E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEkmeğe yeni zam göründü---

Ekmeğe yeni zam göründü

Ekmeğe yeni zam göründü
24 Aralık 2021 - 08:24 borsagundem.com

Üretim maliyeti yüzde 100 artan buğdayın dünya fiyatından alınıp üzerine destek verilmesini isteyen çiftçi ekmek zamlarının da bu destekle önlenmesini önerdi.

Ekmek fiyatları üzerindeki zam baskısına çare aranırken yeni dönem buğday üretim maliyetlerinin olağanüstü arttığı haberi geldi. Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği (TYAB) Başkanı Hacı Ömer Güler, bu yıl 1.75 liraya üretilen bir kilo buğdayın maliyetinin yüzde 100'den fazla artarak 3.5 liranın üzerine çıktığını söyledi.

Erdoğan Süzer'in Sözcü'de yer alan haberine göre, Başkan Güler, tarımsal üretim maliyetlerinin dünya genelinde yükseldiğini, ancak Türkiye'de kurun da etkisiyle maliyet artışının dünya fiyatlarının çok üzerine çıktığını bildirdi. Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) bu yıl 2.25 lira açıkladığı buğday taban alım fiyatının gelecek yıl 5 liranın üzerine çıkmasının kaçınılmaz olduğuna işaret eden Güler, maliyet artışının aynı şekilde ekmek fiyatlarına yansımaması içinse dünya fiyatı artı destek ödemesi formülünü önerdi.

BASKIYI HAFİFLETİR

Güler, buğdaya dünya fiyatlarından alım fiyatı açıklanıp ilave maliyetlerin destekler yoluyla çiftçiye ödenmesi halinde ekmek üzerine gelecek yeni zam baskılarının hafifleyebileceğini söyledi.

Üretim yüzde 10 düşer

TYAB Başkanı Hacı Ömer Güler, yüksek zamlar nedeniyle çiftçilerin gübre kullanımını azalttığına veya hiç kullanmadığına, verimi yüzde 25 artıran sertifikalı tohum yerine düşük verimli tohum kullanıldığına işaret etti. Güler, bu nedenle buğday üretiminde yüzde 10, yani 1.7 milyon tonun üzerinde rekolte düşüşü beklendiğini bildirdi. “Herkes mısır ekiyor. Mısır hayvanı doyurur ama insanı doyurmaz” uyarısı yapan Güler, nakit sıkıntısı yaşayan çiftçinin bu yıl 2.25- 2.50 liradan sattığı buğdayı aracıların depoda bekletip 5 liradan piyasaya sürdüğünü belirtti.

Kurlar haftanın son gününde yükselişte

 

SEC, iki Bitcoin borsa yatırım fonu başvurusunu reddetti

 

Altında resesyon endişesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Emekli25 Aralık 2021 02:21

    5 az 7 TL yapın herkes rahat etsin, siz de kurtulun biz de...

  • Uzay25 Aralık 2021 02:11

    Ülkeye yönetime geldiyse zengin babalara hizmet etti.Hizmet etmeye devam ediyor.Yapılacak tek şey var o da tarımda eksik kaldığımız yetersiz üretilen ürünlerin üretimine ve hayvancılığa mazota gübreye ilaca destek vermek.Bu tarımda ithalatı bırakalım.Üretimde ürün çok olunca ürün ucuz olur.En önemli konu çalışanın ücretini sürekli kesip kârmış gibi düşünmek kalitesiz üretime ve cansız ekonomik yapıya yolaçmaktadır.Herşey zincirleme gelişir.Ucuz ürünler limon portakal mandalina soğan bu da tabi pazarda ve belli yerlerde.Ekonmiyi üç konu geliştirir.Güven plan ve üretim.Gerisi çorap söküğü gibi gelir.Tarımda ucuzluk enflasyonu da düşürür.

  • manyak herif24 Aralık 2021 23:04

    FIRIN İŞÇİLERİNİ VE EMEKÇİLERİ DUŞUNUP EKMEGİN FİYATINI EN AZ 5 TL.YAPMAK İCAB EDER.MAKSAT TUM YURTTAŞLARIN EKMEK ALABİLMESİDİR.

  • Mucise Reis ;)24 Aralık 2021 20:41

    Bir bakanı tarlada gördük mü ?..Bir bakanı bende köylü çocuğum çok iyibilirim tarla hayvancılık işleri diyip lastik ayakkabı giyip köy kahvesinde çay içtiğini görüyormuyuz ? yada tarladan gelen köylülerin herhangi bir bakan ile görüştüğünü izledik mi ? .. bakan -köylü arasında şuan uçurum var. Bir muhtarlar toplantısında bir bakan görmemek, bu alanda hiç bir vekilik , hukmet yanlısı bakanın adım atamaması demek. Yani bir kişi benim çiftçimm nağrası sonrası en az 10 yardakçının çiftçilerle reism çekildiğine şahit olabiliriz. O bakımdan tarım asla çözüm bulmaz. Büyük kopukluk var. bilgilendirme kadar kanunlar yasalar çıkar. Ama asıl dertlinin derdine asla çözüm olmaz. iletişim yok. posta güvercinleri ile bakanlık iletişim kuruyor. güvercin doğru derse, iletirse mesajı gider. yoksa bişe değişmez. Tarım usd maliyetlerle asla ucuzlamak. Dünyanın en pahalısı olmaya devam...

  • Agah var24 Aralık 2021 12:24

    Her şeyi yurt dışından ithal eder isen herşeyin fiyatı sürekli artar bu ülkede toprak yokmu tohum yokmu çiftçi yokmu traktör yokmu gübre yokmu niye yurt dışından geliyor acaba acaba acaba

  • CENGİZ ELMAS24 Aralık 2021 18:50

    HER ŞEY İTHAL EDİLMİYOR PİYASANIN İHTİYACINA BİNAEN İTHALAT YAPILIYOR YA AŞIRI FİYAT ARTIŞINI FRENLEMEK İÇİN YADA İÇERİDE ÜRETİM YETERSİZLİĞİ GÖRÜLENLER İTHAL EDİLİYOR BU ÜLKEDE SAYDIKLARINIZIN HEPSİ VAR TRAKTÖRÜN BAZI PARÇALARI GÜBRENİN HAMMADDESİ İTHAL EDİLİYOR BİZDE EN BÜYÜK SIKINTI ÜRETİM PLANLAMASI İSTENDİĞİ ŞEKİLDE YAPILAMAMASI ÜRETİCİ CARİ YILDA İYİ PARA EDEN ÜRÜNE YÜKLENİYOR BURADANDA BÜYÜK SORUN ÇIKIYOR. ÖRNEĞİN SOĞAN ÇOK ÜRETİLİYOR AKABİNDE ÇÜRÜTÜLÜYOR EKONOMİK SIKINTI OLUYOR BUNA GEÇEN YIL İLE İLGİLİ SARIMSAĞIDA EKLEYEBİLİRİZ BUNLARI ÇOĞALTMAKDA MÜMKÜN.BİLMEM ANLATABİLDİMMİ

  • Erol g.24 Aralık 2021 11:28

    AZ AZ EVVEL 12 LİK MUTFAK TÜPÜNÜ 229 TL YE ALDIM HENÜZ İNDİRİM YOK