E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyon borsa rallisini hala raydan çıkarabilir---

Enflasyon borsa rallisini hala raydan çıkarabilir

Enflasyon borsa rallisini hala raydan çıkarabilir
06 Kasım 2023 - 13:44 borsagundem.com

Fed’in rekor faiz artırım kampanyasına son verdiği düşüncesi, enflasyonun yeniden alevlenebileceği endişesini de beraberinde getiriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarındaki yükselişin en önemli katalizörünün Fed’in faiz artırım kampanyasına son verdiği inancı olduğu düşünülüyor. Ancak bu, enflasyonda olası bir sıçramanın en başta hisse senedi piyasalarına zarar vereceği düşüncesini de doğuruyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgiler göre, ABD’de Fed’in faiz artırım kampanyasında sona geldiği giderek daha yüksek sesle dile getiriliyor. Ancak uzmanlar, enflasyonun yeniden kontrolden çıkma potansiyeli taşıdığını ve bunun da borsalar için acı verici olabileceğini söylüyor.

Enflasyon yüzde 2 hedefine gerilemezse…

MarketWatch’tan Vivien Lou Chen’in haberine göre, ABD enflasyonu gelecek Mart ayına kadar pek fazla değişiklik göstermeyeceği bir yolda olabilir ve bu da Fed'in faiz oranlarını artırmayı muhtemelen bitirdiği yönündeki piyasa söylemine yeni bir soru işareti katabilir.

Tüketici fiyatları endeksinin yıllık manşet oranına ilişkin piyasaya dayalı görünüm, 14 Kasım'da açıklanan Ekim ayı TÜFE verilerinden başlayarak yüzde 3'ün üzerinde altı okumanın daha geleceğine işaret ediyor. Bu sonuç tahmin edildiği gibi olduğu takdirde, yıllık manşet enflasyon oranı şu şekilde olacak: Haziran ayından itibaren toplam 10 ay boyunca yüzde 3 veya üzerinde. Bu görünüm, fiyat artışlarının yüzde 2 hedefinin üzerinde istikrar kazandığı uzun bir döneme merkez bankacılarının muhtemelen nasıl tepki vereceği sorusunu gündeme getiriyor.

İş gücü piyasasından önce enflasyon

Politika yapıcılardan biri, Richmond Federal Rezerv Bankası Başkanı Thomas Barkin, yaptığı açıklamada, faiz oranlarının tekrar artırılıp artırılmayacağına ilişkin görüşünün daha yumuşak bir iş gücü piyasasından ziyade enflasyon verilerine bağlı olacağını söyledi.

New York hedge fon şirketi WinShore Capital Partners'tan trader Gang Hu, Fed yetkililerinin ‘oturup beklemesini' beklediğini söyledi, tıpkı merkez bankasının 2006 ile 2007 yılları arasında faiz oranlarını bir yıldan fazla bir süre yüzde 5'in üzerinde tuttuğunda olduğu gibi ve ekledi: “Fed faiz artırımına gitti ve uzun süre ekonominin yavaşlamasını bekledi. Ekonominin yavaşlaması bir buçuk yıl sürdü. Daha yüksek faiz oranlarının reel ekonomiye yansıması uzun zaman alıyor ve Fed bu noktada çok ama çok sabırlı olmaya istekli görünüyor.”

Manşet enflasyon, hane halkının beklentilerini şekillendirme kabiliyeti nedeniyle önemlidir. Ancak politika yapıcıların daha çok önemsediği şey, gıda ve enerjiyi hariç tutan daha dar kapsamlı temel önlemler.

Hu, kendi modeline ve enflasyon yatırımcılarının beklentilerine dayanarak, aylık çekirdek TÜFE oranının Eylül ayındaki yüzde 0,3 oranına kıyasla Ekim ayında yüzde 0,27 seviyesinde gelmesini ve gelecek birkaç ay boyunca bu seviyede kalmasını beklediğini söylüyor. Hu, “Fed'in yeniden faiz artırımı yapması için enflasyonun aylık bazda yüzde 0,3, yüzde 0,4, ya da yüzde 0,5 seviyelerine çıkması gerekiyor” diyor. Hu, yıllık çekirdek enflasyon oranının gelecek 12 ay boyunca ortalama yüzde 3 olması gerektiğini tahmin ediyor.

Ekim ayı istihdam raporu ve Fed’in işinin bittiği düşüncesi

Cuma günü, Ekim ayı istihdam raporunun beklenenden zayıf gelmesinin ardından Fed'in faiz artırım sürecinin sonuna geldiği düşüncesi yeniden yükselişe geçti ve önceki iki aya ilişkin aşağı yönlü revizyonlar, iş gücü piyasasının yumuşadığı fikrine daha fazla güven verdi. Yatırımcılar enflasyonu düşürmek için ekonominin daha da zayıflamasına güvenirken, üç büyük hisse senedi endeksi Cuma günü Hazine getirilerinin düşmesiyle kazançlara devam etti.

Bu arada, sabitleme olarak bilinen türev benzeri enstrüman yatırımcıları, çeşitli nedenlerden dolayı yıllık manşet enflasyonundaki daha fazla düşüşü hesaba katmıyor.

Bu sebeplerden biri, şirketlerin karlarını artırmayı amaçlayan federal hükümetten sigortacılara yapılan ikramiye ödemelerine ve Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun bu sektördeki enflasyonu ölçme yöntemine dayalı olarak Ekim ayından itibaren sağlık sigortasında beklenen sıçrama olarak öne çıkıyor. Ayrıca yatırımcılar, Hu'ya göre otomobil üreticilerine yönelik son grevlerin ‘iş gücünün sermaye üzerindeki üstünlüğünü’ yansıttığından endişe ediyor. Bu arada İsrail-Hamas savaşının olası etkisine ilişkin bir değerleme ise henüz yapılmamış gözüküyor.

Arza yönelik aşırı güven

Washington'daki Monetary Policy Analytics ekonomisti Derek Tang, Fed için “Kale direkleri hareket etti. Enflasyon gerçekten yüksek olduğunda Fed yeterince hızlı düşmediğinden endişeleniyordu. Şimdi, enflasyon yeniden yükselmediği sürece, bir noktada düşeceğini düşündükleri sürece bunda bir sorun olmadığını açıkça ortaya koyuyorlar” diyor.

Çarşamba günü toplantı sonrasında düzenlenen basın toplantısında, Fed Başkanı Jerome Powell pandemiden kaynaklanan arz-talep çarpıklıklarının giderilmesinin, daha yüksek işsizlik veya daha yavaş büyüme olmadan enflasyonu düşürebilecek bir güç olduğunu belirtti. Ekonomiye yardımcı olan arz yönlü bu büyük kazanç, daha fazla katılım ve göç nedeniyle iş gücü piyasasının büyüklüğündeki önemli artışa karşılık geliyor.

Tang, yaptığı açıklamada, politika yapıcıların enflasyonla mücadelede artık daha büyük bir başarı şansına sahip olmasına rağmen, durgunluk riskleriyle ilgili endişeler göz önüne alındığında şunları söylüyor: “Sorun şu ki, Fed arza çok açık bir şekilde güveniyor. İstedikleri düşük enflasyonu elde etmek için talebe zarar vermek zorunda kalmamak için yumuşak iniş şansının olduğunu görüyor. Ancak bu arz faktörleri genellikle sınırlı oluyor ve sonsuza kadar devam etmiyor. Henüz daha yüksek enflasyon beklentilerinin olduğu bir dünyada değiliz, ancak bu beklentiler harekete geçtiğinde artık çok kalınması tehlikesi bulunuyor.”

Tang, enflasyon yüzde 3'ten daha da yukarı seviyelere yükselmeye başlarsa Fed'in yeniden geride kalma riskiyle karşı karşıya kalacağını söylüyor ve ekliyor: “Bir kez kandırılmak bir şeydir, ancak iki kez kandırılmak hoş bir görünüm değildir.”

Siegel: Tahviller enflasyona karşı korumuyor

 

Enflasyon, faiz senaryosunu değiştirdi!

 

Paul Krugman: Enflasyona karşı savaşı çok az bir maliyetle kazandık

 

Enflasyon verisiyle yükselen borsa kazanımlarını neden geri verdi?

 

BlackRock CEO'su Larry Fink: Enflasyon ve yüksek faiz oranları kalıcı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)