E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemErzincan'da altın madeninde toprak kayması---

Erzincan'da altın madeninde toprak kayması

Erzincan'da altın madeninde toprak kayması
13 Şubat 2024 - 16:49 borsagundem.com

Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni'nde toprak kayması meydana geldi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 667 çalışandan 9 kişiye ulaşılamadığını belirtti

2010 yılı aralık ayından itibaren altın üretimi yaptığı Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler Madeni'nde bugün saat 14.30 sıralarında Eski Değirmen mevkisinde toprak kayması meydana geldi.

Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği maden sahasında kayan toprağın altında işçiler kaldı. 

9 kişiye ulaşılamıyor

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu 'Toprak dışarı çıkarılıp istifleniyor. O sırada bir toprak kayması gerçekleşiyor. Toprak altında kalan çalışanlar var.' açıklamasında bulundu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise 400 personelle arama kurtarma çalışmasının sürdüğünü belirterek "667 çalışandan 9 kişiye ulaşılamıyor." dedi.

9 İLDEN EKİP ÇALIŞMALARA KATILIYOR

AFAD'dan yapılan açıklamada "Bugün saat 14.00 sıralarında Erzincan ilimiz İliç ilçesinde bir maden ocağında toprak kayması meydana gelmiş olup göçük altında vatandaşlarımız olduğu bilgisi alınmıştır. Olay bölgesine Erzincan, Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresun, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli il AFAD müdürlüklerimizden personel sevk edilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz." denildi. 

4 CUMHURİYET SAVCISI GÖREVLENDİRİLDİ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç "Erzincan ilimize bağlı İliç ilçemizde bulunan maden sahasında 14.30 sularında toprak kayması yaşanması hepimizi derinden üzdü. Olayla ilgili İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatılmış olup 4 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiştir. Erzincanlı vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, göçük altında kalan madenci kardeşlerimizin sağ salim kurtarılmasını diliyorum." ifadelerini kullandı. 

FİRMADAN AÇIKLAMA 

Olaya ilişkin maden firmasından yapılan açıklama şu şekilde;

Altın Madeni işletmemizde, 13 Şubat Salı günü saat 14:28 sularında yığın liç alanımızda meydana gelen kaymadan duyduğumuz büyük üzüntüyü paylaşmak isteriz. Yaşadığımız bu zorlu süreçte en önemli önceliğimizin, çalışanlarımız ve yüklenicilerimizin sağlık ve güvenliği olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Yaşanan bu elim olayın hemen akabinde bölgedeki çalışanlarımızla ivedilikle iletişime geçerek, acil durum planımızı devreye aldık ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi verdik. acil durum müdahale ekipleri ve AFAD birimlerine yapılan acil bilgilendirmeden hemen sonra, olayın meydana geldiği bölgede gerekli güvenlik önlemleri alınırken, tüm müdahaleler için hızlıca aksiyona geçildi.

Tüm faaliyetlerinde çalışan sağlığı ve güvenliğini merkeze alan bir kuruluş olarak bu zor zamanlarda da hem çalışanlarımız hem de paydaşlarımız ile birlik ve beraberlik içinde hareket edeceğiz. Yaşanan bu elim olayın etkilerini en aza indirmek için gerekli tüm adımları atmaya devam ederken, olayın ivedilikle açığa kavuşturulması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz. Şeffaflık ilkemiz kapsamında gerekli merciler ve kamuoyunu gelişmelerle ilgili sürekli bilgilendireceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.

"9 MADEN ÇALIŞANINA ULAŞILAMIYOR"

Enerjii ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı X hesabından şu açıklamayı yaptı:

FAALİYETLERİ İKİ YIL ÖNCE DURDURULMUŞ

Anagold şirketinin işlettiği Çöpler Altın Maden sahasının 27 Haziran 2022'de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca çevre kirliliğine neden olduğu gerekçesiyşle tüm faaliyetlerinin durdurulduğu ortaya çıktı.

Bakanlık, madenin faaliyetinin durdurulmasına ilişkin yaptığı açıklamada, boru hatlarında arıza meydana geldiği ve bu nedenle çevre kirliliğine neden olduğu aktarıldı.

BAKAN YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMALAR

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yaptığı açıklamada, "9 kişiye ulaşılamıyor. 400'ün üzerinde kişiyle arama kurtarma çalışması yapılıyor" dedi.

Bakan Yerlikaya, şu ifadeleri kullandı: "Öğleden sonra 14.28 sıralarında Erzincan İliç ilçemizde özel sektöre ait maden ocağında toprak kayması meydana geldi. Madenden çıkarılan toprakların istiflendiği büyük alan var. O alanın kayması sebebiyle maalesef 9 çalışanımızdan haber alınamıyor. Onların toprak kaymasının altında kaldığı değerlendiriyor. İçişleri Bakanlığı AFAD Başkanlığı olarak seferberlik haline geldik. 3. Ordu, Mehmetçik, Jandarma, polis 400'ün üzerinde arama kurtarmayla ilgili çalışanlarımız var. Ne ihtiyaç olursa yönlendirdik, daha da takviye yapıyoruz. Geceyle ilgili tedbirlerimizi aldık. Adalet Bakanımız açıklamasını yaptı, savcılar görevlendirildi. Bakan yardımcılarımızı oraya gönderdik. Şu anda an be an takip ediyoruz. Bir yandan da Antalya ile ilgili meselemiz var. Su taşkınlarından dolayı yapmış olduğumuz çalışma var. Dualarımız buradaki kardeşlerimizin üzerine olsun diyoruz. Onlara, yakınlara hayırlı bir haber veririz diye dua ediyoruz. Net bildiğim bir meselede kesinlikle bilgi veririm. Şu anda arama kurtarma yönüne, bir an önce vatandaşlarımıza ulaşmaya odaklandık. Bu konuyu aydınlatma görevi olan sayın Adalet Bakanı Yılmaz Bey savcıları görevlendirdi. Ortaya çıkınca hep birlikte bilgilendireceğiz."

"TÜM İMKANLARIMIZLA SAHADAYIZ"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da yaptığı açıklamada, "Erzincan İliç'te meydana gelen toprak kaymasından etkilenen tüm madencilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Devlet olarak tüm imkânlarımızla sahadayız. Ekiplerimiz olayın yaşanması ile birlikte bölgede arama kurtarma çalışmalarına başlamıştır. Bölgeye takviye ekipler de ivedilikle sevk edilmiştir. İrtibat kurulamayan kardeşlerimize ulaşmak için tüm çabamızı sarf ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Maden ocağında göçük: 2 işçi göçük altında

 

Maden kanunu değişiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)