E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFaiz sebep, enflasyon sonuç---

Faiz sebep, enflasyon sonuç

Faiz sebep, enflasyon sonuç
09 Mayıs 2022 - 08:35 borsagundem.com

Türkiye’de son dönemde ekonomistler ve siyasilerin tartışma konusu haline gelen “faiz sebep, enflasyon sonuç” tartışmasına bir örnek Rusya’dan geldi.

Ukrayna’yı işgal girişimi sonrası faizleri bir anda yüzde 9.5’ten yüzde 20’ye çeken Rusya’da fiyat artışları da hızlandı. Daha sonra kademeli olarak faizleri aşağı çeken Rus Merkez Bankası en son yüzde 17’den yüzde 14’e düşürdü.

Rusya'nın haftalık enflasyon oranı Nisan ayı sonlarında hafifledi, istatistik servisi Rosstat'ın açıkladığı veriler, merkez bankasının faiz oranlarını düşürmesinden günler sonra felç edici fiyat baskılarının hafiflediğini doğruladı.

Merkez bankası, geçen hafta beklenenden daha keskin bir hareketle gösterge faiz oranını %17'den %14'e indirmişti.

Enflasyon, 29 Nisan'a kadar olan haftada bir önceki haftadaki %0.25'ten %0.21'e düştü ve Mart başındaki %2.22'nin oldukça altına geriledi.

Bu arada, mart ayında rublede yaşanan değer kaybıyla akıllı telefon, TV, bilgisayar ve ilaç fiyatlarında büyük artış yaşanan Rusya’da, yerli para biriminin değer kazancı sonrası bu ürünlerdeki fiyat indirimlerinin yüzde 20 ila 30’lara vardığı belirlendi.

Türkiye’de ise faizler yüzde 14 seviyesinde kalmasına rağmen enflasyon hızla yükselerek yüzde 70 seviyesine ulaştı.

ABD'den Rusya'ya yeni yaptırım kararı

Bankaların Rusya'dan çıkışının bedeli 10 milyar dolarlık kayıp!

Rusya felaketi yaşıyor: OHAL ilan edildi

G7 ülkeleri, Rusya'dan petrol ithalatını bitirecek

Rusya Merkez Bankası'ndan faiz indirimi

Rusya ile yükselen altın ABD ile düşüyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (37)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Şk10 Mayıs 2022 00:40

    Türkiyeye bukadar ambargo konsaydı ozaman Halimiz ne olurdu enflasyon yüzde 1000 olabilirdi ne faiz dinler nede başka birşey

  • Saidooo09 Mayıs 2022 22:57

    Ne alaka döviz arttı diye enflasyon uçtu bizdede aynı Sonra ruble değer kazanınca enflasyon düştü .ilk başta 10 baz puan arttirmasyadi Rusya döviz dahada artar fiyatlarda 10 a katkardi.gazprombank gazı ruble ile satacam dedi Avrupa ruble almaya başladı.doviz düştü faizi düşürdüler fiyatlar ondan düştü Sırf hükümete yağ çekmek için bu ilme ve bilime uymayan yalan haberi yapmanız.manidar.ben bile orta bir finans bilgim ile bunu kavrayabiliyorsam ve biliyorsam vay sizin halinize

  • KILIÇ09 Mayıs 2022 20:20

    üfürmekten ibaret bir kelime .

  • Mehmet09 Mayıs 2022 19:56

    Lütfü Elvan ve Naci Ağbal baskı görmeden bağımsız bir şekilde görevlerini yapabilselerdi dolar ve enflasyon bu kadar yükselmez vatandaşlarımızın alım gücü bu kadar düşmezdi bence.

  • Cemal Ali09 Mayıs 2022 21:58

    İnsan en cok da bu duruma üzülüyor. Ehil insanlarla devam edip, doğru kararlar alınsaydı günümüzdekinden çok farklı ve olumlu bir tablo ortaya çıkacaktı. Yazık oldu.

  • BENCE09 Mayıs 2022 18:44

    Ülkedeki enflasyon türüne göre; 1) MALİYET İTİŞLİ ENFLASYON varsa FAİZ yükseltmek SEBEP -Enflasyon sonuç 2) TALEP İTİŞLİ ENFLASYON varsa Faiz Düşüşü Sebep Enflasyon Sonuç 3) İkisi de varsa Faiz düşse de yükselse de Enflasyona sebep ve sonuç olur.

  • Mucise Reis ;)09 Mayıs 2022 20:15

    Şuda var. bizlerin kalitelimesaj  vermesi yabancıların usd/tl paratiresi dengelenmesi karşısında ülkemize sadece 10 milyar usd geldiğini düşün borsa, gon, vb sıcak para.. ve sonrasında dah fazlasının geleceğini düşün... sadece merbezbankası ile bunu başardımığızda otamatıkman hareket kabiliyeti imkanı doğacak, tl korumalı hesaplar usd gitsede 750 milyon tl kadar gitse usd ye bir etki etmeyecek. bollaşan usd tl yi değerleyecek .değerlenen tl ile enerji benzın mazot düşebilir 10 tl olsa alım güzü usd düşmesi ile yüzde 100 artacak buda rahatlama getirecek. GLOBAL EKONOMİ adımı atıp kurtuluş reçetesi sunacak. Bizim durum faiz/enflasyon /usd  vb değil açlık, yokluk, çıkmaz vb duruma geldi. nereye gittiğimizde belli deil.

  • Mucise Reis ;)09 Mayıs 2022 17:55

    Ülkemizde enflasyon nedeni USD nin zırvalıklarda 15 tl olmasıdır. çözüm: 1-ekonomi programında merkezbankası bağımsızdır mesajı 2- merkez bankası her açıklamada reisin emri ile, talimatı , önderliği ile vb deidği her cümlede zaten BAĞIMLI mesajı veriyor farkında değil :D 3 - merkez faizleri kullanma hakkım mevcut, kullanabilirim diyebilmeli, 4- korumalı hesaplar sonsuza kadar gitmeyecek, bunları nasıl üretime sisteme borsaya çekecekler ? onun planını anlatmalı. kademili TL değerlendirilmeli. Dünyada enflasyon var, ara ara Tl değerlenridilip maliyetler ihracata ayar çekilmeleli. enerji fiyatı düşse, otomatikman ihracatta zaten avantajlı olucaz :D benzın 10 tl olsa meselai milletin alım gücüde otomatıkman yüzde 100 artacak ekonomık iyileşme olacak, insanlar zam zam yememeye başllayacaki maaş artış söylemleride duracak. yanlış plan programdan Tl eridi, Tl kazanan kaybetti. program ihracat yaptısa merke zkasayı doldursun usd  ile artık ee kasa gene boş ?

  • HASAN TOSUN09 Mayıs 2022 14:26

    türkiyedeki enflasyonun sebebi kur ve aç gözlülük

  • Schumpeter09 Mayıs 2022 13:16

    Onlar faizi indirdikçe rubleyi suni olarak düşürüp ithalatı ucuzlattığı için enflasyon düşük. TC de ise faizi indirip doları yükseltiler  yani tersi oldu. Ruslar şimdi hazırdan yiyor. 6  ay sonra Rusların döviz rezervi bitince yaptırımlar deva ederse  ne enflasyonu ne doları tutamazlar.

  • Bağımsız Düşüce09 Mayıs 2022 12:42

    Enflasyonun sebebi faiz değil ! Karşılıksız basılan para ve yolsuzluk !!!

  • Kaçkar KAPLANI09 Mayıs 2022 12:14

    Güçlü ekonomiler için bu teori doğru, ancak ekonomisi güçlü olmayan ve para değerini koruyabilecek argümanı olmayanlar için her zaman iki tarafta da dengeyi korumak lazım. Anlık pansuman ile kur korumalı mevduat bir süreliğine akan suyu durdurabilir ama bu su oranı artarsa baraj patlayacak ve bu günler mumla aranır hale gelecektir. Ücretli çalışanın ücretleri artırılmadan üretim yoluna gidiliyor ve ucuza mal üretilip dünya pazarına girilmeye çalışılıyor yani çalışanların emeği yabancılara peşkeş çekiliyor. Vatandaş uyanınca bu baraj da patlar ve toplumsal kaos kaçınılmaz olur. Almanya'da bir beyaz eşya 100 dolara üteriliyor ise bizde işçi maliyeti nedeni ile 10 dolara üretilmiş oluyor. Emek hırsızlığı yapılıyor. Nerden bakarsan bak bir aldatılmışlık, bir basiretsizlik mevcüt.

  • Amaç ?09 Mayıs 2022 11:48

    Yok daha neler ? Haberin amacı ne ?!?

  • VaTaNDaŞ09 Mayıs 2022 11:39

    Enflasyon sebep faiz sonuçtur.. Bunun aksini iddia etmek gerçeklerden kopulduğunu gösterir.. Gerçeklerden kopulduğu için ülkemizin ekonomisini yönetenler çuvalladı!! Ayrıca Rusya nerdeyse 3 aydır savaş durumunda ve birçok ülke ambargo uyguluyor tabi ki enflasyon yükselir.. Savaş halindeki bir ülkeyi örnek göstermek komik olmuş.. 

  • mustafa09 Mayıs 2022 20:12

    adamlar medya ile salak kesimi uyutacaklar uyandırma tosunları uyusunlar....

  • abidin karaca09 Mayıs 2022 13:03

    Çok doğru

  • E.g.09 Mayıs 2022 11:14

    FED FAİZLERİ DÜŞÜK ORANLARDA YÜKSELTEREK İŞSİZLİĞİ DE ÖNLEMEYE ÇALIŞIYOR RUSYANIN FAİZLERİ %100 DEN FAZLA ARTTIRMASI MANTIKLI DEĞİL

  • Hehe09 Mayıs 2022 10:54

    Dunya ne cektiyse bunaklar ve onlardan daha bunaklarin desteklerinden dolayi cekti cekiyor demekki bulasiciymis

  • Mucise Reis ;)09 Mayıs 2022 17:51

    Baran Bey, 15 Temmuz Çorbacıları utanmadan hala yazıyor.  Parti önünde sokak köpekleri kaplarından 3 mama kapacam diye :D millete maskara olacak kadar da yüzsüz biçimde :D Baran ATICI :D Tam okçu vakfında, rekorlar kıracak yetenekte atıcı  :D haha Hayatı sallamasyon : ))  hehe de gitsin . Bir yargı karşısında vatansever çıkamadılar... Tv ler radyolar gazeteler tartışma programlar hepsinde VATANSEVER bunlar :D 

  • baran09 Mayıs 2022 14:45

    Şimdi hepsi aynı çadırda Sansaryan, feto, pkk, dhkpc, daeş, bir de senin gibi salaklar!  

  • Hehe09 Mayıs 2022 13:15

    Ooo baroş gelmis ama eksik yazmissin hayinn demeyi unutmussun hani siz fetosla sevisirken bir kasri cikarken dinsizdikya hani haburdan pkk yi sokarken davulla insan dusmaniydikya hani sen banka kuyrugunda askerlik yaprken biz askerdik yaa

  • baran09 Mayıs 2022 12:44

    Bi   s...ten anlasan keşke!  Bir yandan stokçuların borazancılığın yapıyor bir yandan da bankalara yüksek faiz isteyene de alkış tutuyor!  Bu sersem bir yandan da  halkçı geçiniyor !  Sinek misali fakında olmadan bunu seviyorlar bu da halinden memnun.  

  • acacu09 Mayıs 2022 10:24

    Tamam ülkeyi yönetenler akıl tutulması yaşıyor da, fanatik şekilde göz göre göre onlara oy verenler ne tutulması yaşıyor acaba?

  • baran09 Mayıs 2022 12:52

    Acaba  akıldan nasibim var mı diye bir düşündün mü?  Bankalara faiz yüksek tutunca dolar düşecekmiş!  Sonra her şey düzelecekmiş!   Bak sen şu akla.  Tüsiyad biliyor Ticaret odaları biliyor muhalif züppeler biliyor her şeyi devleti yönetenler cahil kalmış senin sivri aklına göre!  KGF ile ortalama faiz bankalar yerine mevduat sahiplerine ödenince  bayağı bir rahatsız oldu bu sermayedarlar!  Hala canını boğazından söküyorlar farkında olmadan bu ve benzeri sersemler de akıldan bahsediyor.  Sefillik ile ahmaklığın  tezahürü oluyor bu tipler.  Başka da bir şey değil.  

  • Fuat 09 Mayıs 2022 10:40

    Sende akıl olmadığı için tutulmasında olmuyor belli , hahaha

  • belirsizlik09 Mayıs 2022 10:19

    Rusya ve Türkiye aynı şartlarda mı... aynı sonuç beklensin.  saçmalık.  güçlü rusya ekonomisi dahi faiz artırdı sonra indirim yaptı . enflasyonla faiz arasındaki makas türkiyede koptu. kötü yönetim ekonomiyi bilmiyor sonuç ortada . erdoğanın dediği gibi olsaydı enflasyon düşerdi. tam tersine patladı. halkı kandırmayalım

  • Sdk09 Mayıs 2022 09:52

    Bizde de tam tersi oldu faiz düştü enflasyon yüzde yüzü aştı… tam bir akılsızlık yaşanıyor ülkemizde

  • ....09 Mayıs 2022 11:02

    Fuat onlar şuan ya bakanlık koltuğunda ya danışmanlık.

  • Fuat 09 Mayıs 2022 10:42

    Gerizekalı feto uşakları formlarda yazarak sonuç alacaklar güya, akilsizlar ya herkes i öyle sanıyor akilsizlar :)))

  • Oflu09 Mayıs 2022 09:38

    Enflasyonla ülke batmaz.vatan hainleriyle iş tutanlar ikdidara gelirse batan ülkeyi görürsün.allah korusun.

  • Trader09 Mayıs 2022 09:38

    Tamamda adamlar enflasyon yükselirken faizi artırmışlar düşerken indirmişler zaten olması gerek budur. Madem yüksek faiz enflasyonu artırıyor TCMB aylardır %14te faizi tutuyor bizde niye enflasyon düşmüyor? 

  • Türkoğlutúrk09 Mayıs 2022 09:32

    Demek ki ingilizlerde yanlış yaptı.digruyu biz yaptık sonuç ortada.

  • Türkoğlutúrk09 Mayıs 2022 09:30

    Enflasyonun nedeni Maliyet artışı.sen akaryakıta bir zam yapıyorsun o akaryakıt sebzeye üç zam yapılmasına neden oluyor.senin o örnek aldığın deden Dolmabahçe sarayini halkı aç Ken borç alıp yapıyor.sen sat ye ekonomisi uyguluyorsun.sonra enflasyon diyorsun.sanki eğitimi mahvetmemis gibi.sankihukuku katletmemis gibi.hukukta dünyada ilk yüzde yokuz.egitimde orta eğitim öğrencisi okuduğunun yüzde 25 anlama oranına sahip.

  • s.c09 Mayıs 2022 09:22

    rusya faiz arttırmıştı ardından savaş başladı ruble dolar bazında değer kaybetti ,sonra önlemlerle ruble yeniden değer kazandı .. Dünyada bu zırvalıkları tartışan ekonomist yok uydurmayın .. döviz kurlarını hesaba katmadan maliyet hesaplayamazsınız ... .. Türkiyenin tabutuna çivi çakanlara yardım etmeyin 

  • hım09 Mayıs 2022 09:20

    Rusya cari fazla veriyor ve şu anda ithalat neredeyse yok

  • DOĞRU09 Mayıs 2022 09:07

    maalesef bu ülkeyi yöneten insanlarda akıl tutulması var gelecek günler dahada karanlık...

  • Huso09 Mayıs 2022 08:46

    SallamayaLim lutfen,Ne alakaa var.Enflasyon genel cikisda zaten.