E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltının yönünü belirleyecek 4 etken---

Altının yönünü belirleyecek 4 etken

Altının yönünü belirleyecek 4 etken
28 Mayıs 2021 - 15:55 borsagundem.com

Altın fiyatları geride bıraktığımız haftada güçlü bir yükseliş yakaladı. Altındaki yükselişin uzun vadede devam edip etmeyeceğini ise piyasaların gündemindeki dört temel konu başlığı belirleyecek


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Aşı dağıtımına ilişkin pozitif gelişmelere ve küresel ekonomik toparlanmaya ilişin olumlu verilere karşın altın geçtiğimiz hafta güçlü bir yükseliş gösterdi. Mayıs ayının en çok kazandıran değerli metali olan altın bu yılın neredeyse bütün kayıplarını sildi.

ABD Merkez Bankası (FED) ABD ekonomisindeki fiyat artışlarının geçici olduğu konusunda ısrar etse de yatırımcılar altının enflasyona karşı koruma özelliği nedeniyle yatırımlarını bu yöne kaydırdı. Cuma günü spot altın %0,2 değer kaybederken altının onsu 1.893,18 dolara geriledi. Ancak fiyatlardaki düşüşe rağmen altın Mayıs ayının son haftasını yükselişle bitirmeye hazırlanıyor.

Bloomberg’in haberine göre yatırım fonu Quadriga Igneo’nun Fon Yöneticisi Diego Parilla, merkez bankalarının piyasalarda yarattıkları devasa balonun patlamasını göze alamayacakları için enflasyonla savaşmak amacıyla faizleri arttıramayacağını öngörüyor. Parilla’nın fonu son zamanlarda altın yatırımlarını arttırmasıyla dikkat çekiyor.

350 milyon dolarlık varlığı yöneten Parilla, “Yoğun bir şekilde reel faiz oranları, yüksek enflasyon ve düşük nominal oranların derinlemesine hakim olduğu yeni bir paradigmaya girdik. Bu ortam altını olağanüstü bir biçimde destekliyor” ifadelerine yer verdi.

Fon yöneticisinin açıklamalarına karşın altının geleneksel kullanım alanı ekonomik patlamalar sırasındaki değer kaybını gösteriyor. Borsagundem.com derlediği bilgilere göre altının yol haritasını izleyebilmek için 4 önemli değişkene dikkat edilmesi gerekiyor:

Küresel enflasyon

Bu yıl küresel finansın en dikkat çeken ve muhtemelen altının fiyatı için de en önemli sorusu global enflasyonist baskıların geçici mi yoksa kalıcı mı olacağı.

FED’in bu konu hakkındaki görüşleri çok açık. Ancak tahvil piyasaları FED’in geçici enflasyon beklentilerine katılmıyor gibi gözüküyor. ABD’de uzun vadeli enflasyon beklentilerinin piyasa bazlı göstergeleri, bu ayın başlarında 2013'ten bu yana en yüksek seviyeye kadar yükseldi.

Bu durum altın fiyatları için oldukça destekleyici. Zira parasal politikalar tahvil getiri oranlarının düşük tutulmasına devam ederken enflasyon piyasalarda etkisini hissettirmeye devam ediyor. Bu da altını tahvillere göre daha cazip bir yatırım aracı haline getiriyor.

Altında ciddi değer kayıplarına neden olacak kıvılcım da yine FED’in teşviklerinin bir kısmını kaldıracağı ya da iş piyasasının yükselmesi etkili olacak. Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre iş piyasasındaki toparlanma FED’in teşvik politikalarını kısıtlama konusunda izlediği temel grafik olarak öne çıkıyor. 2008 Küresel Finans Krizi sonrasındaki toparlanmada FED’in parasal politikalarını sıkılaştırması piyasalarda öfke nöbetine sebep olmuş bu sırada altın altı ay boyunca %26’lık düşüş göstermişti.

Yatırım danışmanlığı şirketi Macquarie Group’ın Değerli Metaller Stratejisi Başkanı Marcus Garvey, “Bana kalırsa ulaştığımız pozisyon öfke nöbeti anlatılarına karşı oldukça savunmasız hale geldi” ifadelerine yer veriyor.

Diğer taraftan küresel ekonomik verilere ilişkin herhangi bir olumsuz veri ya da yeni bir kovid varyantı tahvil getirilerinin düşmesine ve altın fiyatlarının yükselmesine sebep olabilir.

Dolardaki son durum

Altının yönünün belirlenmesi konusunda dolar oldukça belirleyici bir rol oynuyor. ABD’deki aşılanma programlarının dünyanın geri kalanından daha hızlı ilerlemesiyle ABD Doları Mart ayından bu yana diğer para birimleri arasındaki farkı kapadı. Bu durum altın için de destekleyici rol oynuyor.

Çoğu analist dolarda ileriye dönük çok fazla hareket görmese de doların diğer para birimleri karşısında hafif de olsa bir miktar güçleneceği tahmin ediliyor.

Analistlerin yanılması halinde bunun altın fiyatlarına etkileri önemli seviyelerde olabilir. Küresel toparlanmadan kopuş veya ABD dışındaki ülkelerin merkez bankalarından gelebilecek cesur hamleler analistlerin beklemedikleri senaryolar arasında yer alıyor.

Yatırımcı Talebi

Altının yıla kötü başlangıcı, borsada işlem gören fonların altın varlıklarını Nisan ayına kadar dört ay boyunca 237 ton azaltması reaksiyonuna neden oldu. ABD Emtia Borsası’nda işlem yapan hedge fonları da Mart ayı başında 2019'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

İkinci çeyrekte ise bu durum tersine dönmeye başladı. Eğer bu yönelim hızlanırsa, altın yükseliş için yeni bir sebep bulabilir.

Saxo Bank’ın Emtia Stratejileri Başkanı Ole Hansen, “Hala çok fazla miktarda bastırılmış yatırım talebi potansiyeli var. Posizyonlar göreceli olarak hala çok düşük” ifadelerini kullanıyor.

Aşı dağıtım sürecinin başlamasıyla birlikte altın yatırımlarını düşürenler arasında sigorta şirketi Aegon’un Çoklu Varlıklar Yatırım Birimi Yatırım Stratejisti Robert Jan Van Der Mark da bulunuyor. Altın yatırımlarına ilişkin çekinceli davranan Van Der Mark, “Aşı dağıtımının yoluna girmesiyle ve ekonomilerin yeniden açılmasıyla, portföyümüzdeki güvenli liman/stagflasyon türü varlıklar için iştahımız azaldı” ifadelerine yer verdi.

Bitcoin’deki fiyat hareketleri

Genellikle ‘dijital altın’ olarak adlandırılan Bitcoin rallisi bu yılın ilk aylarında altın boğalarının moralini bozuyordu. İki piyasa varlığı da hiperenflasyon ve para birimlerindeki bozulmadan faydalanmak isteyenler tarafından tercih ediliyor. Bu nedenle kripto para biriminin yıl başındaki performansları altın yatırımcıları için kötü haber anlamına geliyordu.

Bitcoin’in Nisan ayı zirvelerinden %40’lık düşüşü Bitcoin yatırımlarından ciddi miktarda paranın çıktığı anlamına da geliyor. Altın bu durumdan en fazla yararlanan emtia varlıklarından birisi olacaktır.

 

Altın, zirvede kalıcı olamadı

 

Dolar rekor tazeledi

 

Bir sonraki küresel krizin kaynağı kripto paralar mı olacak?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Berber Bekri 28 Mayıs 2021 17:06

    Haberin fotoğrafına bakın bitciler kriptocular külçe olur çil çil cumhuriyet i olur altının yastık altı olur olur da olur...sizin coinleri kriptoları bi görelim hele olmayan YOK yoka yatırım diyoruz biz ona zincir saadet zinciri diyoruz...YTD