E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEuro’ya Draghi ve Yunanistan darbesi ---

Euro’ya Draghi ve Yunanistan darbesi

Euro’ya Draghi ve Yunanistan darbesi
05 Ocak 2015 - 16:47 borsagundem.com

Draghi'nin geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamalar sonrasında sert değer kaybeden Euro, yeni haftaya da değer kaybıyla başladı

''Euro’ya Draghi ve Yunanistan darbesi…
 
Euro’nun yeni yıla oldukça olumsuz bir başlangıç yaptığını söyleyebiliriz. Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası’nın fiyatları koruyamama riskinin 6 ay öncesine göre yükseldiğini ve Merkez Bankası’nın gerektiği taktirde hamle yapacağını söyleyen Draghi sonrasında sert değer kaybeden Euro, yeni haftaya da değer kaybıyla başladı. Özellikle AMB’nin ülke tahvil alımına yakın olduğu düşüncelerinin artmasının yanı sıra Yunanistan’da yapılacak olan erken seçimlerin gerginliği ciddi bir şekilde hissedilmektedir. Yunanistan’ın hali hazırda başbakanı olan Samaras’ın, ana muhalefet partisi SYRIZA’nın seçimleri kazanması durumunda ülkenin iflasa sürükleneceğini ve Yunanistan’ın Avrupa Birliği dışında kalma ihtimalinin olduğunu belirtmesi ise Euro’ya değer kaybettiren diğer bir unsurdu. Bütün bunların sonucunda Euro, dolar karşısında 2006 Mart ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Yunanistan’da yapılacak erken seçimlere kadar gerginliğin devam etmesini bekleyebiliriz. Kaldı ki seçimler sonuçlansa bile (SYRIZA seçimleri kazanırsa) yaşanılan bu gerginlik kolay kolay bitmeyecek gibi gözüküyor.
 
Euro’nun dolar karşısında değer kaybetmesi ise doların global bazda güçlenmesini sağlamaktadır. 91,77 seviyesine kadar yükselen dolar endeksi sonrasında gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında kayıplar yaşanıyor. Türk lirası ise gelen enflasyon verilerinin ardından pozitif ayrışan tek ülke para birimi konumunda.   
 
Bugün yurtiçinde Aralık ayı enflasyon verileri takip edildi. Enflasyon hem aylık (-0,44%), hem de yıllık bazda (8,17%) beklentilerin altında kaldı. gelen bu veri sonrası Türk lirasında değerlenme görülürken, Borsa’da ise alımlar etkili oldu.
 
Gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısındaki performansına baktığımızda, Rus rublesi yüzde 1,13, Brezilya reali yüzde 0,70, Güney Afrika randı yüzde 0,48 ve Hindistan rupisi ise yüzde 0,20 değer kaybederken, Türk lirası dolar karşısında yüzde 0,16 değerli konumdadır.
 
Günün diğer önemli gelişmeleri…
 
Global bazda petrol üretiminin, petrol talebinden yüksek olması ve bu durumun devam edeceği spekülasyonlarının piyasalarda hakim olması nedeniyle petrol fiyatlarında gerileme devam ediyor. WTI petrol 50,78 dolar seviyesinden işlem görürken, Brent petrol ise 54.28 dolar seviyesinden işlem görmektedir.
 
Bugün Almanya’da enflasyon verileri açıklandı. Aralık ayında enflasyon aylık bazda yüzde 0,0, yıllık bazda ise yüzde 0,2 ile piyasa beklentilerinin altında kaldı. İngiltere’de ise işler yolunda gitmiyor. Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde olumsuz bir imalat PMI verisi açıklayan İngiltere, bugün ise 2014 yılının en kötü yapı PMI(57,6) verisini açıkladı.
 
Suudi Arabistan, Nisan ayında 509 milyar dolar değerinde hisseyi yabancı yatırımcılara açmayı planlıyor. Dubai’de ise 2015 yılı bütçesi 2014 yılı bütçesine göre yüzde 9 artışla 41 milyar Birleşik Arap Emirlikleri dirhemi olarak kabul edildi. Bu rakam 2008 büyük krizinden sonraki en yüksek rakam olarak kayıtlara geçti .
 
Petroldeki gerileme sonucu MENA ülke borsalarında satışlar geldi. Bahreyn yüzde 0,31, İsrail yüzde 0,12, Ürdün yüzde 0,40, Kuveyt yüzde 0,76, Umman yüzde 0,66, Katar yüzde 1,91, Suudi Arabistan yüzde 2,99, Abu Dhabi 0,47 ve Dubai yüzde 3,35 değer kaybı yaşadı. ''
ALB MENKUL ARAŞTIRMA 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)