E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıErdem Başçı merak edilen soruya cevabı verdi---

Erdem Başçı merak edilen soruya cevabı verdi

Erdem Başçı merak edilen soruya cevabı verdi
07 Nisan 2014 - 12:38 borsagundem.com

TCMB Başkanı Erdem Başçı Kayseri'de konuştu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Banka olarak stratejimiz, adım adım faiz artırımları yapıp ondan sonra durumu izleyip adım adım faiz indirimleri yapmaktansa, ani ve yapabileceğimizin azamisini baştan yapıp daha sonra şartlar iyileşirse adım adım faizleri indirmek" dedi.

Başçı'nın konuşmaları Forex Koçu tarafından değerlendirildi:

''Geçen hafta Başbakan Tayyip Erdoğan’ın faizlerin düşmeye başladığını ve buna paralel olarak merkez bankasından olağanüstü bir toplantı ile faiz indirimine gitmesini beklediğini söyledi. Bu söyleminin ardından piyasalarda gerçekten olağanüstü toplantı yapılarak faiz indirimine gidilebilir mi sorusu oluştu. Zaten bunu da açıklama anında USDTRY’nin yaptığı atak ile görebiliriz. Bugün ise Erdem Başçı konuşmasında bu konuya açıklık getirdi.
   
Merkez Bankası Başkanı konuşmasında enflasyon hedeflerinin 5% olduğunu, şu anda ise gerçekleşen rakamın 8.4% olduğunu söyledi ve kurlardaki artıştan kaynaklı olarak açıkladığı bu yüksek enflasyonun belli bir süre daha artmaya devam ettikten sonra Haziran ayında düşüşe geçeceğini ifade etti. Enflasyonun düşüş göstermesi için tedbir almaya devam edeceklerini açıklayan Başçı enflasyonun 5%’ye düşmesiyle ancak Haziran’dan sonra faiz indirimine gidilebileceğini söyleyerek merak edilen soruyu cevaplamış oldu.    

Burada da atılacak adımların daha temkinli ve normalleşme çerçevesinde kademeli olarak yapılacağını, şu an için para politikası ile ilgili bir toplantının gerekmediğini söyleyerek piyasadaki sorulara son noktayı koydu.    

Enflasyonun düşmesi konusunda ise baz etkisinin yardımcı olabileceğini ve 5%’lik hedefin mümkün olduğuna da değindi Başçı. Ayrıca ara ara büyüme rakamlarına da değinerek 4% civarında ılımlı bir büyümenin gerçekleştirilebileceğinin de altını çizdi.
   
Açıklamalar sırasında USDTRY paritesinde 2.1222 seviyesine bir tırmanış gerçekleşse de faiz indirimine gidilmeyeceğinin kesinleşmesi ile 2.1160 seviyesine kadar geriledi. Bu sorunun da açıklığa kavuşturulmuş olmasıyla paritede bir yükseliş beklentimiz yok. İstikrar baskısının devam etmesini bekliyoruz."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • acaba ..07 Nisan 2014 12:55

    Bu tip konuşmalar sıkıntı yaratabilir , hükümetin olaya bakış açısıyla doğru orantılı olarak her an görevden alınabilir ..