E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEnflasyonda düşüş noktası---

Enflasyonda düşüş noktası

Enflasyonda düşüş noktası
15 Kasım 2023 - 08:32 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

ABD’de beklenen TÜFE verisi sonrasında finansal piyasalarda yüzler güldü.  Ekim ayına ait TÜFE verisi aylık bazda değişim göstermezken, yıllık bazda piyasa beklentisi olan %3.3’ün altında %3,2 olarak açıklandı. Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE de beklentilerin altında ekimde aylık %0,2 ve yıllık %4 artış gösterdi. Petrol fiyatlarındaki düşüşün manşet enflasyonu aşağı çekmesi ve çekirdek enflasyonun Eylül 2021’den bu yana en yavaş hızda artması nedeniyle tüketici fiyatları ekim ayında bir önceki aya göre aynı kaldı. Barınma endeksi, çekirdek enflasyondaki aylık artışta en büyük etken olurken bir önceki aya göre %0,3 artış gösterdi. Çekirdek enflasyonda kira artışları yüksek seyrini korurken diğer taraftan gevşeme işaretleri gösterdi. Ancak çekirdek enflasyon FED’in uzun vadeli enflasyon hedefi olan %2’nin hala iki katı seviyesinde ve  şu ana kadar enflasyon, işsizlikte büyük bir artış olmadan %3.3.seviyesine kadar.geriledi. ABD için enflasyon yeniden düşüş noktasına gelmiş gibi görünse de henüz ekonomi tam olarak beklenen noktada değil. Diğer taraftan Verilerin açıklanmasının hemen ardından piyasalar, Fed’in Aralık ayında faiz oranlarını değiştirmeme ihtimalini %100 olarak fiyatladı.10 yıllık tahvil getirisi, TÜFE enflasyonunun Ekim ayında %3,2’ye ulaşmasının ardından keskin bir düşüşle %4,49’a düştü. 10 yıllık tahvil getirisi 24 saatte 20 baz puan, TÜFE’nin açıklanmasından bu yana ise 15 baz puan düşüş gösterdi.

Avrupa’da ise Euro Bölgesi’nin 2023 yılı 3. çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasıla’larına (GSYH) ilişkin öncü verileri güncellendi. 20 üyeli Euro Bölgesi’nde mevsimsellikten arındırılmış GSYH, 2023’ün 3. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %0,1 geriledi. Euro Bölgesi’nde GSYH, yılın 3. çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla %0,1 arttı. Piyasa beklentileri, Euro Bölgesi’nde GSYH’nin çeyreklik bazda %0,1 azalması, yıllık bazda % 0,1 artması yönündeydi. Açıklanan veriler piyasa beklentileriyle uyumlu şekilde geldi. Diğer taraftan Almanya’da ZEW beklentiler endeksi Kasım’da 9,8 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Asya piyasaları bu sabah ABD enflasyon rakamlarının Fed’in faiz artırımını bitirdiğine ve gelecek yılın başlarında indirime başlayabileceğine dair yatırımcıların güvenini artırmasıyla yukarı sıçradı. Çin’de ise tüketim %7,6 gelerek beklentilerin üzerine çıkarken, sanayi üretimi %4,3’lük beklentinin aksine %4,6’ya yükseldi. MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş hisse senedi endeksi  açılışla birlikte %1,9 arttı. Japonya’nın Nikkei endeksi ise %1,8 arttı.

Brent petrol tarafında Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) bu yıl için petrol talebi büyüme tahminini yükseltmesinden bir gün sonra, Çin’in fabrika üretimi ve perakende satışlarının beklentileri aşmasıyla petrol fiyatları yükseldi. Brent vadeli işlemleri %0,2 artışla varil başına 82,67 dolara yükselirken, ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü de%0,2 artışla 78,28 dolara yükseldi.

Yeni günde yurt içinde tarım ürünleri üretici fiyatları ve Merkezi Yönetim bütçe rakamları takip edilecek. Yurt dışında İngiltere tüketici ve üretici enflasyonu, Euro Bölgesi sanayi üretimi, ABD perakende satışlar, üretici fiyatları verileri öne çıkıyor.

Günün önemli şirket haberleri 15/11/2023

 

Petrol fiyatları yatay seyrediyor

 

Fiyat hareketi güçlü hisseler (15/11/2023)

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )15 Kasım 2023 10:51

    usd yi  1 ud = 5 tl dengesını bozmasalardaı ulke krizi girmezdi. Devlet polıtıkaları, yap işlet devretleri,  yerli milli üreten fabrıkaların zarar diye kapanması ülkemizi  tam bir borç batagına surukledı.  ekonomıden anlayan birinin yapmaması gereken ne varsa 10 yılda yaptılar.

  • ÖNCE İNSAN15 Kasım 2023 08:49

    enflasyon gökler tırmandı sonumuz ölüm . nerede  soyguncu soysuz varsa ülkemizde yazıklar olsun böyle sisteme allah bildigi gibi yapsın onları

  • H.Ç15 Kasım 2023 09:56

    Haklısınız ama bunlar tarafından hukuk ve Adalet yok edilmesiydi, bu beddualara hiç gerek kalmayacaktı...! 😉😌