E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed başkanlarından farklı yorumlar---

Fed başkanlarından farklı yorumlar

Fed başkanlarından farklı yorumlar
10 Ocak 2017 - 11:50 borsagundem.com

Bölgesel Fed başkanları faiz artırımının hızı konusunda farklı düşünüyor

İki bölgesel Fed başkanına göre Fed, enflasyonun yükselmesi ve işgücü piyasasının tam istihdam seviyesine ulaşmasıyla, faizleri kademeli olarak artırabilir. Buna karşın iki yetkili de 2017 yılında kaç kez faiz artırımına gidilmesi gerektiği konusunda farklı görüşlere sahip.

Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, Pazartesi günü gerçekleştirilen mülakatta, “Bugün ekonomi ılımlı büyüme ve şartların istikrarlı şekilde iyileşmesi için iyi pozisyonlanmış durumda. Ekonominin istikrarlı bir şekilde önemli ölçüde yüksek bir büyüme için iyi pozsiyonlanıp pozisyonlanmadığı ise daha az kesin” dedi.

ABD'de Fed yetkilileri, seçilmiş başkan Donald Trump'ın vergi indirimleri, yatırımlar ve reformlarl ekonomiyi düşük büyümeden çıkarabileceğine ilişkin yatırımcı iyimserliğinin etkisiyle, 2017'de faizlerin ne hızda artırılması gerektiğini değerlendiriyorlar.

Gelecek ayın sonunda emeliye ayrılacak olan Lockhart, daha fazla detay olmaması nedeniyle değerlendirme yapmak için henüz çok erken olduğunu işaret ederek, büyüme tahminlerine söz konusu etkileri dahil etmediğini belirtti. Lockhart, mali teşviği üç kez 25 baz puanlık faiz artırımını garantileyecek “yukarı yönlü risk unsuru” olarak gördüğünü ifade etti. Buna karşın Atlanta Fed Başkanı, iki faiz artırımı öngörüyor.

Lockhart, “Ben iki ya da üç faiz artırımı ayrışmasının daha temkinli kısmında yer alıyorum. Benim pozisyonum 2017'de iki faiz artırımı olacağı yönündeydi” dedi ve “Bir yıl önce pozisyonum dört faiz artırımı şeklindeydi – bakın ne oldu. Fed 2016'da sadece bir kez -Aralık'ta- faiz artırdı” şeklinde devam etti.

Fed'in 13-14 Aralık toplantı tutanaklarına bakıldığında yetkililerin dikkatlerinin geçtiğimiz ay, Trump yönetiminden kaynaklanacak genişlemeci mali politikaların beklenenden daha hızlı bir faiz artırımı sürecine imkan verebileceğine doğru kaydığı görülüyor. Yetkililerin çeyreklik tahminleri de 2017 yılında medyan tahminine göre üç kez faiz artırımına gidilmesi yönünde; Eylül ayındaki tahminler iki faiz artırımına gidileceği yönündeydi.

Geçtiğimiz yılın Eylül ayında faiz artırımından yana görüş bildirerek ayrışan Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, ekonominin “potansiyel büyüme”den hızlı büyüdüğü göz önünde bulundurulduğunda medyan tahmininin “makul” göründüğünü belirtti. Potansiyel büyüme hızı, politika yapıcıların Aralık tahminine göre uzun vadede yüzde 1.8 seviyesinde bulunuyor.

Rosengren, Pazartesi günü Hartford, Connecticut'da gerçekleştirdiği bir konuşmada “Bu (üç faiz artırımı), Fed'in yüzde 2'lik enflasyon ve sürdürülebilir maksimum istihdamdan oluşan ikili hedefine 2017 sonuna kadar ulaşabilmesine yardımcı olur. Sonuç olarak ben, Fed'in yine kademeli olarak, fakat bir miktar daha düzenli bir faiz artırımına imkan olacağına inanıyorum.” dedi.

“Para politikasının geçen yıldan daha hızlı normalleşmeye ihtiyacı olacak” diyen Rosengren, “Fakat kesinlikle 2004'te başlayan geçtiğimiz sıkılaştırma süreci kadar hızlı değil.” şeklinde devam etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)