E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaBankacılıkEnflasyon beklentisi yüzde 0,34---

Enflasyon beklentisi yüzde 0,34

Enflasyon beklentisi yüzde 0,34
05 Ağustos 2013 - 09:31 borsagundem.com

TÜFE verilerinin ardından, TCMB yarın reel efektif döviz kuru endeksini açıklayacak

Haftaya Bakış
Temmuz ayı TÜFE verileri bugün saat 10’da açıklanacak. Tüketici fiyatlarının önceki aya göre %0.33 oranında artış kaydetmesini bekliyoruz (piyasa beklentisi: %0.34). Bunda gıda ve ulaştırma kategorilerindeki fiyat artışları belirleyici olacak. Bu sonuç, yıllık enflasyonun Haziran’daki %8.3 seviyesinden Temmuz’da %8.9’a taşınması anlamına geliyor.
Enflasyonun Temmuz’da zirve noktasına ulaştıktan sonra, Ağustos-Ekim arasında aşağı doğru bir trend takip etmesini, yıl sonunda ise %7.2 seviyesinde olmasını bekliyoruz. Bu, TCMB’nin geçen hafta başında %6.2’ye güncellenen tahmininin 1 yüzde puan üzerinde yer alıyor. Geçmiş verilere baktığımızda, 2004-2012 arasında, sene başından Temmuz ayına kadar olan enflasyon oranı ortalamasının %3.4 olduğunu görüyoruz. Aynı dönemde yıl sonu enflasyonu ortalaması ise %8.3 olmuş. Bu sene ise, tahminimiz gerçekleşirse, sene başından itibaren olan enflasyon oranı %4.3 olacak. Dolayısıyla, tarihsel verilerle karşılaştırınca, TCMB’nin iyimserliğini paylaşmayı güç buluyoruz.
Önümüzdeki aylarda enflasyonun %7 civarında seyretmesiyle, şu anda %7.25 olan faiz koridorunun tavanıyla sınırlanan kısa vadeli faizler, pozitif reel faiz sınırının çok az üzerinde yer alacak. Bize göre, küresel faizlerdeki yukarı doğru hareket devam ederse, bu reel faiz seviyeleri TL üzerindeki baskıları sınırlamaya yetmeyecektir. Bu durumda, gecelik borçlanma faizinde arttırım yapılması gündemde olacaktır.
TÜFE verilerinin ardından, TCMB yarın reel efektif döviz kuru endeksini açıklayacak. Enflasyon tahminimiz doğrultusunda, endeksin 115 seviyelerinde yer almasını bekliyoruz. Endeks, Haziran’da 115.65 seviyesindeydi.
FİNANSBANK

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)