E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemErdinç: Bazı planlar yapılıyor ama…---

Erdinç: Bazı planlar yapılıyor ama…

Erdinç: Bazı planlar yapılıyor ama…
30 Ocak 2014 - 15:52 borsagundem.com

Ünlü Ekonomist Yaşar Erdinç gelişmeleri Borsa Gündem’e değerlendirdi


BORSAGUNDEM.COM

Türkiye siyasette gergin, ekonomi de kırılgan günler yaşıyor. Merkez Bankası’nın faiz silahı  ters tepti. Doların çıkışı durdurulamadı, Borsa’nın inişi engellenemedi. Akşam saatlerinde ise
ABD Merkez Bankası’nın varlık alımını azaltması kararı açıklandı. Kararla birlikte Amerikan ve Çin piyasasındaki etkiler kendini gösterdi. FED’in Türkiye’yi etkileme beklentileri de konuşulmaya başlandı.
Tüm bu gelişmeler üzerine gözler Hükümet’e, Başbakan Erdoğan’a çevrildi. Başbakan, İran dönüşü krizi değerlendirirken,”İyi niyetle sabredip sonuçlarını bekleyeceğiz. Etkili olmazsa, B, C planı çalışmalarımız var.” dedi. Yeni bir ekonomi paketi hazırlığını sinyalini veren Başbakan Erdoğan, “Alışılmışın dışında bir şey olsun istiyoruz” sözleri ise büyük merak uyandırdı. Ünlü Ekonomist Yaşar Erdinç, gelişmeleri Borsa Gündem’e değerlendirdi.

-Manzarayı nasıl yorumluyorsunuz? Başbakan’ın ‘B ve C planlarımız var’ sözü için düşünceniz nedir?

Yaşar Erdinç - Sayın Başbakan’ın konuşmasından anladığım kadarıyla bazı planlar yapılıyor ama kafalarının net olduğunu düşünmüyorum. Sayın Başbakan özellikle büyümedeki düşüşü büyük risk olarak görüyor. Buna yönelik önlemler olabilir. Örneğin Malezya'da Asya kriz sırasında Danaharta ve Danamodal isimli iki ayrı birim oluşturularak dövizdeki artıştan çok olumsuz etkilenen firmalara özel imkanlar ve krediler sağlanmıştı. Fakat şunu da belirtmeliyim ki, piyasa Sayın Başbakan’ın konuşmasından adeta sermaye kontrollerinin de gelebileceğine dair bir algılama içine girdi. Asya krizi sırasında Malezya bunu yapmıştı. Kuru sabitlemiş ve ülkeye döviz giriş ve çıkışlarını yasaklamıştı. İşte bu tür açıklamalar şu an Merkez Bankası'nın attığı adımlara zarar verdi ve gölgede bıraktı. Sırf bu yüzden dolar yukarı gitti ve yeniden 2.30'u gördü. Bundan dolayı özellikle Merkez Bankası'nın bağımsızlığı konusunda piyasayı rahatlatmaya yönelik açıklamanın sonunda "sabrımız bir yere kadar..." sözü aslında ciddi biçimde kafaları yeniden karıştırdı. Bu aşamada Sayın Başbakan dahil, hiç kimsenin kafasında net bir B ve C planı olduğunu düşünmüyorum. Adeta piyasaya sopa göstermek isteyen bir ima vardı. Fakat yine piyasalara zarar verdi ve yeni şüpheler oluştu. Bunun üzerine Sayın Mehmet Şimşek "Sermaye hareketlerinin sınırlandırılması gündemimizde değil" açıklaması yaptı.  Bu süreçte Dolar /TL'nin önümüzdeki 1-2 aylık süre içinde aşağı eğimli bir seyir izlemesini bekliyorum. Dolarda uzun pozisyon alanlar MB'dan acil önlem beklemiyorlardı. Şimdi zararlarını en aza indirmek için doları yukarı yönlü speküle ediyorlar. Bir süre sonra dolarda yine sert aşağı hareketler görülebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mali30 Ocak 2014 16:16

    Acilen tasarruf, verimlilik çalışmaları gerekiyor.Artık kamunun değil özel sektörün önü açılmalı.Güven, istikrar ve demokrasi mekanizmaları çaılştırılmadan ekonomi paketi, sigara paketine dönüşür.

  • mert 30 Ocak 2014 16:10

    helal başbakana şubat sonuna kadar borsa 70bin olsun 54tane oyun hepsi akp ye