E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED 2024’te faizleri ne kadar indirecek?---

FED 2024’te faizleri ne kadar indirecek?

FED 2024’te faizleri ne kadar indirecek?
11 Aralık 2023 - 15:55 borsagundem.com

Küresel piyasaların en çok tartıştığı konuların başında FED’in 2024’te gerçekleştirmesi beklenen faiz indirimleri yer alıyor. Insider’ın haberinde Wall Street çevrelerinin faiz indirimlerine dair beklentileri derlendi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) 2022’nin mart ayından bu yana politika faizlerini agresif bir şekilde yükselterek enflasyonu kontrol altına almaya çalışıyor. Temmuz ayındaki son faiz artırımından bu yana ise FED’in işgücü piyasasına ve ekonominin geneline büyük bir zarar vermeden enflasyonu düşürebilme konusunda sağlam bir ilerleme kaydettiği görülüyor.

Söz konusu göstergeler Wall Street’teki birçok analistin gelecek yıl önemli ölçekte faiz indirimleri görüleceği beklentilerini artırdı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsalarının gösterge endeksi niteliğinden S&P 500, ekim ayı sonundaki en düşük seviyesinden %12’ye yakın yükseldi.

Ancak Insider’ın haberine göre, FED’in 2024’te para politikasıyla ilgili kararı her ne olursa olsun yatırımcıların çok dikkatli olması gerekiyor. Zira FED’in politika faizleri ekonominin genelinden, kesimine ve hisse senedi fiyatlandırmalarına kadar geniş bir ölçekte etkili olacak. Haberde Wall Street’in FED’in 2024’te uygulayacağı faiz politikalarına ilişkin beklentiler özetleniyor:

UBS: FED faiz oranlarını 275 baz puan düşürecek

İsviçre bankası UBS'e göre ABD ekonomisi 2024'te resesyona girecek ve bu da FED’i gelecek yıl faiz oranlarını agresif bir şekilde düşürmeye teşvik edecek. Banka geçen ay yayınladığı bir notta FED’in gelecek yıl faizlerini 275 baz puan düşürmesini beklediğini söyledi. Bu da FED’in her seferinde 25 baz puan faiz indirdiği varsayılırsa 11 kez faiz indirimi yapacağı anlamına geliyor.

UBS, FED’in faiz indirimlerini 2024'ün 2. ve 3. çeyreğinde öngörülen ABD resesyonuna ve hem manşet hem de çekirdek enflasyonda devam eden yavaşlamaya bir yanıt olarak gerçekleştireceğini söyledi. UBS, faiz indirimlerinin FED’in Mart ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında başlamasını bekliyor.

Macquarie: FED faiz oranlarını 225 baz puan düşürecek

Daha yüksek faiz oranları ve FED’in bilançosunda tuttuğu tahvil miktarını azaltmak için kullandığı parasal sıkılaştırma politikalarının birleşimi, parasal koşulların yüzeyde göründüğünden çok daha sıkı olduğu anlamına geliyor. San Francisco FED’in temsili FED Fonları oranı şu anda %6,7 seviyesinde.

Yavaşlayan kira artışları sayesinde enflasyonda devam eden olası düşüşle birleştiğinde, Macquarie'ye göre bu tablo FED’in gelecek yıl faiz oranlarını 225 baz puan düşüreceğini gösteriyor.

Avustralya merkezli finans firması cuma günü yayınladığı notta, “FED, eylül ayı sonlarında benimsediği 'uzun süren yüksek faizler' anlatısını henüz terk etmedi. Ancak biz ve ekonomistlerimiz, 2024'te FED fonlarındaki faiz oranının 225 baz puan düşürüldüğünü görebileceğimiz düşüncesindeyiz" ifadelerine yer verdi.

 

ING Economics: FED faizleri 150 baz puan indirecek

Ilımlı enflasyon, yavaşlayan istihdam piyasası ve tüketici harcamaları için kötüleşen ekonomik görünüm, FED’in faiz oranlarını piyasanın beklediğinden daha fazla düşürmesi gerekebileceği anlamına geliyor.

ING'nin Baş Uluslararası Ekonomisti James Knightley, geçen ay yazdığı bir notta, "Mütevazı bir büyüme, yavaşlayan enflasyon ve soğuyan bir işgücü piyasamız var. Bu tam olarak FED’in görmek istediği şeydi. FED daha fazla politika sıkılaştırmasına gerek olmadığını teyit etmeli, ancak ekonomik görünüm giderek daha az olumlu hale geliyor" ifadelerine yer verdi.

Knightley, FED’in gelecek yılın ikinci çeyreğinde faiz oranlarını düşürmeye başlamasını ve toplam 150 baz puanlık altı adet 25 baz puanlık faiz indirimi yapmasını beklediğini söyledi. Ayrıca, en az dört adet 25 baz puanlık faiz indiriminin 2025'e sarkmasını beklediğini söyledi.

Piyasa beklentileri: Yatırımcılar FED’in faiz oranlarını 125 baz puan düşürmesini bekliyor

CME'nin FedWatch göstergesine göre, vadeli işlem piyasaları gelecek yıl toplam 125 baz puanlık faiz indirimlerini fiyatlıyor. Bu, FED Fon oranını mevcut %5,25-%5,50 aralığına kıyasla %4,00-%4,25 aralığına geleceği anlamına geliyor.

Barclays: FED faiz oranlarını 100 baz puan düşürecek

Barclay's'in geçtiğimiz hafta pazartesi günü paylaştığı piyasa notuna göre, gelecek yıl ekonomide devam eden dayanıklılık, FED’i faiz oranlarını çok agresif bir şekilde düşürme konusunda temkinli hale getirecek.

İngiliz bankası, FED’in gelecek yıl faiz oranlarını 100 baz puan düşürmesini ve ardından 2025'te 100 baz puanlık bir indirim daha yapmasını bekliyor.

Barclay's, yatırımcıların ekonominin devam eden dayanıklılığı konusunda aşırı karamsar olduklarını ve bunun da enflasyonun geri dönüşünü körükleyebileceğini söyledi. Banka bu nedenle FED’in 2024 boyunca faiz oranlarını düşürmekte yavaş kalabileceğini öngördü.

ABD Merkez Bankası: FED faiz oranlarını 25 baz puan düşürmeyi bekliyor

FED’in sonuncusu eylül ayında yayınlanan noktasal grafiklerindeki medyan projeksiyonu, bankanın 2024'ün sonundaki politika faiz oranı medyan tahminlerini %5,1 olarak gösterdi. Bu oran gelecek yılın tamamı için yalnızca 25 baz puanlık bir faiz indiriminin gerçekleşeceğini ifade ediyor. Durum gerçekten böyleyse, piyasalar faiz indirimlerini tahmin etmede çok fazla ileri gitmiş olabilir ve böyle bir durumda borsalarda ciddi bir oynaklık görülebilir.

Hafta içerisinde gerçekleşecek olan FOMC toplantısının ardından noktasal grafiklerin güncel verileri açıklanacak. Beklentilerse FED’in gelecek yıla dair faiz indirimi medyan tahminlerinin 50 baz puana yükseleceği yönünde.

FED toplantısı için büyük soru: Powell nasıl şahin kalacak?

 

Fed toplantısı borsadaki yükselişi frenleyebilir

 

BlackRock: Yeni piyasa ortamında dinamik yatırımcı kazanacak

 

Borsaların zirve yapması için ne gerekiyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sami11 Aralık 2023 21:20

    Bende kendi görüşümü belirteyim. Gelecek yıl Amerikada iflaslar artacaktır. Resesyon ihtimali artabilir. Marttan başlayarak 2024 te 150 baz faiz indirme ihtimali yüksek gibi geliyor bana da