E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinEkmek 45 kuruşa düştü---

Ekmek 45 kuruşa düştü

Ekmek 45 kuruşa düştü
19 Şubat 2015 - 07:07 borsagundem.com

Balıkesir'de fırıncılar ekmek fiyatlarını aşağı çektikçe çekiyorlar

İstanbul’da 250 gramlık ekmek 125 kuruştan satılıyor. Fırıncılar ‘para kazanamıyoruz’ diye isyan ediyor. Balıkesir’de ise fırıncılar öyle bir rekabete girdi ki aynı ekmek 45 kuruşa indi.

Una gelen zamlar bahane edilerek ekmek sürekli zamlanırken,  Balıkesir’de rekabet yüzünden ekmeğin fiyatı 45 kuruşa indi. Bu durum ‘250 gramlık ekmek 45 kuruştan da satılsa para kazanılabiliyor mu?’ sorusunu sordururken, Balıkesir Fırıncılar Odası Başkanı “2 yıl önce stoklanan un kullanılıyordur. Ancak o zaman maliyet kurtarır” iddiasında bulundu.

Ekmek kavgası

Balıkesir’de ekmeğin fiyatını 45 kuruşa indiren olaylar zincirini Balıkesir Fırıncılar Odası Başkanı Niyazi Tunç’un başlattığı iddia ediliyor. Tunç’un bir süredir marketlere 250 gramlık ekmeği 25 kuruştan sattığını iddia eden bir grup fırıncı esnaf, pazar payı kaybetmemek için mecburen indirime gittiklerini öne sürdüler. Ekmeğin fiyatı 75 kuruştan önce 60 kuruşa ardından da 50 kuruşa indi. Rekabet hız kesmeyince aynı gramajdaki ekmek 45 kuruştan satılmaya başlandı.

Fırıncılar arasındaki bu rekabet en çok vatandaşları sevindirdi. Kalabalık olup evine her gün fazla sayıda ekmek alanlar, rekabetin devam etmesini istiyor.  Fiyat düşürmek zorunda kalan fırıncılardan Taner Cengiz, Niyazi Tunç’un oda üyelerine sahip çıkmadığını ve alınan tarife kararına uymadığını ileri sürdü.

Tunç’un kendi fırınından market ve bakkallara ekmeği 25 kuruştan sattığını iddia eden Cengiz, “Başkan böyle yaparsa biz nasıl ayakta duralım? Oda Başkanı bu  uygulamasından vazgeçmediği sürece ekonomik gücümüzü sonuna kadar kullanıp  rekabete devam edeceğiz. 250 gram ekmeğin maliyeti bize 57 kuruş, satışımız ise  45 kuruş. Dayanabileceğimiz yere kadar dayanacağız” dedi.

Bir başka fırın sahibi Mehmet Akbaş da aylardır 50 kuruşa ekmek sattığını ifade etti. Tunç’tan geri adım atmasını isteyen Akbaş, “Sonuna kadar bu rekabeti  sürdüreceğim. Boks maçı değil ki hakem araya girip mola versin. Böyle bir imkan yok” ifadesini kullandı.

Rekabetin kendisiyle ilgisinin bulunmadığını iddia eden Tunç ise 45-50 kuruşa ekmek satarak maliyetlerin karşılanamayacağını, ancak 1-2 yıl önceden un stoku yapılmışsa maliyeti kurtarabileceğini dile getirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)