E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFANG+ hisseleri 5 trilyon doları sildi---

FANG+ hisseleri 5 trilyon doları sildi

FANG+ hisseleri 5 trilyon doları sildi
29 Aralık 2022 - 14:09 borsagundem.com

Wall Street’te en fazla işlem gören 10 teknoloji hissesi 2022 yılı boyunca toplamda 5,2 trilyon dolar değer kaybetti.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Aralık ayı küresel yatırımcıların hatırlamak istemeyeceği türden bir dönemdi. Küresel hisse senetleri ay boyunca düşüşteydi ve 2022 yılı boyunca dünya borsalarındaki düşüş trendini destekledi. Pandemi döneminde yüksekten uçan teknoloji hisseleri ise krizi en kötü biçimde hissetti.

MarketWatch’un haberine göre yatırım firması Bespoke Investment Group’un analistleri çarşamba günü paylaştıkları notta New York Borsası’ndaki FANG+ Endeksi’nin performansına dikkat çekti. Endeks ABD borsalarında en yoğun ticareti yapılan 10 teknoloji hissesinin performansını inceliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ‘FANG’ tabiri Facebook, Apple, Netflix ve Google şirketlerini belirten bir anagramı ifade ediyor. FANG+ Endeksi’nin bileşenleri ise Apple, Amazon, Google’ın çatı şirketi Alphabet, Microsoft, Tesla, Facebook’un çatı şirketi Meta Platforms, NVIDIA, Netflix, Advanced Micro Devices (AMD) ve Snowflake. Tüm bu şirketler teknoloji alanındaki başarılarıyla tanınıyor ve şirketlerin hisseleri büyüme odaklı hisseler olarak biliniyor.

Bespoke analistler salı günü itibariyle e-ticaret devi Amazon’un, Facebook’un çatı şirketi Meta Platforms’un ve dijital yayın platformu Netflix’in Mart 2020’deki Kovid krizindeki dip noktasının altına düşen üç hisse olduğunu açıkladı. Diğer bir deyişle bu üç hisse Kovid krizi sonrası elde ettiği olağanüstü getirilerin tamamını sildi.

Endeksteki 10 hisse 2022 yılına toplam 12,3 trilyon dolar piyasa değeriyle başlamıştı. Ancak analistler söz konusu şirketlerin şu anki toplam değerinin sadece 7 trilyon dolar olduğunu belirtiyor.

Teknoloji devleri arasında hisse senedi fiyatındaki değişim açısından en düşük gösteren şirket olan Apple buna rağmen piyasa değerinin 844 milyar dolarlık kısmını kaybederek en fazla değer kaybeden FANG+ hissesi oldu. Piyasa değerinin 843 milyar dolarını silen Amazon ise ikinci sıraya yerleşirken değerini neredeyse yarı yarıya düşürdü. Elektrikli otomobil devi Tesla, Amazon’la birlikte 1 trilyon dolarlık piyasa değeri olan şirketler kulübünden çıktı.

Bespoke FANG+ Endeksi, geçen yıl Kasım ayının başlarında zirveye ulaştı ve o zamandan beri %46 düştü. Analistlerin gözlemlerine göre endeks düşüş trendini bir türlü yıkmayı başaramadı ve şimdilerde son kasım ayındaki en düşük seviyesine %5 yaklaştı. Bespoke analistleri hisse grubunun geçen yılın şubat ayındaki zirveden bu yana piyasaların geneline göre düşük performans gösterdiğini belirtiyor.

ABD Merkez Bankası’nın 2022 yılı boyunca uyguladığı yüksek faiz politikası ABD Hazinesi tahvil getirilerinin yükselmesine yol açtı. Söz konusu durum bu yıl küresel borsalardaki düşüş sırasında özellikle FANG+ Endeksi’ni oluşturan büyüme odaklı hisse senetlerini olumsuz etkiledi. Teknoloji devlerinin hisseleri yüksek bilanço büyümesi beklentileri nedeniyle yatırımcılar tarafından aşırı değer görüyordu. Ancak söz konusu hisseler tahvil getirilerinin yükselmesi karşısında savunmasız durumda kaldı. Tahvil getirilerindeki yükseliş gelecek bilançolara ilişkin halihazırda oluşturulan değerlemelerin anlamını yitirmesine yol açtı.

Teknoloji odaklı Nasdaq Bileşik Endeksi bu ay %10,5 geriledi. Bu endeksin en kötü aralık performansını işaret ediyor. Nasdaq bu yıl %34 düşüş gösterdi.

ABD borsalarının göstergesi niteliğindeki S&P 500 Endeksi ise aralık ayında %6,8 düştü ve yılın başından bu yana %20’nin üzerinde geriledi. Endeks 2008’den bu yana en kötü yıllık performansına hazırlanıyor. Büyüme odaklı hisselere daha az yer veren Dow Jones Sanayi Endeksi ise görece daha başarılı bir performans gösterdi. Endeks ay boyunca %4,4 düşerken yıllık bazda ise %9 civarında geriledi.

Altın 2023’te yatırımcıları güldürecek mi?

 

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler

 

Exxon, AB’ye dava açtı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Erdoğan30 Aralık 2022 19:01

    ABD ekonomisi battı. 2023 daha kötü geçecek herhalde. ABD borsaları yerin dibine geçerken, ekonomisi kötü denilen Türkiye'nin borsası rekor üstüne rekorlar kırıyor. En dandik hisse 5 kat yükseldi. Hemde dolar 6 aydır kıpırdamadı bile. Dolara karşı bile 3 kat kazandırdı. Böyük amerika ise işten çıkarmaları konuşuyor hahahah

  • AHMET ÖZBİLEN30 Aralık 2022 11:27

    Bizde de tam tersi oldu .....heeeeeeeeee....heeeeeeeeeeee

  • ALİ KODUŞ29 Aralık 2022 14:35

    Tamam da kim kazandı bu parayı madem.....