E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFed, Amerikalıların yüksek enflasyona alışmasından korkuyor---

Fed, Amerikalıların yüksek enflasyona alışmasından korkuyor

Fed, Amerikalıların yüksek enflasyona alışmasından korkuyor
13 Kasım 2023 - 14:16 borsagundem.com

Fed, Amerikalıların yüksek enflasyona alışmasından endişe ediyor. Kötü haber ise bunun çoktan gerçekleşmiş olma ihtimali bulunuyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yarın açıklanacak enflasyon raporu öncesi Fed için endişe verici bir işaret ortaya çıkmak üzere.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed, Amerikalıların yüksek enflasyona alışmasından korkuyor; işin kötü tarafı bu zaten gerçekleşiyor olabilir.

Tüketiciler enflasyonun kalıcı olacağını düşünüyor

Cnn’den Bryan Mena’nın haberine göre, Fed, sıcak tüketici talebinin fiyatlar üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşturması ve Orta Doğu'daki jeopolitik gerilimlerin petrol fiyatları üzerindeki olası etkileri gibi enflasyonu kontrol altına alma işini daha da zorlaştırabilecek çeşitli riskleri yakından izliyor. Ancak ABD Merkez Bankası aynı zamanda Amerikalıların hâlâ enflasyonun eninde sonunda normale döneceğine inanıp inanmadıklarına da dikkat ediyor. Bu inanç ise aşınıyor gibi görünüyor.

Michigan Üniversitesi'nin Cuma günü yayınlanan en son tüketici anketi, Amerikalıların uzun vadeli enflasyon beklentilerinin bu ay 2011 yılından bu yana en yüksek seviye olan yüzde 3,2'ye yükseldiğini gösteriyor.

Fed'in enflasyonu yüzde 2 hedefine döndürmesi ne kadar uzun sürerse bu algılar da kötüleşmeye devam edebiliyor. Fed yetkilileri, Eylül ayında açıklanan son ekonomik tahminlerine göre enflasyonun 2026 yılına kadar yüzde 2'ye ulaşmasını beklemiyor.

Fed yeniden harekete geçebilir

Fed'i yerinden oynatacak bir şey varsa o da enflasyon beklentilerinin kötüleşmesidir. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, “Tüketicilerin veya işletmelerin gerçekten uzun vadeli enflasyon seviyesinin yükseldiğini hissetmeye başladığını görürsek, eğer beklentileri buysa, harekete geçmeliyiz ve bunu kontrol altına almalıyız" diyerek bu kaygısını ifade etmişti.

Eğer Amerikalılar enflasyonun normale dönebileceğine dair inancını kaybederse, bu Fed'in para politikasını ya faiz oranlarını yükselterek ya da beklenenden çok daha uzun süre yüksek tutarak daha da sıkılaştırmasına yol açabilir. Fed'in gösterge borç verme faiz oranı şu anda son 22 yılın en yüksek seviyesinde ve yatırımcılar zaten merkez bankasının faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutmasını bekliyor.

Wilmington Trust Investment Advisors'ın baş ekonomisti Luke Tilley, yaptığı açıklamada, “Fed’de altı yıl çalıştım ve enflasyon beklentileri yükseliyorsa ve kontrol altında değilse Fed kesinlikle harekete geçecektir” diyor ve ekliyor: “Geceleri uyumakta zorluk yaşamalarına neden olan tek şey bu. Durgunluklar yüzünden uykuları kaçmıyor ancak uzun vadeli enflasyon beklentilerinin yükselmesi nedeniyle uykuları kaçıyor.”

‘Tam zamanında’

Enflasyon beklentilerinin kötüleşmeye devam edip etmeyeceği belli değil ve Fed, yalnızca Michigan Üniversitesi'nin anketlerine değil, geniş bir yelpazedeki anketlere bakıyor. Ancak üniversitenin anketi yatırımcılar ve ekonomistler tarafından en yakından izlenenlerden biri.

Fed özellikle uzun vadeli enflasyon beklentilerine odaklanıyor ve Fed Başkanı Jerome Powell, yetkililerin para politikasını belirledikten sonra, her basın toplantısında Amerikalıların enflasyon algılarından bahsetmeyi önemsiyor.

Yetkililerin faiz oranlarının sabit tutulması yönünde oy kullanmasının ardından bu ayın başlarında yaptığı son toplantı sonrası basın toplantısında Powell, “Uzun vadeli enflasyon beklentileri sağlam bir şekilde sabitlenmiş gibi görünüyor” dedi. Ancak zaman işliyor, enflasyon yüzde 2'nin epey üzerinde seyrediyor ve bazı ekonomistler Fed'in enflasyonla mücadelesinin son aşamasının en zoru olabileceğine inanıyor.

Fed Başkan Yardımcısı Michelle Bowman da, “Gelecek veriler enflasyondaki ilerlemenin durduğunu veya enflasyonu zamanında yüzde 2'ye düşürmek için yetersiz olduğunu gösterirse, gelecekteki bir toplantıda federal fon oranının artırılmasını desteklemeye istekli olmaya devam edeceğim” dedi. Buradaki anahtar kelime ise ‘tam zamanında’.

Yapışkan enflasyon ve sürekli enflasyon

Yapışkan enflasyon muhtemelen enflasyon beklentilerinin ‘bağlantısını çözebilir’ veya Amerikalıların enflasyon algısında tutarlı bir bozulmaya yol açabilir. Ancak sürekli yüksek enflasyonun buna neden olmasının ne kadar süreceği belli değil.

Tilley, enflasyonun 2026'ya kadar yüzde 2'ye ulaşmamasını beklerken “Fed'in çok kötümser davrandığını” söylüyor.

Günün sonunda Fed'in enflasyon canavarının bir gün ortadan kalkacağına dair güvenini koruması gerekiyor ve New York Fed'e göre enflasyonun geçen yılki istikrarlı yavaşlaması şu ana kadar bu konuda yardımcı oldu. Bankanın, tüketicilerin enflasyona ilişkin bakış açıları üzerine yakın zamanda yaptığı bir analiz de şunu gösteriyor: “Bugün tüketiciler, Fed'in politikalarını, enflasyonda yakın zamandaki ve gelecekte beklenen düşüşün ardındaki en önemli faktör olarak kabul edecek kadar bilgi sahibi.”

Fed'in belki de tarihi enflasyon mücadelesinde ilerleme kaydettiğini kanıtlamaya devam etmesi gerekiyor.MetLife Investment Management baş pazar stratejisti Drew Matus, şunları söylüyor: “Bence yüzde 2 sadece bir rakam çünkü yolculuk bitmeden nereye vardıklarından ziyade seyahatin yönü daha anlamlı. Fed gerçekten insanların enflasyonun sonsuza kadar yüzde 4'te kalacağını beklememelerini istiyor.”

Peki enflasyon beklentilerini bu kadar uzun süre kontrol altında tutan şey ne? Matus bunun sadece nostalji olabileceğini söylüyor ve ekliyor: “İnsanlar geleceğin eski güzel geçmiş gibi olacağına inanmak istiyor çünkü bu sorunu kişilerin kendi kendine halledebileceği bir seviyeye indiriyor. İnsanlar her şeyin daha uygun fiyatlı olduğu ve Fed'in asıl dikkat etmesi gereken şeyin enflasyona yönelik bir şok riski olduğu zamanlardaki anılarını gerçekleştirmeye çalışıyor.”

Küresel piyasalarda gündem enflasyon

 

Borsa rallisi için kırılma anı, enflasyon raporu nasıl okunmalı?

 

Milyarder yatırımcı uyardı: Enflasyon onlarca yıl sürecek

 

Beklentiler enflasyon konusunda iyimser

 

Enflasyon borsa rallisini hala raydan çıkarabilir

 

Fed yetkilisinden faiz artışına açık kapı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )14 Kasım 2023 11:34

    Faiz neden enflasyon sonuç Faizleri arttır enflasyon düşüyor. biz başardık :D

  • Yorum13 Kasım 2023 19:23

    Şimdiden yazayım abd de önümüzdeki 3~4 yıl içinde faiz indirimi olmaz hatta faiz yükselir eğer faizi indirirler bizim durumumuza düşerler kimse artık abd ye itibar etmiyor eskisi gibi değil Hükümet ler krallıklar parayı abd de tutmuyor tutmak istemiyor mevcut parayıda fırsatını bulurlarsa geri çekerler yani zorla paranın üstüne yatıyorlar 70 lerde de altınların üstüne atmışlardı doları rezerv para olmasını güçlendirdiler ama artık Çin var ticaret orada dönüyor paranın abd ye gitmesine gerek yok

  • Ferhat 13 Kasım 2023 14:46

    Biz alıştık. Esnaf elinden etket basma makinesini düşürmüyor. 90 şu yıllara geri döndük