E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFaiz artırımı 2016'ya mı kaldı---

Faiz artırımı 2016'ya mı kaldı

Faiz artırımı 2016'ya mı kaldı
17 Eylül 2015 - 23:29 borsagundem.com

Piyasaların aldığı mesaj: Fed'in faiz artırımı 2016 yılına kalabilir ve artırımlar kademeli olacak

Fed, gösterge faizde artırıma gitmek için 2016 yılını bekleyebilir ve faiz artışlarının hızı kademeli olacak. En azından para piyasalarının Fed politika yapıcılarının bugün faiz değişikliğine gitmemesinin ardından aldığı mesaj bu. 

Fed bugünkü toplantısında gösterge federal fonlar faizini sıfır ila yüzde 0.25 arasında tutma kararı aldı ve politika yapıcıların enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru kademeli olarak yükseleceği konusunda ikna olmadıklarını gösterdi.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), bugün Washington'da yaptığı açıklamada, "Son küresel ekonomik ve finansal gelişmeler ekonomik faaliyeti bir şekilde olumsuz etkileyebilir ve muhtemelen enflasyon üzerinde kısa vadede aşağı baskı oluşturacak" dedi.

Vadeli işlem yapan traderlar, Fed'in faizi Ekim ayında artırma olasılığını, New York saati ile 15:00'te yüzde 21 olarak görüyor. Aralık ayı için ihtimal yüzde 49.5 olarak görülürken, Ocak ayında faiz artırımına gidilme olasılığı yüzde 56.5 olarak görülüyor. Bu hesaplamalar, efektif fed fonları faizinin ilk artırımın ardından ortalama yüzde 0.375 seviyesinde kalacağı varsayımına dayanıyor. Fed fonları vadeli kontratları yıl sonuna kadar faizin yüzde 0.23 seviyesine hareket edeceğini işaret ediyor.

Fed Başkanı Janet Yellen, faiz kararının ardından yaptığı basın toplantısında, Fed yetkililerin büyük bölümünn faiz artırımının bu yıl yapılacağı beklentisinde olduğunu söyledi. 

Piyasa, Fed'in faiz artırımı yolunda bunun ötesinde daha fazla birşey beklemiyor. Para piyasası türevleri, fed fonları faizinin şu andan itibaren bir yıllık süre boyunca ortalama yüzde 0.59 seviyesinde kalacağını işaet ediyor. Fed politika faizini Aralık 2008'den bu yana sıfır seviyesi yakınında tutuyor. 

Bugün yapılan diğer bir açıklamada, Fed yetkilileri fed fonları faizinin 2016 yılı sonunda olcağı seviye için tahmin medyanını yüzde 1.4'e düşürdü. Bu rakam Haziran ayı tahmininde yüzde 1.6 seviyesindeydi. Bir yıl sonrası için ise bu tahmin yüzde 2.9'dan yüzde2.6'ya çekildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)