E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem'Evet' rüzgarı tersine mi döndü---

'Evet' rüzgarı tersine mi döndü

'Evet' rüzgarı tersine mi döndü
15 Şubat 2017 - 05:52 borsagundem.com

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, 16 Nisan'daki referandum için hazırlanan anketleri değerlendirdi, 'Evet'lerdeki kısmi düşüşlerin nedenlerini sıraladı. İşte Selvi'nin o yazısı:

Başbakan Binali Yıldırım, referandum kampanyasının 25 Şubat’ta Ankara Arena’da başlayacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Mersin ve Aksaray’da zaten evet kampanyasını başlattı. Hafta sonu da Malatya, Elazığ, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Adıyaman’da olacak.

Bu arada strateji ekibi de seçim kampanyasını şekillendiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Körfez gezisinden dönüşüyle birlikte kampanyaya son şekli verilecek. Başbakan ile Cumhurbaşkanı’nın birkaç açılış ve mitinge birlikte katılması planlanıyor.

Kampanyanın iki ayağı olacak:

1- Afişlerde, sloganlarda, kampanya müziğinde ‘Evet’ işlenecek. Evet denildiğinde ne olacağı anlatılacak. İstikrara, kalkınmaya evet denildiği anlatılacak.

2- Cumhurbaşkanı ve Başbakan miting konuşmalarında ‘Hayır’ın zararlarını anlatacak. Tabii ‘Kimler hayır diyor?’ başlığı önemli bir yer tutacak. PKK ‘Hayır’ diyor, FETÖ ‘Hayır’ diyor, DAEŞ ‘Hayır’ diyor, HDP ‘Hayır’ diyor, CHP ‘Hayır’ diyor vurgusu yapılacak. ‘Hayır diyen teröristtir’ anlamına gelecek bir dilden uzak durulacak. Tabii başarılabilirse! ‘Hayır teröristi sevindirir’ söylemi tercih edilecek.

Görselde ‘Evet’, söylemde ‘Hayır’ ağırlıklı bir kampanya yürütülecek.

Referandum kampanyasında 15 Temmuz olacak mı? Kampanya sadece ‘Evet-Hayır’ üzerinden değil, 15 Temmuz zemininde yürütülecek. 15 Temmuz darbe girişimi unutturulmayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa referandumunu 15 Temmuz’un siyasi sonucu olarak görüyor. 15 Temmuz’da millet kararını verdi, referandum ise bunun siyasi bir sonucu görüşünde. AK Parti 15 Temmuz’u unutmayacak, unutturmayacak.

EN FAZLA YÜZDE 54

Referandumda halkın nabzını tutmak için sürekli olarak anketler yapılıyor. Şu ana kadar ‘Evet’leri yüzde 51-54 arasında gösteren sonuçlar gelmiş. Ancak ‘Evet’ oylarının oranı yüzde 55’i hiç geçmemiş. AK Parti hesabını bu sonuçlara göre mi yapıyor? Hayır. Çünkü anket firmalarının sahada çalışmaları devam ediyor.

Referandumda ‘Evet’ oyları ile AK Parti’nin oyları neredeyse aynı görünüyor. Son anketlerde AK Parti’nin oyu yüzde 54.4 olarak görünüyor. Referandumda AK Parti seçmeninin içinde ikna edilmesi gerekenlerin oranı yüzde 5 olarak çıkıyor. 7 Haziran seçimi ile 1 Kasım arasındaki farka bakıp bu oran yüzde 9 olarak hesaplanmıştı ama son ölçümlerde yüzde 5’e gerilediği görülüyor.

MHP’den yüzde 5 oranında katkı bekleniyor. MHP yönetimi, çok çalıştıklarını, tabanı toparlamaya başladıklarını söylüyor. Bu aşamada MHP tabanının yüzde 60 oranında ‘Evet’ diyeceği beklentisi hâkim. Böylece yüzde 55’in üzerinde anlamlı bir ‘Evet’in çıkması için çaba gösteriliyor. HDP’deki muhafazakâr Kürt seçmenin yüzde iki oranında ‘Evet’ demesi bekleniyor.

EVET, OLUMSUZ ETKİLENDİ

Referandum kampanyası henüz başlamadı ama milletin kararı yavaş yavaş şekilleniyor. ‘Evet’ cephesinde son 2 hafta olumsuz gelişmeler yaşandı. İlk defa rüzgârın tersine dönmeye başladığı söyleniyor. Özellikle İstanbul ve Ankara’da son 2 hafta ‘Evet’ cephesinde bir gerileme yaşanmaya başladı. Bu oranın yüzde yarım mı, yoksa 1 mi olduğu belli değil. Ama parti yönetimi çok az bir oran olsa dahi bu durumu önemsiyor.

Peki olumsuz bir hava esmesine neden olan gelişme ne?

1- ‘Hayır’ diyenlerin PKK, DAEŞ ve FETÖ’cü olarak gösterilmesi

2- KHK’larla akademisyenlerin ihracı.

3- Varlık Fonu tartışmaları.

4- Meral Akşener’in Çanakkale’de konuşturulmaması.

Bu gelişmeler tek adamlık, otoriterleşme gibi olumsuz algıları güçlendiren eylemler olarak görünüyor.

AK Parti 2011 seçimlerinde benzer bir durum yaşamıştı. Kılıçdaroğlu üzerinden girilen soy sop tartışması oyları aşağıya çekmeye başlamıştı. Bu durumun tespit edilmesi üzerine Erdoğan söylemini değiştirip, kucaklayıcı bir dil kullanmış, ibre tersine dönmüştü.

Henüz kampanya başlamadan ortaya çıkan bu sorun, erken uyarı olarak görülüyor. Sorunların çözülüp, rüzgârın tersine dönmesi hedefleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (52)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • asi16 Şubat 2017 00:47

    koalisyon bu ülkede yürümüyor. biz yaşadık. üç parti hükümet kuramadı. neden evet dediğimizi anlayan anladı.

  • abdullah0316 Şubat 2017 00:27

    kimse kusura kalmasın, hayır diyenleri savunacak halimiz yok. yönümüz 2071... hayırcılar 1071.

  • Düzelene Kadar Hayır 15 Şubat 2017 23:41

    Siz hiç gıda fiyatlarındaki,ev ve kira fiyatlarındaki artışa bakıyormusunuz.artık kaç kişi ev alabilir.hala enflasyonun tek haneli olduğunamı inanıyorsunuz.inanın çünkü kibrit,çengelli iğne,yara bandı var içinde.fetöden dolayı hapisanelerden çıkan hırsız ve gaspçılar ile hırsızlık olayları %50 arttı.ülkede emniyet kalmadı evinde bile.vatanı savaştayken kaçıp müslümanlıktan çıkan çoğu genç Suriyelilere benim ve çocuklarımın geleceği vergilerimiz bizlere sormadan dağıtıldı referandum niye yapılmadı istemiyoruz bu namus düşmanlarını deyince susturuldu her şey.işinize gelenlere hemen referandum.bu vatan evladı darbeyi yaptırmadı ama geleceği için.evet oy'umu belediye başkanlığından beri Reis'e veririm ama eleştirmesinide bilirim.Evet dersek istikrarmış.Bundan önceki seçimdedir aynı hikaye vardı.Ne istikrarmış.Reis aynı parti ,Başbakan ve tüm Erkan aynı parti ama yönetilemiyor,istikrarda bir türlü gelmiyor.Ülke'yi düzeltin ondan sonra Evet.Düzelene kadar herşeye Hayır.

  • Hayır 15 Şubat 2017 23:30

    Referandumu hâlâ seçimle bir tutanlar var.Şayet bu cahiller sonucu belirlemek için oy kullanacaklar ise vah ülkemizin haline.

  • davaro15 Şubat 2017 23:19

    evet basanın ağzına biber sürerim bak.hayır diyin

  • evet15 Şubat 2017 22:47

    chp genel müdürü seçimde oy kullanmıyor mecliste oy kullanmıyor ama eminimki referandumda EVET i basacak, böyle bir adam varken Ak partinin kaybetme riski sıfır.

  • HAYIR HAYIR15 Şubat 2017 22:32

    2010 da Hayır dedik haklı çıktık.Çünkü yurtsever subaylar bundan sonra darbeci iftirası ile ordudan atıldı.Yüksek yargıya FETÖ cu hakim ve Savcıları yerleştirildi.FETÖ nün komuta kademesi 15 Temmuzda darbe yaptı.2010 yılıinda Anayasa değişmeseydi bunlar olmayacaktı.Şimdi yine HAYIR diyoruz çünkü ülkemiz tek kişi tarafından yönetilmeyecek kadar büyük bir ülkedir.HAYIR diyoruz çünkü ülkemiz bölünmesin istiyoruz.HAYIR diyoruz çünkü seçimle gelmeyen Bakanların bizi yönetmesini istemiyoruz.Ve son olarak dünyada hiç denememiş bir sistem.Başarı şansının olup olmadığı denenmeyen bir sisteme HAYIR diyoruz.

  • Necati15 Şubat 2017 21:55

    yabancıya konutta KDV istisnası getiren zihniyete HAYIR

  • Cemal yılmaz15 Şubat 2017 21:54

    Her dönem AKP ye oy verdim. Hala da vereceğim. Ancak referandum da oyum HAYIR

  • Nasrullah15 Şubat 2017 21:43

    Hayır tabiki

  • vatandaş riza15 Şubat 2017 21:00

    Hayir demesini artik öğrenmeniz gerekiyor eyy halk

  • HAYIR15 Şubat 2017 20:54

    sanki bazı girişimler buna akp li lerin desteği dahil.ZORLA HAYIR BAS....

  • başkent15 Şubat 2017 20:40

    küçük esnaf can çekişiyor istikrardan bahsediliyor yok senin yaşın kaç sen bilmezsin muhabbetleri ben 1994 5 nisan ı yaşayan 2001 krizini dibine kadar yaşayan esnafım ben böyle kriz işsizlik görmedim cep telefonunu satıp kirasını ödeyenler var para babalarının işi iyiyse bilemem gelin anlatın çoluk çocuğu kandırmayın

  • efe15 Şubat 2017 20:22

    SENİN HER YERİN hayır DESE NE YARAR BE EVET LE EZİLECEKSİNİZ

  • psiko15 Şubat 2017 19:58

    evet diyenleri toplayıp uçaktan paraşütsüz atcan ki,aşağı iniş yapıncaya kadar kafaları yerine gelsin

  • Mrt15 Şubat 2017 19:40

    100 bin memur ihracken sebep olarak 300 akademisyenmi gosteriliyor akademisyenler onemli olsada bukadar abartilmamali

  • Yunus15 Şubat 2017 19:10

    Evet %60 larda . Chpkk nin hayir soylemi ulkeyi 50 sene geri goturur.bunu onlarda biliyor

  • sencer15 Şubat 2017 18:26

    Abidin sen dediğinin bilincinde değilsin hele şu dolar yükseldi işsizlik arttı diyenler zaten çoluk çocuk olduğu ortada 14 senedir iktidarda ak parti sen 6 yaşındayken iktidarsa olsa bugün yaşın 20 eder daha önceki koalisyon hükümetinden haberiniz yok bir araştırma yapın da sefalet neymiş o zaman anlarsınız chp bugün devletin başında olsaydı çoktan sınırımızda pkk devleti kurulmuştu siz hala atatürkçüyüm deyin

  • Sdk 15 Şubat 2017 18:20

    Hayır diyen yorumcular sizin gibiler her seçim ve referandumda aynı hayalleri gördüler ama gerçekler acı sizin için yine öyle olacak

  • Rasim15 Şubat 2017 18:11

    ''Otoriteye körü körüne inanmak gerçeğin en büyük düşmanıdır.” #Hayır. Albert Einstein

  • Ortadoğulu Ziya Abidin Bin Coni15 Şubat 2017 16:34

    Yorumlar çok komik.Hayır diyenler neye hayır dediğini biliyor ama evet diyenlerin makul bir açıklaması yok..

  • türk15 Şubat 2017 16:32

    El bab ta ellerine ayyıldızlı kına yakan bozkurtları görün ne diyeceğimizi anlarsınız

  • psiko15 Şubat 2017 16:22

    sinan ve selman sizin kafatasının içinde beyin varmı diye düşünüyorum,acaba çatlaktan filan sızmış olabilirmi

  • sinan15 Şubat 2017 16:14

    siz hiç milliyetçilerin HDP ile aynı safta olacagını düşünecek kadar saf ..ve salakmısınız...bu kendini inkar etmektir...güldürmeyin beni....

  • sinan15 Şubat 2017 16:10

    hep öyle ballandırırlar sonrada seçim akşamı...parti ışıklarını kapatır erken kaçarlar...boş laflar yırtsanızda,,çırpınsanızda...yüzde 65 evet çıkar

  • selman15 Şubat 2017 16:09

    geçin bu geyik muhabbetlerini kardeşim...biz anadoluda yaşıyoruz...yüzde 70 evet yüzde 30 hayır..gerisi hikaye....

  • UŞAKLI ÜLKÜCÜ15 Şubat 2017 15:57

    EVETTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT

  • ..15 Şubat 2017 15:40

    kişiler buraya bile yorum yazamıyor, yazılan her yorumu editörler onaylayamıyorsa bi sıkıntı var şuanki duruma göre. ki sonrasında neler yaşanır? fikir yürütemiyorum bile.

  • ...15 Şubat 2017 15:38

    şuan itibari yaşananlar ortada. sandıkdan çıkan sonuçlardan sonra neler yaşanabilir? aklım hayalim almıyor...

  • ŞAMİL KOCABAŞ 15 Şubat 2017 15:24

    MHPL RUMUZLU YORUM YAZAN KARDEŞ DOKUNMUŞ BELİ İŞİNİZE GELMESEDE EVET EVET O YAZDIKLARINI HAKIMDA ISPATLAMAYAN BİZİM BURA DA BİSÖZ VAR

  • ŞAMİL KOCABAŞ 15 Şubat 2017 15:21

    YORULARIMIZI YAYINLAYIN

  • HAYIR!!15 Şubat 2017 15:19

    HAYIR!!! herkese hayır lı günler diliyorum....

  • MERT 15 Şubat 2017 15:05

    m.h.p tabanı hayıra calışıyor yüzde 80 i hayırcı

  • mimar15 Şubat 2017 13:35

    evet yoktu ki anketlerin sahibi anketlerden hayır diyecek değil ya. özgürlük için hayır diyorum.

  • ülkücü15 Şubat 2017 12:37

    Şamil sen kendini yırt ve parçala

  • mhpli ulkü cu15 Şubat 2017 12:35

    Mhp beni çantada keklik zannediyor benim aklım bana yeter bahçeli senin sozünlemi evet diyecem sen de bol sans

  • Ziya15 Şubat 2017 12:27

    Zavallı selvicik acıyoruz sana amma velakin sen kendine acımıyorsan biz ne yapalım?

  • BENGIN15 Şubat 2017 12:17

    İSTİKRAR İÇİN EVET İSTENECEKMİŞ. HANGİ İSTİKTAR İŞSİZLİK YÜZDE 12 OLMUŞ.İŞSİZLİĞİN DAHA ARTMASI İÇİN Mİ EVET DEMEK GEREKİYOR. DOLAR 3.65 OLMUŞ. DOLARIN ÇIKMASI İSTİKRAR İSE DOLARIN 7 TL OLMASI İÇİN TABİKİ EVET DEMEK LAZIM. HAYIR DEMEK PKK YA DESTEK OLACAKMIŞ. ÜLKENİN GENEL KURMAY BAŞKANI BİLE PKK ÖRGÜT ÜYESİ OLARAK HAPİS YATTIĞI BİR YERDE HAYIR DİYENLERİN ORANI YÜZDE 51 ÇIKARSA BÜTÜN BU VATANDAŞLARINDA HEMEN TUTUKLANIP İÇERİ ATILMASI GEREKİR. ONDAN SONRA GERİ KALAN YÜZDE 49 İLEN YAPILAN BİR SEÇİMDE YÜZDE 100 EVET SONUCU İLE İSTİKRAR ÇOK GÜZEL YAKALANIR.

  • işşiz lisans menuzunu aptal Türk15 Şubat 2017 12:03

    ülkede iş yok.aş yok,üniversite mezunları boş geziyor,emekliliği çoktan dolmuş fosiller devlet dairelerinde çalışmaya devam ediyor,terör belası bi taraftan dururken sen kalk yok anayasa değişikliği yok ben ülkeyi yönetemiyom başkanlık gelsin tartışması. HAYIRRRRR

  • SADADAM15 Şubat 2017 12:02

    EVET***EVET****EVET**ÜLKEMİN,GELECEĞNE,EVET,,KOLİSYONA,,ÜLKE,BATIRAN,SİSTEME,,HAYIR,,,BÜYÜK,GÜÇLÜ,,TÜRKİYEYE,,EVET***EVET***EVET**

  • MURATHAYAL15 Şubat 2017 11:49

    15 temmuzu başımıza bela eden,ekonomiyi bitirme durumuna getiren,15 temmuzda 243 şehit verdiren ve halen 15 temmuz kurtuluş savaşıdır diye garip garip konuşanlar bunlar.Biz yine bunlara mı evet oyu vereceğiz.Çok hayal görüyorlar.

  • cengiz15 Şubat 2017 11:41

    7 hazirandan beri mhpliler buruk içinde onun için hayır diyorum

  • kastamonu15 Şubat 2017 11:27

    devlet bahçeli MHP seçmenini kendine biat eden koyun sanıyor.ama yanılıyor.biz sana başkanlığı referanduma taşı diye oy vermedik sayın bahçeli

  • MHP Lİ15 Şubat 2017 11:23

    ŞAMİL KOCABAŞ=ÇALIŞMAYAN,KAHVEHANEDE KUMAR OYNAYAN,SOSYAL YARDIM PARASI ALARAK UYUYAN TEMBEL YARATIK

  • HAYIRR15 Şubat 2017 11:22

    bizi iki elini yumruk yaparak kucaklayacak başkan istemiyorum.HAYIR

  • karadenizli15 Şubat 2017 11:21

    Cumhuriyet ve Atatürk düşmanlarına ve yalaka tembel koyunlarına inat bir MHP li olarak HAYIRRRRRR

  • ŞAMİL KOCABAŞ15 Şubat 2017 11:06

    BİTARAFINIZIDA YIRTSANIZ EVET EVET EVET

  • recai15 Şubat 2017 10:55

    sadece işsizler hayır dese referandum kabul edilmez

  • Alp Tiğin15 Şubat 2017 10:54

    Devlet Bahçeli kimliğini kaybetmiş.Hiç bir ülkücü ona güvenmez olmuştur.Bu nedenle "HAYIR" OYLARI YOĞUNLUK KAZANACAK,DİKTA HEVESLİLERİ HAVA ALACAKTIR.

  • vatan15 Şubat 2017 09:05

    Hayır cikacak. Mhp liler evet demez ve bahçeli nin işi artik bitmiştir

  • Hasan15 Şubat 2017 08:53

    Demokrasi hepimizin tek seçeneği. Bugün diyelim iyi biri başımızda yarın bu kanunlarla Amerika adamını getirirse elimiz kolumuz bağlanır.

  • burak kul15 Şubat 2017 07:51

    Sahte değil gerçek kucaklayicilik olmali bu da imkansiz hayır kazanir