E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyon müjdesi boğaları uyandırdı---

Enflasyon müjdesi boğaları uyandırdı

Enflasyon müjdesi boğaları uyandırdı
11 Mayıs 2023 - 13:38 borsagundem.com

ABD’de dün açıklanan TÜFE rakamları küresel yatırımcılar için müjde niteliğindeydi. Beklentilerin altında gelen tüketici fiyatları hem hisse senetleri hem de tahvil fiyatlarında yükselişleri tetikledi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street borsaları nisan ayı enflasyon verilerinin ardından yönünü yukarıya çevirdi. ABD hisse senetleri ve tahvilleri çarşamba günü enflasyon verilerinin ardından yükselişe geçti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı nisan ayı tüketici fiyat endeksi verileri yıllık %4,9’luk yükselişi gösterdi. Yatırımcılarsa enflasyonda bir önceki yıla göre %5’lik bir yükselişi bekliyordu. Aylık bazdaki veriler de yatırımcı beklentilerinden düşük geldi. ABD enflasyonu nisan ayında bir önceki aya göre %0,4 yükseldi.

Enflasyonda yavaşlama gösteren bu rakamlar hisse senetlerine de olumlu yansıdı. S&P 500 Endeksi’nin yüzde 0,4 yükseldiği günde teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi’ndeki yükselişse yüzde 1’i geçti. Sanayi ağırlıklı Dow Jones Endeksi’nde ise yükseliş %0,1 civarındaydı.

Tüketici fiyat artışlarındaki yavaşlama 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerini de düşürdü. Tahvil fiyatlarının yükselmesiyle getiriler %3,438’e kadar geriledi.

Dünyanın en büyük ekonomisindeki enflasyon hâlâ ABD Merkez Bankası’nın (FED) %2’lik hedefinin çok üzerinde ilerliyor. Ancak Wall Street Journal’ın haberine göre son verileri de göz önünde bulunduran yatırımcılar FED’in faiz artışlarında sona geldiğine ikna olmuş gözüküyor. Zira nisan ayı TÜFE rakamlarıyla birlikte enflasyon son iki yıldır ilk kez %5’in altına geriledi.

Los Angeles Capital’ın Yatırım Birimi Eş Başkanı Hal Reynolds FED’in bir sonraki toplantıda faiz artırmayacağı düşüncesine işaret ederek “Bir sürpriz olacağını düşünmüyorum” dedi.

Geçtiğimiz bir yıl boyunca enflasyonu kontrol altına almak için agresif bir şekilde politika faizlerini yükselten FED bu ayın başındaki son toplantıda ilk kez faiz artışlarının durdurulacağı sinyalini verdi. FED Başkanı Jerome Powell merkez bankası yetkililerinin veri odaklı bakış açısını devam ettireceğini belirterek ekonomik göstergelerin önemine dikkat çekmişti. Yatırımcılar bugünse ABD üretici fiyat endeksi rakamlarını izleyecek.

ABD’de fiyat artışları yavaşlamaya devam ederken yatırımcılar bir taraftan da mart ayında patlak veren bankacılık krizini takip ediyor. Bununla birlikte yatırımcılar enflasyon verilerine birkaç ay öncesinde olduğu kadar bağlı değiller.

2022 boyunca enflasyon borsalardaki en önemli göstergeydi. Borsalardaki en hızlı tek günlük hareketler enflasyon verilerinin açıklandığı zamanlarda görülüyordu.

Raynolds yatırımcıların enflasyon konusunda daha az endişeli hale geldiğini ve ekonomideki olası bir yavaşlamadan daha fazla korktuklarını belirtiyor. Borsa uzmanı bir süredir portföyünü teknoloji hisselerinden yana değiştirdiğini söyledi. Raynolds bu hisselerin ekonomideki herhangi bir tökezleme sırasında diğer şirketlerden daha iyi performans göstereceğine inanıyor.

WSJ haberindeki diğer yatırım uzmanlarıysa enflasyon verilerine daha tereddütle yaklaşıyor.

Laffer Associates’in Kurucusu Art Laffer enflasyon verileri için, “Kötü bir haber değil ancak raporun içerisinde iyi bir haber de yok” ifadelerine verdi.

Enflasyon verilerinin ardından Wall Street’te özellikle de tahvil piyasasındaki hareketlere olan duyarlılığı ile bilinen teknoloji hisseleri borsa rallisine liderlik etti. Alphabet ve Advanced Micro Devices (AMD) hisseleri Çarşamba günü sırasıyla %4,1 ve %2,1 değer kazandı. Amazon hisseleri ise %3,4 yükseldi ve Temmuz 2022’den bu yana en uzun yükseliş serisi olan yedinci pozitif gününü kaydetti.

Borsaların enflasyonla savaşı bitmek bilmiyor

 

ABD borsalarına enflasyon dopingi

 

ABD enflasyon verisi sonrası piyasalarda son durum

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cem11 Mayıs 2023 22:41

    Sanırım artık faiz yükselişi olmayacak. Dolayısıyla yuksek faiz ortaminda dinlenmeye geçen teknolji hisseleri ve GYO hisseleri yavaş yavaş ön plana geçecekler. Çünkü bu şirketler düşük faizler olduğunda canlanmaya başlıyorlar