E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakEv kirasında fahiş artışa düzenleme!---

Ev kirasında fahiş artışa düzenleme!

Ev kirasında fahiş artışa düzenleme!
17 Mart 2022 - 07:22 borsagundem.com

Fırsatçı ev sahiplerine ve fahiş ev kirası artışına karşı harekete geçiliyor. Geçici zam sınırlaması, tavan getirilmesi ve 5 yılı dolan kiracıdan rayiç bedel isteme süresinin 8 yıla çıkarılması talep ediliyor.

Son dönemde yaşanan kiralık ev sıkıntısı fırsatçılığı beraberinde getirirken, ev sahipleri eski kiracılarına "ya fiyatı artır ya da evden çık" baskısı yapıyor. Yüksek kira baskısıyla karşılaşan kiracılar tüketici dernekleri, CİMER, Maliye, Ticaret Bakanlığı'na şikâyet yağdırdı, bir yandan da mahkemenin yolunu tuttu.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş da kira artışları konusuna dair bir açıklama yaptı hükmü hatırlattı. Fahiş kira artışında tavan talebi ile atılacak adımlara da SABAH ulaştı. İşte ev kiralarında artış ve fırsatçı ev sahiplerine karşı yapılacak düzenlemelere ilişkin detaylar...

BAKAN MUŞ'TAN AÇIKLAMA: KİMSE EV KİRASINDA FAHİŞ ARTIŞ YAPAMAZ

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, İstanbul'da da yüzde 200'ü geçen kira artışlarını değerlendirirken, "Üretici, tedarikçi, perakende işletmelerce bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapılamaz.

Piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini, serbest rekabeti bozucu, tüketicinin malları ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunulamayacağı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Kanunu, kira sözleşmeleri ve ücretlerinin belirlenmesi de Türk Borçlar Kanunu ile hüküm altına alınmıştır" dedi.

FAHİŞ ARTIŞA "TAVAN" TALEBİ

TÜFE üzerinde artış ve kira parasında ek zam isteyen ev sahiplerine yönelik şikâyetler tüketici hakem heyetlerini, sektör temsilcileri, ilgili kurumları harekete geçirdi. Kiracıya verilen yasal haklar uygulanmadığı durumlarda Tüketici Hakem Heyeti'ne, taraflar arasında anlaşmazlıklarda mahkemeye dava başvurusu yapılabilir.

ŞİKAYETTE BULUNMANIZ GEREKEN MERCİLER

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, kirasını düzenli ödeyen, enflasyon oranında artıran kiracıların sözleşme sürecinden önce evden çıkarılmasının yasal olarak mümkün olmadığını belirterek, "Ev sahiplerinin bunun aksine talepleri olması durumunda kira miktarına göre il ve ilçelerdeki tüketici hakem heyetlerine, Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğü, Maliye, CİMER'e şikâyette bulunmalılar.

Kira sözleşmesine ödeyecekleri bedeli, süreyi mutlaka yazmalılar" dedi. Sektör temsilcileri de kirada fırsatçılığın son bulması için geçici olarak zam sınırlaması, tavan getirilmesini önerdi. Ayrıca, Beş yılı dolan kiracılardan rayiç bedel isteme süresinin 8 yıla çıkarılması da talepler arasında yer alıyor.

KİRA  ARTIŞLARI MECLİS GÜNDEMİNDE

Türkiye genelinde yüzde 40'a varan oranlarda artan kiralar ve ev sahiplerinin "evden çık" baskısı Meclis gündemine de taşındı. Ticaret Bakanı Muş, konuya ilişkin soru önergesine verdiği yanıtta, üretici, tedarikçi, perakende işletmeler tarafından bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapılamayacağını vurguladı. Bakan Muş, "Üretici, tedarikçi, perakende işletmeler tarafından piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetlerle tüketicinin malları ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunulamayacağı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'la hüküm altına alınmıştır. Mevzuat hükümlerine göre aracılık faaliyetleri hariç olmak üzere ticari nitelik arz eden ve yalnızca üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler bu kapsamda yer almaktadır. Kira sözleşmeleri ve kira ücretlerinin belirlenmesine ilişkin hükümler de Türk Borçlar Kanunu'nda düzenlenmiştir" diye konuştu. İlgili bakanlık ve kurumlar gelen şikâyetler doğrultusunda inceleme başlattı.

EV KİRASINDA SÖZLEŞME SONA ERDİRİLEMEZ

Kiracı ve kiralayan arasındaki anlaşma, kiracının hakları da Borçlar Kanunu'na göre belirleniyor. Kanuna göre, Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında kiracı aleyhine herhangi bir değişiklik yapılamıyor. Konut ya da işyeri kiralarında kiracı, sözleşme süresinin bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulanmazsa sözleşme aynen devam eder. Yenilenmeyen kontratlar aynı şekilde 1 yıl süreyle daha geçerli olur. Bu durumda mal sahibi, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez.

Sektör temsilcileri, "Çocuğum evlenir, kendim taşınacağım" gerekçesiyle evin boşaltılmasını isteyen ev sahiplerinden noterden yazı istenmesi uyarısında bulunuyor. Kiracılar, bu koşulla çıkarıp 2 ay sonra kiraya veren ev sahiplerinden 1 yıllık kira kadar tazminat, taşınma masrafı alabilir.

BORÇLAR KANUNU NE DİYOR?

Sözleşmede belirlenen koşulların (yıllık ortalama TÜFE oranı) üzerinde fahiş kira artışı yapılamaz. Borçlar Kanunu'nun 344'üncü maddesine göre; "Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının TÜFE'deki 12i aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir."

Kira artışına formül arayışı

 

Mart ayı kira artış oranı belli oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hakkı17 Mart 2022 21:39

    Devletin hesabı enflasyonu düşürmek için yıllık tüfe tefe ortalamasına göre zam yapılmasını istiyor.O zaman geçmiş yıldaki kirada enflasyon farkı kadar geçmiş yıl için fark ödenmesi gerekirki bu tee tüfe ortalamasına göre zam yapılsın.Burada ev sahibi mağdur ediliyor sonucunda haklı olarak mahkemeye müracat ediliyor.Kanunlar adalete uygun çıkarılması gerekir yoksa bu gibi sorunlar devam eder.

  • MeToKo17 Mart 2022 13:04

    800 bin TL ye ev aldım içindeki kiracı 1250 TL ye oturuyormuş o bölgede kira 2750 3000 TL civarı ben kirayı 2000 yapalım sende mağdur olma bende olmiyim dyorum ama anlaşamıyoruz burda mağdur kim

  • xyz17 Mart 2022 09:28

    Bizim gibi az gelişmiş ülkelerde ülkeyi yönetenler hep suçlu ararlar hatịrladıklarım pirinç lobisi, patates ve soğan stokçusu, ayçiçekyağì kartelleri, vicdansız ev sahipleri, hain hal esnafı, vatandaş düşmanı üç harfli marketler vb. bunları gelişmiş ülkelerde duyamazsınız. Önce hayali düşman yarat. Sonra vatandaşı buna inandır. Ve beceriksizliğini gizle. Sonrada ülkede huzur olsun.

  • xyz17 Mart 2022 09:15

    Soruyorum size geçen sene 400.000 TL olan evinizi 750 TL ye kiraya vermişsiniz. Şimdi eviniz 1.100.000 TL ediyor. Ülkedeki doğalgaz, elektrik, yağ, et, süt ürünleri, benzin, mazot vb. fiyat artışı ortada devletin insafsızca zam yaptığı bir yerde ev sahibinden insaf beklemek bence mantıklı olmaz. Önce bizim değişmemiz ve cezayı kesmemiz gerekir.

  • xyz17 Mart 2022 09:06

    Arkadaşlar ev fiyatları geçen seneye göre. Yüzde 200'e yakın arttı. İnşaat maliyetleri yüzde 300' e yakın arttı. Dolar ve faiz artışlarına girmiyorum. Ülke bu haldeyken bence ev sahibini suçlamak en kolay yol. Nasrettin Hoca misali Hırsızın hiç mi suçu yok.

  • Fb17 Mart 2022 08:47

    5 yıl emsal değerin altında kirada oturuyorlar zaten kendilerine apart alıp yüksek kiraya verip başkasının evini düşük kiradan oturmak için kullanıyorlar. Çift taraflı sözleşme eşit şartlarda olmalı kiraya vermek evini başkasına komple devretmek gibi.

  • MeToKo17 Mart 2022 13:06

    Hep kiracı haklı kirasini ödemeyen kiracıyı cikaramiyorsun evin anasını aglatiyo tazmin edemiyosn sonra eve zam yapan hain ev sahibi oluyosun

  • vatandaş17 Mart 2022 08:46

    yeni yapılan evleri anlarım. 20 senelik evlere de fahiş kira artışları yaptılar.

  • O zaman ev alsınlar17 Mart 2022 08:22

    O zaman başka sorunlar meydana çıkar benim yaşadığım yerde ortalama bir dairenin fiyatı 700-800 bin lira bu dairenin kira getirisi maksimum 2000 liradır,eğer ev sahiplerini de düşünmeden hareket ederseniz bir anda kiralıklar satılığa döner kim bu parayı 1000 lira kira almak için bağlar? Kaldı ki her kiracı sonrası bir sürü masraf ediliyor şahsen benim param hazır olsa bile ev almam kiraya vermek için kredi çekip almak zaten akıllı adam işi değil ha hiç yoktur bir tane alırsın eyvallah ancak al kiraya ver dönemi bitmiştir.

  • yatırımcı17 Mart 2022 08:45

    ev fiyatları aşırı artmışken, insanlar geçinmeye çalışırken kiracılara bir de utanmadan ev alın diyorsunuz. yıllardır ev alıp kiraya vermek yatırım olarak görülüyordu. bu düşünceden çıkılması lazım

  • BORSACI17 Mart 2022 07:59

    yahu kafanız kıyakmı sizin çimento torbası 12 liradan 72 liraya çıkmış demir 10 kat fiyatı artmış bu ülkede herkes kafasına göre zam yapıyor malesef hükümet hükümsüz kalınca herkes kafasına göre piyasa yapıcısı oluyor.

  • Mucise Reis ;)17 Mart 2022 07:58

    10 milyon suriyeli alalım. rayına girer işler. Zengin ukraynalılar, zengin ruslar gelsin. avrupanın emeklıları zengınlerıde gelsın ev kiralasınlar uzun vade.