E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFaizde büyük beklenti ---

Faizde büyük beklenti

Faizde büyük beklenti
17 Mayıs 2014 - 16:59 borsagundem.com

Ekonomi medyasının usta ismi Ali Ağaoğlu faiz krizini mercek altına aldı, beklentiyi yazdı

Piyasaların faizle dansı... İş dünyası ne istiyor, Merkez Bankası ne yapmayı düşünüyor? Vatan Gazetesi yazarı Ali Ağaoğlu, herkesin merakla beklediği faiz olayında neler olabileceğini yazdı. İşte o yazı...
 
FAİZ İNDİRİMİ OLACAK MI?
Peki MB önümüzdeki Perşembe günü faiz indirir mi? Gösterge bono bileşik faizleri yüzde 9.20’lere (10 Yıllıklar 9.45) gerilemişken faiz indiriminin gelmesi çok da şaşırtıcı olmayacaktır. Piyasalarda 100 baz puan civarında “blok” bir indirim olabileceği konuşuluyor. Kurdaki gerilemeyi durdurabilecek bir oran gibi duruyor.
 
Çarşamba günü 2.0618’e kadar gerileyen Dolar/TL kuru dün 2.1066’ya kadar yükseldi. Hemen akıllara önümüzdeki hafta Perşembe günü yapılacak Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısı geldi. “Merkez Bankası faizleri indirecek, piyasa da bunu fiyatlamaya başladı” diye düşünüldü. 

İlk bakışta yanlış bir yorum gibi durmuyor. Kurların gerilemesi karşısında başta TİM olmak üzere iş dünyasının ihracat ağırlıklı kesimi “kurlardaki düşüşü engellemek için Merkez Bankası gerekeni yapsın” demeye başladı. Hazır siyaset de faizlerin düşürülmesini isterken, önümüzdeki hafta Merkez Bankası’ndan bir faiz indirimi beklemek çok da hatalı gibi görünmüyor. Ancak son 2 günde yaşanan yükselişi sadece PPK toplantısına bağlamak hatalı olacaktır. 

Blok indirim beklentisi

Yükselişte gelişen ülkelerin geneline yayılan (belki de tek istisna; seçimin sonuçlanması hasebiyle; Hindistan oldu!) hareket de etkiliydi. Bir yandan kâr realizasyonu, diğer yandan ABD borsalarında yaşanan düşüşler bu hareketi biraz hızlandırdı. Teknik olarak da hafta başındaki yazımda da belirttiğim üzere 2.0660 seviyesi önemli bir “destek” seviyesi idi. Her ne kadar altına inilse de hem toparlanma hızlı oldu hem de günlük kapanış olarak bu seviyenin üzerinde kalındı! 

Peki MB önümüzdeki Perşembe günü faiz indirir mi? Gösterge bono bileşik faizleri yüzde 9.20’lere (10 Yıllıklar 9.45) gerilemişken faiz indiriminin gelmesi çok da şaşırtıcı olmayacaktır. Piyasalarda 100 baz puan civarında “blok” bir indirim olabileceği konuşuluyor. Kurdaki gerilemeyi durdurabilecek bir oran gibi duruyor. Ancak olaya yüzde 9.38’e yükselmişken yıllık tüketici enflasyonu tarafından bakıldığında aslında Merkez Bankası’nın faizleri indirmesi için henüz daha erken olduğu ortada. Başkan’ın son konuşmalarında söylediği üzere Haziran ayından itibaren enflasyonda bir gerileme görüldüğünde bu indirimlere başlaması olasılığı hiç de az değil. Benim beklentim 50 baz puanlık “ne şiş yansın, ne kebap” tarzı bir indirimin gelmesi. 

Böylesi bir indirim biraz karışık mesajlar verecek olsa da bir yandan enflasyonu “gözeten”, diğer yandan kurlardaki düşüşe cılız da olsa bir tepki vermiş olma adına bir hamle olacaktır. İster 50, ister 100 puan gelsin dolar/TL kurlarındaki yükseliş çok da fazla olmayacaktır. Ancak faizler değişmez ise TL’nin bir miktar değer kazandığını belki de 2.0650 seviyesinin yeniden test edildiğini bile görebiliriz. 

Kalıcı olur mu?

Yurt dışı piyasalara “göbeğimizden bağlı” olduğumuzdan, küresel piyasalardaki gelişmeler daha etkili olacaktır. Özellikle ABD borsalarındaki kâr realizasyonu devam edecek olursa; ki ben bekliyorum; gelişen ülkelere yansımaları kurları yükseltecektir. 2.0650 TL yeniden test edilse bile kalıcı olmayacaktır. Dünkü hareketler de bunun kalıcı olmayacağını söylüyor. Önümüzdeki günlerde piyasalardaki gerilim artacak olursa veya MB 100 baz puandan daha fazla bir faiz indirimine gidecek olursa 2.1450 seviyelerinin test edilmesi olasılığı ortaya çıkacaktır. Ancak bu olasılık önümüzdeki kısa haftada görece olarak düşük.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı17 Mayıs 2014 17:56

    Malesef faizlerin enflasyon ile aslında bağlantısı yok, sadece kura bakılıyor. Kur çıkınca faiz mecburen faiz yükseltiliyor, kur düşünce eğer büyük bir risk yok ise faiz indiriliyor. Faizler çok düşdüğünce özel sektörün, devletin bir yıl içinde ödemesi gereken borçlar birden gündeme getirlip merkez korkutuşuyor ve tekrar faiz artırılıyor. Yani enflasyon milleti uyutmak ve işi kitabına uydurmak için kullanılan bir bahane. Zenginin enflasyonu dolara endeksli, fakir fukaranın da ne faiz alıp verdiği yok. Orta kesim de olaylara bakıp elindeki 100 bin lirayı oynatıp para kazanmaya çalışıyor. Esas mega para ne derse o olur. Onlar merkez bankalarının da üzerinde.