E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEconomist'ten çarpıcı Erdoğan analizi!---

Economist'ten çarpıcı Erdoğan analizi!

Economist'ten çarpıcı Erdoğan analizi!
10 Ocak 2014 - 10:40 borsagundem.com

İngiliz The Economist dergisi, yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası Türkiye'deki ekonomik durumu analiz etti

Economist dergisinin son sayısındaki değerlendirmede, Türkiye’de Aralık sonunda başlayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının “Türkiye’de işlerin kontrolden çıkmaya başladığı” kanısını doğurduğu belirtiliyor.

Ekonomik göstergelerin faiz artışının zorunluluğuna işaret ettiğini öne süren Economist, Merkez Bankası’nın ise alternatif yollar aradığına dikkat çekiyor.

ERDOĞAN'I ELEŞTİRDİ

Değerlendirmede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan eleştirilerek, ekonominin ancak “dersini almış bir Başbakan” tarafından rayına oturtulabileceği ifade ediliyor.

Ayrıca, Türk ekonomisinin son yıllarda sanayi yatırımıyla değil, borca dayalı tüketim ve emlak yatırımlarıyla büyüdüğünün altı çiziliyor.

FAİZ ORANI ARTTIRILMALI MI?

“Türkiye’nin ekonomisi: Maske düştü” başlıklı değerlendirmede, Türkiye gündemini sarsan yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarında iddianame ve hüküm ortaya çıkmasa bile, gelişmelerin yerli ve yabancı yatırımcıları ürkütmeye yettiği belirtilerek, özellikle yargı bağımsızlığına ve hukukun uygulanmasına ilişkin kaygılar olduğu dile getiriliyor.

Enflasyon %7’nin üzerindeyken, cari işlem açığının gayrı safi milli hasılanın %7’si civarında seyrettiğini aktaran Economist, hem yabancı yatırımın, hem özel tasarrufun hem de ihracatın azaldığının altını çiziyor.

Böyle bir ortamda her “Ortodoks ekonomistin” faizlerin yükseltilmesi seçeneğine yöneleceği belirtilen analizde, Merkez Bankası’nın ise, bir hesaba göre %11 dolayında olması gereken faiz oranını %8’de tuttuğu kaydediliyor.

Economist, Merkez Bankası’nın faiz oranını artırmak yerine, Türk bankalarına rezerv ihtiyaçlarının bir kısmını Türk lirası yerine döviz olarak tutma hakkı tanıdığını anlatıyor ve ekliyor:

“Yabancı para ülkeye akarken bu, Türk lirası üzerindeki baskıyı hafifletmek için iyi bir yoldu. Ama para birimi zayıflarken, yatırımcıları huzursuz etmekten başka bir işe yaramaz.”

NEFESİ TÜKENEBİLİR

Uzmanların, Başbakan Erdoğan’ın ısrarı nedeniyle, 30 Mart’taki yerel seçimlerden önce faiz oranı artışı beklemediğini aktaran Economist, piyasa güveni sağlanamazsa, döviz alarak Türk lirasının değerini sabitlemeye çalışan Merkez Bankası’nın “nefesinin tükenebileceği” uyarısı yapıyor.

Türkiye’nin %9’lara varan gayrı safi yurtiçi hasıla büyümesinin borca dayalı özel tüketime ve Türk inşaat şirketlerine verilen büyük ihalelerle beslenen emlak yatırımlarına dayandığı tespitini yapıyor Economist.

Dergiye göre, sanayiye yatırım yapılmayan bu dönemde ABD’nin küresel krizden çıkış için uyguladığı canlandırma programı sayesinde Türkiye’ye giren para da altyapı ve emlak sektörlerine aktı.

Economist şu ifadelere yer veriyor:

“Ona karşı çıkanlardan bazıları bile, 'dersini almış bir Başbakan yine de ekonomiyi rayına oturtabilirdi' diyor.” Dergi, bunun için Erdoğan’ın, eski müttefiği Fethullah Gülen hareketiyle barışması, faiz oranı artışına izin vermesi ve yargının görevini yapmasını sağlaması tavsiye ediliyor analizde.

Mevcut gidişatta, İstanbul’a kanal ve üçüncü havalimanı gibi on milyarlarca dolarlık projelerin de riske girebileceği uyarısı yapıyor Economist.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AD10 Ocak 2014 13:48

    ŞU AŞAĞILAYICI İFADE AKLIMIZI BAŞIMIZA GETİRMELİDİR."FETULLAH GÜLEN İLE BARIŞMALI İMİŞ" F.GÜLEN DEVLET MİDİR NEDİR.EĞER TÜRKİYEYİ HER BAKIMDAN HUZURA KAVUŞMASI İSTENİYORSA,GÜLENİN BÜTÜN EĞİTİM KURUMLARININ VE YURTLARININ M.EĞİTİME DEVR EDİLMELİ,GÜLENİN TÜRKİYEYE GİRİŞİ YASAKLANMALI.

  • reis10 Ocak 2014 13:34

    allah utandırmasın başbakakanımız ve ekibi bu işlerinde üstesinden gelecekler

  • reis10 Ocak 2014 13:31

    arkadşlar ımfy borcumuz bitince ve yatırımlar acıklanınca bu gezi ve benzeri oprasyonlar başladı türkiyemizin gğçlü olmasını istemeyenler içeride ve dışsrıda var

  • reis10 Ocak 2014 13:28

    başbakan faizi bir artırsa ingilizi fırasızıda amerikalısıda almanıda cok sevecek fakat başbakanımız ülkeyi düşündügü için bu yapmaz işallah

  • MÜSLÜMAN10 Ocak 2014 12:43

    Ekonomist dergisinin yazısının can alıcı noktası Sayın Başbakanın fethullah gülen (abd) ile barışması, yok kardeşim artık o ihtimal buna benzer yazılarla yatırımcıya korku vermeye çalışıyorlar ama nafile biz TÜRKİYE' ye ve yönetime sonuna kadar güveniyoruz.....

  • vatandaş10 Ocak 2014 12:13

    Hacı çok doğru şeyler yazmışsın.Bu ülkedeki herkes ülkenin gelişmesini,sanayiinin ilerlemesini,işsizliğin azalmasını kısaca bu ülkenin ilerlemesini istiyor amma velakin bizler işi gücü bırakıp birbirimizle kavgaya düştük.Çok fazla yanlışlar var.Sıcak para ile faziler düşürüldü bu çok büyük bir başarıdır amma velakin ortada kurulmuş büyük fabrikalar yok.Bunun sebebide rantçı yaklaşımdır.Mevcut iktidar belkide bunların farkında bile değil.Pankart asmaklamı bu işler olacak, benden bi tavsiye son dönemde verilen yatırım teşvikler bi incelensin bakalım, niçin reel ekonomiye hiçbir katkısı olmamış?Artık birbirimizle uğraşmaktan masal anlatmaktan vazgeçilsin çözümler üretilsin....

  • mehmet10 Ocak 2014 12:05

    ımf denilen ulusal tefeci bu ülkenin vatandaşını soyarken nerdeydeydiniz

  • mehmet10 Ocak 2014 12:03

    daha düne kadar ımf ye olan borçlarla bu ülke ekonomisi gülllük gülistanlık diyerek bu milleti uyutanlar ımf borcu biten türkiyede şimdi kalkmış yapılan yatırımların borçla oldugunu sanayinin gelişmedigini söylemek hayal ötesi inanılır gibi degil

  • alii10 Ocak 2014 11:59

    ne bicm zihniyet varmis birader ya mehmet kimse kimseye diktatorluk yapmiyor yargi dogal olarak herzamanki isi olan hirsiz avina cikmis sen yargiya elestirecegine bence senin cebinden calanlarin aciga cikmamasina elestir

  • hacı10 Ocak 2014 11:51

    borca yönelik büyüdüğümüz doğru adamlar doğru analiz ediyor da bizim komplo teoricileri halkı kandırıp sanki herşey güllük gülistanlık gibi göstermeye çalışıyor, doğruya doğru sanayi gelişmiyopr kim inkar edebilir?

  • mehmet10 Ocak 2014 11:29

    türkiyede güçlü siyasi iktidaar oldugu sürece faizler artmaz ayrıca projeler durmaz yine güçlü iktidaar sayesinde yargı diktatörlügü ortadan kalkar buda türkiyenin güçlü siyasi iktadarı demek güçlü ekonomisi anlamına gelir diger sorunlar sadece teferruattır

  • Murat10 Ocak 2014 11:24

    3. köprü ve havaalanına bişey diyemem de Kanal İStanbul sadece rant oluşturmak ve mücahitken müteahhit olmuş dostalrı zangin etmek için bir proje... kimseye faydası yok.

  • mehmet10 Ocak 2014 11:13

    türkiye bu parlak projeleri için yatırımcı bulamaması çok zor her yatırımcı bu projelere koşarak gelir vede durmaz gülen hareketi çok hızlı bi şekilde tasfiye edilmelidir yargı diktatörlügü yeni yapılacak yaslarla ortadan kaldırılmalıdır