faiz kararını açıklamasıyla birlikte, yatırımcılar ve hatta algoritmalar, daha fazla faiz oranı hamlesinin şifrelerini çözmek için ileriye dönük rehberlik sağlayan dile bakacak. Sevens Report Research'ün kurucusu Tom Essaye, yaptığı açıklamada, Fed'in piyasayı 25 baz puan veya çeyrek puanlık bir artışa 'açıkça yönlendirdiğini’ söylüyor. Essaye, “Bununla birlikte ileriye dönük yönlendirme daha az kesinlik içeriyor” diyor.

Essaye, “Ancak yatırımcılar büyük ölçüde Haziran açıklamasının üçüncü paragrafında yer alan bir cümlede değişiklik beklemiyor: Kurul, enflasyonu zaman içinde yüzde 2'ye döndürmek için ek politika sıkılaştırmasının ne ölçüde uygun olabileceğini belirlerken, para politikasındaki kümülatif sıkılaştırmayı, para politikasının ekonomik aktiviteyi ve enflasyonu etkileme kapasitesindeki gecikmeleri ve ekonomik ve finansal gelişmeleri dikkate alacaktır” şeklinde konuşuyor.

İlk senaryo boğaların işine geliyor

Essaye, “Bu cümle, Fed'in gelecekte faiz oranlarını tekrar artırabileceği ancak bunun bir garantisi olmadığı anlamına geliyor” diyor ve ekliyor: “Bu cümle tekrarlanırsa, bugün yapılacak bir faiz artırımının, federal fon oranını geçen yılın Mart ayındaki sıfıra yakın seviyesinden yüzde 5'in üzerine çıkaran bir faiz artırım serisinin sonuncusu olacağına inanan boğaların fikri muhtemelen değişmeyecek.”

Essaye, “Boğaların zaten inandığı şey bu olduğundan, söz konusu cümlenin tekrarı, borsanın yılbaşından bugüne kadarki kazançlarını sağlamlaştırmasına yardımcı olabilir. Ancak muhtemelen büyük bir ralliyi tetiklemez” diyor. Essaye bu senaryo için şu öngörüde bulunuyor: “ABD Doları, son zamanlardaki yükselişi göz önüne alındığında muhtemelen ılımlı bir düşüş görebilir. Emtia ve altın ılımlı bir ralli yapabilir ve bu nedenle Hazine getirilerinin de düşmesi muhtemel.”

İkinci senaryo, borsalar için kabusa işaret ediyor

Essaye, çok olası olmayan ancak tamamen imkansız da olmayan yarım puanlık bir faiz artırımının boğalar için bir sarsıntı yaratacağını söylüyor ve ekliyor: “Dil söz konusu olduğunda ise daha fazla oran artışına işaret eden herhangi bir ince ayar da yatırımcıları sarsma potansiyeline sahip olacaktır.”

Fed, ileriye dönük rehberlik tartışmasının başında “Gelecekteki artışların kapsamını belirlemede ..." ifadesini kullandığı Mart ayı açıklamasındaki dile geri dönerse, bunun muhtemelen hisse senetleri için bir satış anlamına geleceğini söyleyen Essaye, “Fed'in bireysel politika yapıcıların beklediğinin bu olduğunu gösteren noktasal grafik tahminine rağmen, piyasalar Fed'in iki kez daha zam yapacağına inanmıyor” diye yazıyor.

Essaye, bu senaryoda, hisse senetlerinin büyük olasılıkla geniş bir satış göreceğini ve defansif sektörler ve mega sermayeli teknoloji hisselerinin yüzde 1'den fazla düşüş yaşayacağını öngörüyor. Essaye bu senaryoda, dolarda güçlü bir rallinin yanı sıra Hazine getirilerinde yükseliş ve emtialarda da muhtemel bir satış bekliyor.

En olası olmayan senaryo

Essaye, en olası olmayan senaryonun, Fed'in faiz oranlarını ikinci bir ay boyunca sabit tutması veya artışların muhtemelen sona erdiğini gösteren ileriye dönük rehberlik sağlaması olacağını söylüyor.

Essaye, bunun muhtemelen hisse senetlerinin yüzde 1'den fazla yükselmesi, S&P 500 Endeksi’nin 4.800 puan seviyesini görmesi, konjonktürlerin yol açtığı kazançlar ve ekonominin resesyonu önlediğini gören ‘iniş yok' senaryosuna ilişkin artan beklentilerin de değerinin artması anlamına geleceğini ifade ediyor. Bu senaryoda Essaye, doların ve Hazine getirilerinin düşeceğinin ve emtiaların sıçrayabileceğinin altını çiziyor ve ons altının 2.000 dolar eşiğini aşabileceğini belirtiyor.

Sonuç olarak, bugünkü karar öncesi piyasa, esasen Fed'in ‘2023 yılında iki faiz artışı daha’ öngörüsüyle blöf yaptığını düşünüyor. Açıklama, piyasaların başka bir artışın zaten beklenenden önemli ölçüde daha olası olduğunu düşünmesine yol açmadığı sürece, piyasa tepkisinin sessiz kalması ise muhtemel gözüküyor.

Piyasalar Fed öncesi yön arıyor

 

Bugün gündem Fed

 

Şimdi gözler Fed'de! Sürpriz olur mu?

 

'Finansal piyasalar sürekli olarak Fed’in önündeydi'

 

Asya borsalarında Fed öncesi negatif seyir

 

FED isterse borsa rallisi bitebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)