E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEkonomik verilerle risk iştahında artış---

Ekonomik verilerle risk iştahında artış

Ekonomik verilerle risk iştahında artış
17 Şubat 2014 - 08:37 borsagundem.com

'Dolar endeksindeki geri çekilme ile gelişmekte olan ülke kurları, euro ve ("anti-kur") altın değer kazanmaktalar'

Ziraat Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bülteni:
   
"DOLAR TATİLDE"

Dolar zayıflığı piyasaların risk iştahını olumlu etkilemekte. Cuma günü açıklanan sınai üretim ve kapasite kullanım verilerindeki yavaşlama DXY'ın 80 seviyesine kadar geri çekilmesine neden oldu. Bu sabah saatlerinde 79,9 değerine kadar zayıflayan Dolar yazıyı yazdığımız sırada 80,0 seviyesinde fiyatlanıyor.

Dolar endeksindeki geri çekilme ile Gelişmekte Olan Ülke kurları, Euro ve ("anti-kur") altın değer kazanmaktalar. Mevsim normallerinin altında seyreden çetin kış koşullarında ABD veri akışının olumsuz etkilenmesi bazı yatırımcıların FED'in mevcut para politikasının tersine pozisyon almasına neden olmakta. Veri akışı mevsimsellikten uzaklaşarak ısrarcı hale gelirse bu pozisyonlar primlerini arttırabilirler. Bugün ABD'de "Başkan Günü" (George Washington'un doğum gününe ithafen) nedeniyle finans piyasaları kapalı olacak.

Bu sabah Dolar zayıflamasıyla birlikte Çin'den gelen kredi büyüme verilerinin etkisiyle Asya piyasaları değer kazanmaktalar. Ocak ayına ilişkin olarak Çin'de açıklanan Dış Ticaret ve Kredi verileri şimdilik piyasalarda Çin ekonomisine yönelik endişeleri dindirmekte. Ancak Ocak ayındaki "yeni yıl" tatili her iki veri üzerinde de olumlu etki yapmış olabilir. Zira PMI ve enflasyon verileri ekonomide canlılığı teyit etmediler.

Bu hafta hem Perşembe günü Çin Şubat ayı PMI verisi hem de Çarşamba günü FED toplantı tutanakları risk algısına daha iyi  yön verebilecek makro gelişmeler. 19 Mart tarihindeki FOMC'ye kadar Çin ve ABD veri akışı risk algısına tesir etmeye devam edebilir. ABD'den olumsuz, Çin'den de olumlu veriler risk iştahını arttırıcı etki edebilirler. Lira varlıkların da küresel risk algısıyla birlikte hareket etmeleri muhtemel.

Veri takvimi açısından rahat bir haftada yarın Japonya Merkez Bankası'nın kararını takip ederken, Çarşamba günü İngiltere Merkez Bankası'nın toplantı tutanaklarını görme şansımız olacak. Perşembe günü Şubat ayı geçici PMI verileri küresel ekonomik faaliyetin son durumunu belli ederken, yarın Alman ZEW anketi Euro Bölgesi'ndeki gelişmelere ışık tutuyor olacak. Bu hafta özellikle İngiltere ekonomisi için hem enflasyon hem de işsizlik verileri ile yoğun. İngiliz Strelingi'nin güç kazanmaya ne ölçüde devam edeceği açıklanacak veriler sonrasında belirginleşecek.
Enflasyon %2 hedefinde kalırken, işsizlik oranının %7 eşik değerin hemen üzerinde %7,1 seviyesinde oluşması muhtemel. Sterling'in Dolar karşısındaki güç kazanımı Dolar dinamikleri ile de ilgiliyken Euro karşısındaki değer kazancı daha gerçekçi makroekonomik temelleri yansıtmakta.

Türkiye'de ise bugün açıklanacak istihdam verileri her zaman olduğu gibi geçmişe yönelik oldukları için piyasa fiyatlamaları üzerinde etkili olması beklenmiyor. Yarın ise TCMB'nin Para Politikası Kurulu Mart FOMC öncesi süreçte Lira varlıkların küresel risk algısıyla fiyatlanmasını sağlayabilir. Ocak ayı sonu ara toplantıda kalıcı bir adım atan TCMB, geçici hamlesini saklamakta. Mevcut koşullarda geçici hamleye ihtiyaç duymayan TCMB, "merkez bankacılığında eylemsizlik de bir eylemdir" yaklaşımı ile yarın parametrelerde değişiklik yapmayarak Lira varlıkları destekleyebilir.
Haftasonu ise Sydney'de G-20 zirvesi için Ekonomi kurmaylarının bir araya geleceklerini hatırlatarak yazımızı tamamlayalım."
ZİRAAT YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)