E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEuro Bölgesi ekonomisinde kırılgan seyir---

Euro Bölgesi ekonomisinde kırılgan seyir

Euro Bölgesi ekonomisinde kırılgan seyir
02 Ocak 2015 - 15:37 borsagundem.com

Euro Bölgesi’nde büyüme ve deflasyon endişeleri devam ediyor...

''Euro Bölgesi’nde ekonomik aktivite kırılgan seyrini sürdürüyor. İmalat sanayi aktivite endeksi (PMI) 50,6 ile beklentilerin altında kaldı (50,8). Çok düşük olan enflasyonun petrol fiyatlarındaki gerileme ile 2015’in önemli bir kısmında negatife dönmesi olası.
Bu görünüm, ECB’den 22 Ocak toplantısında devlet tahvil alımını içeren genişlemeci bir adımı gerekli kılıyor.

-Aralık ayı PMI endeksi, üretim, yeni siparişler ve istihdamdaki yavaşlamanın etkisiyle, düşük seyrini sürdürdü: 50,6 Böylece endeks , 50,4 çeyreksel ortalama ile 2Ç’13’ten bu yana en yavaş ekonomik aktiviteye işaret etti.
- Üretimdeki büyüme son 1,5 yılın en düşük seviyelerine gerilerken, yeni siparişlerde ihracat kaynaklı bir miktar toparlanma görülüyor. İç talep hala düşük seyrini sürdürüyor.
- Fransa’daki daralma devam ederken, Almanya’da bir miktar toparlanma görülüyor; ancak bu iki ülkedeki zayıflık bölge genelinde baskı oluşturuyor.
-Petrol fiyatlarındaki düşüş fiyatlar üzerinde son dönemde aşağı yönlü baskı yapan en önemli faktör. Nitekim piyasanın Aralık ayı beklentisi bölge enflasyonunun %0 seviyesine gerilemesi yönünde (Kasım: %0,3). Euro bölgesindeki zayıf büyüme nedeniyle, firmalar pazar paylarını kaybetmemek için, petrol fiyatlarındaki düşüşü ürün fiyatlarına yansıtıyor. Bu durum, enflasyon ve enflasyon beklentileri üzerinde aşağı yönlü riskleri artırıyor.
- Krizin uzun süreli seyri ve yüksek işsizlik ekonomide kısır döngü oluşturuyor: Çok zayıf ekonomik aktivite büyüme beklentilerini düşürüyor, yatırım eğilimini azaltıyor bu da potansiyel büyüme görünümünü daha da aşağıya çekiyor. Beklentiler düşük büyüme ve düşük enflasyon ortamına göre şekillendiriliyor.
-Euro bölgesinde faizler sıfır/negatif mertebesinde. Düşük petrol fiyatları ile enflasyon beklentileri geriliyor ve hatta 2015’in önemli bir kısmında negatif enflasyon bekleniyor. Bu gelişmeler daha da genişlemeci bir para politikasını gerekli kılıyor. Beklentiler, ECB’nin 22 Ocak toplantısında devlet tahvili alımına başlayacağı yönünde. Buna paralel,
€/$ 1,2050 ile Haziran 2010’dan bu yana en düşük seviyelerde .''
AKBANK EKONOMİK ARAŞTIRMALAR

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)