E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyon ve piyasalar arasındaki güçlü bağ---

Enflasyon ve piyasalar arasındaki güçlü bağ

Enflasyon ve piyasalar arasındaki güçlü bağ
28 Mayıs 2021 - 17:05 borsagundem.com

Geçtiğimiz haftalarda borsalarda enflasyon endişeleri nedeniyle sert düşüşler görüldü. Şimdi piyasalar da enflasyon da başa baş gidiyor ve bir noktada beraberliğin bozulacağı an yaşanacak.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz hafta enflasyon endişeleri gündemdeydi. ABD’nin son enflasyon raporu ise ekonomik toparlanma sürecinde beklenen bir şekilde geldi. Pandemi sürecinde düşüşe geçen sektörlerde dramatik bir enflasyon yükselişi görüldü. Bu nedenle ABD Merkez Bankası’nın (FED) ekonomik politikaları yakın zamanda sıkılaştırma ihtimalinin uzak olduğu düşünüldü ve piyasalar bir miktar sakinleşti.

Bu hafta ise sakin kalmak bir miktar daha zorlaştı. Perşembe günü işsizlik başvurularında düşüş görüldü ancak pandemi öncesi seviyelere kıyasla halen oldukça yüksek rakamlar kaydediliyor. Çarşamba günü ise FED Başkan Yardımcısı Randy Quarles, “ekonomik büyüme, istihdam ve enflasyon beklentilerim gelecek aylarda güçlü bir şekilde gerçekleşirse, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin varlık alımlarının hızını yeniden düzenlemeyi tartışması gerekebilir” dedi.

Bu yorum ise ekonomi politikalarında sıkılaşma beklentilerini yeniden gündeme getirdi. Yine de Financial Times’ın haberine göre yatırımcıların savaş baltalarını kuşanması için erken. Enflasyon verileri halen yüksek volatilite gösteriyor ve emtia fiyatları ya da yeniden açılma kaynaklı yükseliş görülme ihtimali yüksek.

Strategas’tan Don Rismiller ise enflasyon konusunda endişelenenler arasında ve “enflasyondaki ve enflasyon beklentilerine yönelik anketlerdeki artışları göz ardı etmek zorlaşıyor” dedi. Bu durum ise yatırımcılar arafta bırakmak için yeterli. Piyasalar nisan ayı sonuna kadar yükselen enflasyon beklentilerine rağmen toparlanma sürecinde yükselmeye devam etti.

Ancak borsagundem.com'un derlemesine göre enflasyon korkuları nisan ayı sonunda ağır bastı. Piyasalar ise o dönemden bu yana enflasyon beklentilerinde olduğu gibi yatay ilerliyor. Piyasalar da enflasyon da başa baş gidiyor ve bir noktada beraberliğin bozulacağı an yaşanacak.

Emlak balonu

Financial Times’ın haberine göre son dönemde emlak fiyatlarında görülen yükseliş arz ve talep dengesi arasında hafif bir bozulmaya işaret ediyor olabilir. Ya da bu durum emlak piyasasına spekülatif aşırılığın sızdığının işareti olabilir. Eğer ikinci seçenek doğruysa, bu durum olduka kötü sonuçlar doğuracak.

Piyasalar aynı anda birbirine bağımlı ve birden fazla spekülatif çılgınlığı kaldıramaz. Emlak piyasalarında spekülatif aktivitenin standart göstergelerinden bir tanesi de oturmak için değil, yatırım amacıyla ya da kiraya vermek için satın alınan emlak adedindeki artış. Mortgage Bankers Association’ın verilerine göre, geçtiğimiz yıl nisan ayı sonundan bu yıl şubat ayına kadar, emlak piyasasında bazı değişimler meydana geldi.

Bu durum pandemi nedeniyle şehirden kaçmak isteyenlerin yazlık satın almasından da kaynaklanıyor olabilir. Ancak %14 pazarın oldukça büyük bir bölümüne işaret ediyor. Bir önceki emlak balonunun zirvesinde oturum amacı dışında satın alınan emlakların oranı %15’e ulaşmıştı. Eğer bu iki veri seti birbirine denkse, emlak piyasası şimdi balon alanında. Yine de emlak alıcıları 2005 yılına kıyasla daha az miktarda kaldıraç kullanıyor.

Aynı zamanda şimdi gördüğümüz tüm ekonomik veriler gibi, bu alanda da pandemi nedeniyle bazı anomalilerin görülme ihtimali yüksek. Mortgage başvuruları ve ev satışları da son dönemde düşüş göstermeye başladı. Emlak fiyatlarında da bu gelişmelerle birlikte düşüş görülmesi bekleniyor.

Altının yönünü belirleyecek 4 etken

 

Bir sonraki küresel krizin kaynağı kripto paralar mı olacak?

 

Enflasyonda artış beklentisi sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)