E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEkonomistler doğru harfi buldu: Ekonomi K şeklinde ---

Ekonomistler doğru harfi buldu: Ekonomi K şeklinde

Ekonomistler doğru harfi buldu: Ekonomi K şeklinde
07 Eylül 2020 - 12:40 borsagundem.com

ABD ekonomisindeki toparlanma süreci için bir süredir farklı harf varyasyonları deneniyordu. Görünüşe göre gerçek ekonomiden uzaktaki bir avuç hissenin yükselişi K şeklindeki ekonomiyi gösteriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de bir önceki nesil varlıklı kesimin servetlerini arttırırken dar gelirli kesimin fakirleştiği ekonomik kriz hikayelerini biliyor. Buna karşın bazı uzmanlar korona virüs pandemisinin bu durumu daha feci hale getireceği düşüncesinde.

CNBC’nin haberine göre alfabe takıntılarıyla bilinen ekonomistlerin K şeklinde ekonomik iyileşmeye dair endişeleri artıyor. Bu durum ABD’deki büyümeye etki edebilir fakat endüstriler ve ekonomik gruplar arasında ciddi düşüşlere neden olabilir.

K şeklindeki toparlanma büyük ölçekli perakende şirketlerinin Wall Street bankalarının yararlandığı ancak küçük ölçekli işletmelerin, restoranların ve diğer hizmet sektörü çalışanlarının geride kaldığı bir senaryoyu ifade ediyor. Söz konusu durum gayrisafi yurtiçi hasılalarda gelecek birkaç çeyrek için görünür olmamakla birlikte tarihsel perspektifte şatafatlı bir geri dönüşü işaret edecek. Buna karşın iyileşme sürecinden eşitsiz fayda sağlanması ABD ulusal sağlık sektörü için uzun vadeli riskler taşıyor.

Londra merkezli dev muhasebe firması RSM’nin Baş Ekonomisti Joseph Brusuelas, “K şeklindeki toparlanma, Büyük Finansal Kriz sırasında ekonominin çatallanması dediğimiz şeyin bir tekrarı. K şeklinden bahsettiğimizde K’nın üst yolu açık bir şekilde finansal piyasalar, alt yol ise reel ekonomidir ve ikisi ayrılır” ifadelerini kullandı.

Gerçekten de mevcut K şeklindeki düzeni görmek için en basit yollarından biri, ekonominin geri kalanı ile karşılaştırıldığında, Mart ayı sonlarından bu yana Wall Street’in yakaladığı etkileyici yükselişi izlemek. ABD borsaları yeni rekorlara ulaşırken ülkedeki gayrisafi yurtiçi hasıla en ciddi düşüşünü gerçekleştirdi. İşsizlik düşüşe geçse de düşük gelirli gruplarda problem oluşturmaya devam ediyor. Salgın binlerce küçük işletmenin iflas etmesine neden oldu.

Sadece hisse senetleri ve ortak yatırım fonlarının %52’sinin ABD’nin en tepedeki %1’ine ait olduğu verisi bile eşitsizliğin ne kadar kötüleştiğini gösteriyor. Ama bu durum sadece varlık mülkiyetiyle ilgili değil, bu varlıkların doğasıyla da ilgili.

Hisse senetleri piyasalarındaki kazançlar çoğunlukla bir avuç hisse senedinin yükselişiyle oluşuyor. Apple, Microsoft ve Home Depot hisseleri Dow Jones endeksinde bu yıl diğer 27 hissenin toplamından daha fazla puan katkısında bulundu.

Bu nedenle Wall Street’teki seyre ilişkin alfabedeki V,W,U veya bunların benzeri varyasyonlarındaki harfler aranırken en uygun olasılık K şekli gibi görünmeye başlıyor.

Servet danışmanlığı şirketi BMO Capital Markets’ın Baş Stratejisti Ian Lyngen, “K şeklindeki anlatı riskli varlıkların ve gayrimenkul sektörünün üstün performansını ve ön cephedeki hizmet sektörü işletmelerinin tamamen yok olması riskini içeren iki farklı hikayeyi karşılaması sebebiyle ilgi görüyor” ifadelerine yer verdi.

Aslına bakılırsa piyasayı domine eden hisse senetleri ekonomik iyileşmeyi destekleyen teknolojiye daha az giriş sağlayan işletmelerin değişen ekonomide arkada bırakılması hikayesini destekliyor.

JP Morgan’ın Makro Kantitatif ve Türevler Araştırmaları Küresel Başkanı Marko Kolanovic, “Bu durumun artık çözüldüğüne ve K şeklinde bir iyileşme gördüğümüze inanıyoruz” ifadelerini kullanıyor.

Borsadaki K şeklinde yükseliş ne anlama geliyor

 

Piyasadaki birçok değişikliğin öngörüsünde başarılı olan Kolanovic pandemi sürecinde toplumdaki ani evrimi eşitsizliği arttırıcı hareketlenmelere yol açtığını belirtiyor.

Baş stratejist, “Bulut sistemi, internet ve cihaz kullanımı roket hızıyla artarken ekonominin kalan kısmı adeta burun üstü düştü. Bu sadece ekonomik segmentlerdeki performans açısından değil aynı zamanda tüm toplumda muazzam bir eşitsizliğe yol açtı. Düşük gelirli mavi yaka çalışanları ve uzaktan çalışamayan bireyler en büyük acıyı çekti” ifadelerini kullanıyor.

Wall Street’te balon işaretleri

 

Ekonomik teşvik paketlerinin bedeli ne olacak?

 

Avrupa'da yatırımcı güveni 7 ayın zirvesinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)