E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEnflasyon, Fed’in yüzde 2 hedefine ne zaman düşecek?---

Enflasyon, Fed’in yüzde 2 hedefine ne zaman düşecek?

Enflasyon, Fed’in yüzde 2 hedefine ne zaman düşecek?
14 Eylül 2023 - 15:29 borsagundem.com

ABD’de Ağustos ayı enflasyon verilerinin beklenenin üzerinde gelmesi, Fed’in yüzde 2 hedefine ne zaman ulaşılacağı sorusunu yeniden gündeme getirdi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de enflasyon verileri açıklandı. Beklenenden sıcak gelen Ağustos ayı enflasyon okuması, Fed’in yüzde 2’lik enflasyon hedefinden hala oldukça uzak olunduğunu ortaya koydu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, başta yatırımcılar olmak üzere hemen herkes, ABD’de enflasyonun hedeflenen yüzde 2 seviyesine ne zaman düşeceğini sorguluyor.

Yüzde 2 hedefine ne zaman ulaşılacak?

MarketWatch’tan Joe Wiltermuth’un haberine göre, enflasyonun hedeflenen seviyeye ne zaman düşeceğine ilişkin olarak JPMorgan stratejistlerinin bir tahmini bulunuyor. JP Morgan Asset Management baş küresel stratejisti David Kelly'ye göre, enflasyonun gelecek yılın sonlarına doğru Fed'in yıllık yüzde 2 hedefinin altına düşmesi muhtemel gözüküyor.

Dün açıklanan aylık tüketici fiyatları endeksine göre, tüketici fiyatları Ağustos ayında tekrar yükselerek yıllık yüzde 3,7 seviyesine ulaştı. Bu, son 14 aydaki en büyük sıçramaya işaret etti ve Fed'in faiz artırımlarının faturası gelmeye başlarken Haziran ayında belirlenen yüzde 3'lük son düşük seviyenin daha yüksek bir okumasına işaret etti.

Enerji fiyatları

AllianceBernstein'ın gelişmiş pazar ekonomik araştırmaları direktörü Eric Winograd'a göre, Ağustos ayında artan fiyat baskılarının katalizörü, enerji fiyatlarında gerçekleşen kabaca yüzde 30'luk artış oldu.

ABD'nin referans göstergesi olan West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü, yatırımcıların Suudi Arabistan ve Rusya'nın yıl sonuna kadar ham arzı kesme kararlarının ardından arz kaygılarına odaklanmasıyla dün varil başına 88,52 dolara oturdu. WTI, Mayıs ayında varil başına 65 doların altında, yılın en düşük seviyesinde işlem görüyordu.

Winograd, "Bugünkü yukarı yönlü sürprizin gelecek hafta faiz artırımını tetiklemek için yeterli olduğunu düşünmüyorum ve Fed'in beklemede kalmasını beklemeye devam ediyorum. Ancak enflasyonun yapışkan ve büyümenin dirençli olması nedeniyle komite muhtemelen açık bir sıkılaştırma eğilimini sürdürecek. Hatta noktasal grafik bu yılın sonlarında ek bir artışa ilişkin beklentileri yansıtmaya devam edebilir” şeklinde konuşuyor.

Fed yetkilileri, merkez bankasının politika faizini Temmuz ayında 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,5 aralığına yükseltti.

Yeni faiz artırımı beklenmiyor

Ancak JP Morgan'dan Kelly'ye göre, daha yüksek benzin fiyatları enflasyona karşı dengeleyici bir etki de yapabilir. Kelly, paylaştığı notta, “Aslında, yüksek benzin fiyatları diğer tüketici harcamalarını serinlettiği ölçüde, enerji fiyatlarındaki son artış 2024'e girerken daha yavaş büyümeye ve daha düşük enflasyona katkıda bulunabilir” diye yazıyor ve ekliyor: “Daha fazla şok olmazsa, yıllık bazda tüketim deflatörü enflasyonunun 2024'ün dördüncü çeyreği itibarıyla Fed'in yüzde 2 hedefinin altında olacağına hâlâ inanıyoruz.” Kelly, Fed'in bu döngüde tekrar faiz artırmasını beklemiyor.

Ancak petrol fiyatlarının 2023'teki en düşük seviyelerinden oldukça uzakta olması nedeniyle Winograd, çekirdek enflasyonun kademeli olarak yavaşlamasını beklemesine rağmen bu yıl manşet enflasyonda daha fazla ilerleme kaydedilmesinin olası olmadığını, bunun da Fed'i 'yüksek alarm'da tutacak bir süreç olduğunun altını çiziyor.

Hisse senetleri için enflasyon raporunun en kötü yanı

 

Enflasyon teğet geçti

 

ABD'de tahminleri aşan enflasyona Fed nasıl yanıt verecek?

 

ABD enflasyonu beklentileri aştı

 

Fon yöneticilerine göre Fed'in faiz artırımları sona erdi

 

Forbes: FED faiz indirmeyecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)